EVROPSKI SUPERPOKAL

Žimničarji so si postlali s slovensko pomočjo

Atleticu z zmago nad Realom evropski superpokal. Jan Oblak si je priigral še drugo lovoriko na stari celini.
Fotografija: Karim Benzema v tej akciji ni ukanil Jana Oblaka. FOTO: AP
Odpri galerijo
Karim Benzema v tej akciji ni ukanil Jana Oblaka. FOTO: AP

TALIN – Madrid slavi, a ne tisti del, ki navija za beli balet. Nogometaši madridskega Atletica s slovenskim vratarjem Janom Oblakom so namreč v superpokalu Evropske nogometne zveze v Estoniji po podaljšku premagali mestnega tekmeca Real 4:2 (2:2, 1:1). Zmagovalci zadnje evropske lige so povedli že v 1. minuti, zadel je Diego Costa, Karim Benzema (27.) in Segio Ramos (62., 11-m) sta za šampione v ligi prvakov zasukala izid, podaljške je za 2:2 priigral Diego Costa (79.). Zmago žimničarjev pa sta v podaljšani igri prinesla Saul (98.) in Koke (104.).

Atletico si je tako priigral tretjo zmago v evropskem superpokalu po letih 2010 in 2012. Jan Oblak je po osvojitvi naslova v evropski ligi v minuli sezoni svoji zbirki lovorik dodal še evropski superpokal, sicer pa je branil že v svojem četrtem evropskem klubskem finalu. V sezoni 2013/14 je z Benfico že igral v finalu evropske lige, dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom. Torej po lovorikah je že zdaj najbolj dragocen slovenski nogometaš. Z osvojenima evropskima naslovoma je tako za superpokalni lesk bolj bleščeč od nekdanjega selektorja Slovenije Srečka Katanca, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht. Katanec je sicer igral tudi v finalu pokala Uefa (1988/89) in tam s Stuttgartom izgubil, in lige prvakov s Sampdorio, leta 1992 je bila od italijanskega kluba v podaljšku boljša Barcelona. Kot član milanskega Interja ima iz sezone 2009/10 v svojem življenjepisu naslov v ligi prvakov tudi Rene Krhin, a tako rekoč ni igral.

V finalu lige prvakov je igral tudi Zlatko Zahović, a je v dresu Valencie v sezoni 2000/01 po enajstmetrovkah izgubil proti Bayernu. Oblaka je denimo Benfica leta 2014 za 16 milijonov evrov prodala madridskemu Atleticu, takrat je bil to rekordni znesek za vratarja v španski ligi in je še vedno najdražji prestop slovenskega igralca. Nemška nogometna spletna stran transfermarkt trenutno vrednost 25-letnika ocenjuje na 70 milijonov evrov, a je Atletico že zavrnil ponudbo zanj v višini 100 milijonov evrov. Škofjeločan je trikrat zapovrstjo dobil nagrado španskega časnika Marca za najboljšega vratarja španske lige, v sezonah 2015/16 in 2016/17 je bil izbran v najboljšo ekipo lige prvakov, v minuli sezoni pa je bil v idealni ekipi evropske lige. Torej ne da se kakovost sama hvali, to se občuti že med vratnicami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije