ALPSKO SMUČANJE

Žan z boljšo popotnico kot vsi Avstrijci skupaj

Začenja se ples alpskih smučarjev. Tini Maze največ veleslalomskih zmag v Söldnu, letos je slovenski ženski up Meta Hrovat.
Fotografija: Žanu Kranjcu se je v prejšnji sezoni le za las izmuznilo mesto v najboljši veleslalomski trojici. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Odpri galerijo
Žanu Kranjcu se je v prejšnji sezoni le za las izmuznilo mesto v najboljši veleslalomski trojici. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters

Konec je počitnic in nestrpno pričakovanje med veleslalomskimi specialisti svetovnega pokala v alpskem smučanju je doseglo vrhunec. Sezono že tradicionalno odpirata jutrišnji ženski veleslalom (1. proga ob 10. uri, druga ob 13.) in dan pozneje še moški (10.00, 13.15), na strmini tirolskega ledenika Rettenbach bosta po napovedih udarna slovenska aduta Meta Hrovat in Žan Kranjec. Slednji se je lani kot prvi Slovenec doslej na tem prizorišču povzpel na stopničke moške veleslalomske preizkušnje.

Meta Hrovat veliko pričakuje od začetka svetovnega pokala. FOTO: Matej Družnik
Meta Hrovat veliko pričakuje od začetka svetovnega pokala. FOTO: Matej Družnik
Sicer pa je prav 27-letni reprezentant iz Vodic pri Ljubljani že krepko vstopil med najožjo veleslalomsko elito. V minuli sezoni je gledal tekmece tudi z vrha, se v predčasno končani sezoni podpisal pod 4. mesto, nikdar pa ne bomo vedeli, kako bi se vse skupaj razpletlo, ko bi za načrtovano slovo od zime nastopil še na prav posebnih postajah: domači za pokal Vitranc in finalu sezone v Cortini d'Ampezzo, ki bi v tem olimpijskem italijanskem kraju morala predstavljati tudi generalko svetovnega prvenstva 2021. Na koncu je zbral 364 točk, 30 manj od veleslalomskega zmagovalca sezone Henrika Kristoffersna, obenem pa več kot vsi Avstrijci skupaj (325)!

Rdeča nit pogovorov v Söldnu je vsekakor padec avstrijske reprezentance. Ni je države, ki bi toliko pozornosti namenjala tekmovalnemu alpskemu smučanju kot naša severna soseda, zato jo sleherni poraz še toliko bolj boli. Tako kot nazadnje v pokalu narodov, ko jo je prehitela Švica. Resda prav tako spoštovanja vredna smučarska država tako po tradiciji kot vložku, toda slednji vseeno ne doseže avstrijskega, kjer proračun panožne zveze znaša več kot 50 milijonov evrov, vsaj polovico zneska pa naj bi namenili alpincem.

Prvič brez superšampionov

Lani je bil na veleslalomu v Söldnu najhitrejši Francoz Alexis Pinturault. FOTO: Matej Družnik
Lani je bil na veleslalomu v Söldnu najhitrejši Francoz Alexis Pinturault. FOTO: Matej Družnik
Prva sezona brez superšampiona Marcela Hirscherja je močno udarila rdeče-belo-rdeči tabor, nato se je poslovila še Anna Veith (dekliško Fenninger), najbolj prepoznavni avstrijski obraz zadnjega desetletja v ženski karavani. Zato ji še zdaj v domači javnosti pogosteje namenjajo več pozornosti kot sedanjim reprezentantkam. Tako je odmeval tudi njen pogovor v pričakovanju Söldna za Kronenzeitung, najbolj brani dnevnik v državi, o lepih spominih in izkušnjah (»Tudi iz poškodb sem odnesla marsikaj.«) ter tudi pričakovanju premiere v tej posebni sezoni, žal obarvani s koronavirusom. Temnolaska s Solnograškega je v zgodovini tekem na ledeniku Rettenbach zmagala enkrat, oktobra 2014 si je razdelila 1. mesto s takrat vzhajajočo zvezdnico Mikaelo Shiffrin. Letos sijajne ameriške smučarke prvič po osmih letih ne bo na prizorišču, saj toži nad bolečinami v hrbtu, za nameček jo je močno prizadela očetova smrt v prejšnji zimi. Takrat se je umaknila od karavane svetovnega pokala, kako bo glede njene vrnitve v tekmovalno smučino, poznavalci na prizorišču prve tekme še ugibajo. Zmaga, ki si jo je delila z Avstrijko, je bila za Američanko edina doslej v Söldnu. Paleta zmagovalk je tu zelo pisana, največkrat je bila tukaj na vrhu, in sicer trikrat, naša Tina Maze.

Takšne favoritinje zdaj slovenski tabor nima, toda s stopničkami je v domači Kranjski Gori nase februarja močno opozorila Hrovatova. Blizu najboljšim je Tina Robnik, po napovedih novega glavnega trenerja deklet v tehničnih disciplinah Sergeja Poljšaka v veleslalomu napreduje Ana Bucik, slovenske barve bo v Söldnu branila še Neja Dvornik. Za moško vrsto je odštevanje do premiere za en dan daljše, z visokimi pričakovanji se bosta v nedeljo pognala tako Kranjec kot tudi Štefan Hadalin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije