Že prihodnji teden boj za prestiž v Porurju

Nemčija bo prva nadaljevala prekinjeno nogometno sezono. Pet menjav na tekmo, teden prej v karanteno.
Fotografija: Derbiji rumeno-črne Borussie Dortmund in modrega Schalkeja pritegnejo posebno pozornost. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Derbiji rumeno-črne Borussie Dortmund in modrega Schalkeja pritegnejo posebno pozornost. FOTO: Reuters

Dvignite zastor! Tako prepevajo rockerji slovite nemške skupine Die Toten Hosen v refrenu enega od svojih udarnih hitov Prihaja Alex. Kot številni Nemci so tudi ti glasbeniki vzneseni nogometni privrženci in prav v največji srednjeevropski deželi so navijači večkrat vzkliknili: »Dvignite zastor!« Kanclerka Angela Merkel je željo uslišala, na videokonferenci 36 klubov 1. in 2. lige pa so včeraj potrdili – bundesliga se bo nadaljevala v soboto, 16. maja.

Tekme bodo, s čimer se pač mora sprijazniti vsa nogometna Evropa (z izjemo uporniške Belorusije), brez navzočega občinstva. Derbije bo mogoče spremljati po računalniških ali televizijskih zaslonih, eno od ključnih vprašanj, ko gre za novo nogometno poglavje na nemški ligaški sceni, pa bo tudi, kako preprečiti navijačem zbiranje v takrat odprtih Biergartnih, torej točilnicah piva pod mogočnimi krošnjami dreves na gostinskem vrtu ali v kakšnem mestnem parku.

Prvaki za uvod pri Unionu

A ta naloga pripada odgovornim. Zdaj je seveda za deželo štirikratnih svetovnih prvakov najpomembnejše, da se bo kolesje po dvomesečnem prisilnem oddihu spet zavrtelo. In to kako! Že uvodni krog nadaljevanja, 26. v sezoni, prinaša največji regionalni derbi v državi velikih porurskih tekmecev v rumeno-črnih in modrih barvah. Primestni vlak povezuje Dortmund z Gelsenkirchnom, gre za tradicionalno delavsko okolje, izjemno lokalno pripadnost vrednotam in tako tudi nogometnim klubom, poznavalcev še zdaleč ne preseneča, da se Jurgen Klopp po svoji sanjski zgodbi v Dortmundu počuti kot riba v vodi tudi v značajsko podobnem Liverpoolu. Kakor koli; dvoboj omenjenih mest na nemškem nogometnem zemljevidu vedno pritegne posebno pozornost, zdaj jo bo še bolj kot po navadi tudi onstran državnih meja, saj bo prav bundesliga prva med vsemi v Evropi dvignila zastor, kajpak ob omenjeni in še naprej nogometno delujoči Belorusiji. Prvaki iz Münchna bodo za uvod gostovali v glavnem mestu pri Unionu, nogometašem iz Bremna pa so pri zvezi namenili majhno darilo. Ti so bili namreč najglasneje proti nadaljevanju sezone 16. maja, češ da še niso ustrezno pripravljeni, zdaj so jim podelili zadnji termin tega 26. kroga – v ponedeljek zvečer.

Že poldrugi teden pozneje, v sredo, 27. maja, bo v Porurju največji derbi vodilnih klubov zadnjega desetletja, Dortmunda in Bayerna, prvenstva bo konec v soboto, 28. junija. »Pogosto bomo na igrišču, zato pričakujem od vsakogar, da se bo vedel odgovorno,« je bil jasen prvi mož lige Christian Seifert. Na tekmo bo sicer dovoljenih pet menjav igralcev, prav vsi pa bodo morali biti teden pred nastopom v karanteni. Siniša Uroševič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije