SMOLA ZA SLOVENKE

Zamujena velika priložnost, ki boli

Slovenske košarkarice največje osmoljenke evropskega prvenstva Madžarke in Belgijke spretno in srečno med osmerico, naše domov.
Fotografija: Selektor Damir Grgić je ponosen, a tudi precej žalosten zaradi slovesa od 37. evrobasketa. FOTO: Fiba.com
Odpri galerijo
Selektor Damir Grgić je ponosen, a tudi precej žalosten zaradi slovesa od 37. evrobasketa. FOTO: Fiba.com

LJUBLJANA – Daleč in blizu. Takšen je šport, včasih da, drugič vzame, praviloma pa je tako, da je treba ponujeno vzeti. Šport ni avtobusna postaja, na kateri bi priložnosti ciklično prihajale in se nudile. Porazi, tudi boleči v dno duše, so sestavni del športa. Tudi solze – sreče in žalosti. Vse čustvene palete športa so v minulih dneh spoznale slovenske košarkarice, ki so nesrečno in nespretno končale evropsko prvenstvo na končnem 9. do 12. mestu. Če to primerjamo z letom 2017 in krstnim nastopom, je bil storjen korak naprej. Če se spomnimo napovedi štaba in igralk pred začetkom tekmovanja, je bil osnovni cilj izpolnjen. Ostala pa bosta grenak priokus in velika dilema, kaj pa če bi ... Od tega se v športu ne da živeti, pa vendarle. Slovenija je bila zrela in pripravljena za velike stvari, a je žal imela, na to je v Slovenskih novicah pred prvenstvom opozarjal selektor Hrvaške Stipe Bralić, premajhno in premalo izkušeno rotacijo. Tudi selektorju Damirju Grgiću je bilo jasno, da s petimi ali šestimi igralkami ne more višje. A mu je skoraj uspela znanstvena fantastika, ker je vrhunski trener. Do poškodbe Eve Lisec je Slovenija v prvem krogu šolala Madžarsko, ki se bo danes z Veliko Britanijo borila za polfinale in mesto v olimpijskih kvalifikacijah. Vsaj tja je spadala tudi Slovenija.

Premalo izkušenj ali znanja

»Ko sem pred tremi leti in pol prevzel vodenje članske reprezentance, sem obljubil, da bomo slovensko žensko košarko dvignili na višjo raven. Čeprav imamo eno najskromnejših zaledij v Evropi, menim, da nam je to uspelo. Z najmlajšo ekipo smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi evropskimi reprezentancami in se prvič v zgodovini uvrstili med dvanajst najboljših ekip. Kljub izpolnjeni želji pa ostaja nekaj grenkega priokusa,« niti Grgić ni mogel, pa še nekaj časa mu bo to ležalo na srcu, preboleti poraza z Belgijo. »Čas bo pokazal, ali nam je zmanjkalo znanja ali izkušenj. Težko se je sprijazniti s tem, saj smo bili res zelo blizu preboju med najboljšo osmerico oziroma v kvalifikacije za olimpijske igre,« je v poslovilnem govoru dejal selektor, ki mu je potekla pogodba s Košarkarsko zvezo Slovenije. Ob tako dobrem delu je le vprašanje, kdaj ga bodo strokovni izzivi odnesli na tuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije