ALPSKO SMUČANJE

Začenja se Štefanov mesec

Danes v Zagrebu ženski slalom, jutri moški. Hadalinova lanska lekcija: varčevanje z energijo.
Fotografija: Štefan Hadalin je lani v tem času zbolel, letos ve, da mora biti bolj preudaren. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Štefan Hadalin je lani v tem času zbolel, letos ve, da mora biti bolj preudaren. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Spodbuden je iztržek slovenske moške smučarske reprezentance po treh slalomih za svetovni pokal. Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta dosegla uvrstitev kariere v tej disciplini. Hadalin z osmim mestom v Saalbachu, Kranjec z enajstim v Madonni di Campiglio. Po dveh tednih premora se bosta jutri udarila s količki in tekmeci v Zagrebu.

Hadalin je v Saalbachu navdušil še z najboljšim časom prve proge. Ko se je zdelo, da bo nastope nadgrajeval, pa je v Madonni di Campiglio ostal brez finala. Resda je imela skupina, v kateri je startal, slabe razmere, a to ni razlog, da ne tvegaš, pravi trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. »Še vedno je precej zelen, a tega, da je mlad, ne bomo poudarjali v nedogled. Treba je izkoristiti vsako ponujeno priložnost,« je razmišljal o Vrhničanu, za katerega je ta sezona tretja neprekinjena v svetovnem pokalu. Hadalin je prikimal, da je v Italiji dobil učno lekcijo, a to poglavje je zanj zaprto: »Nanj se ne želim preveč ozirati, saj je vsaka tekma preizkušnja zase, vsako začneš z ničle,« je dejal 23-letnik, ki ga v treh tednih čaka pet slalomov.

Lani v tem času je zbolel. V Zagrebu je startal z vročino in antibiotiki, odpornost je padla, težave so se zavlekle, mu pobrale moč, ni mogel več smučati na ravni svetovnega pokala, težko se je sestavil. »Januarski program bo, upoštevajoč še logistiko in treninge, naporen, a že imam nekaj izkušenj iz prejšnjih let. Ključno je ostati čim bolj telesno svež in varčevati z energijo,« je Hadalin spoznal recept, po katerem bi moral lažje skozi zanj najbolj natrpan del zime. »Malo bolj ranljiv je,« je opozoril Bergant. Letos so jo njegovemu tekmovalcu zagodle še bolečine v predelu pokostnice. A med treningi v zadnjih dveh tednih so previdno odmerjali premore. »Tudi ta počitek je malenkost pripomogel k večjemu nadzoru bolečine,« je potrdil Hadalin.

Dobro sodelujejo s Hrvati

Drugačen bo Kranjčev program, za katerega je slalom le priključek veleslalomu. V slalomu ima visoko startno številko (okrog 80), proge so po navadi proti koncu tekme razrite, ne dopuščajo uvrstitve v finale. Zato se bodo o njegovih nastopih odločali sproti. »Že v prihodnji sezoni bo zanj lažje, saj se bo spremenilo obračunavanje točk,« je razkril Bergant. Kranjec bi moral ponoviti rezultat iz Madonne di Campiglio, potem bi imel v naslednji zimi boljše izhodišče kot tisti iz evropskega pokala, ki tačas startajo pred njim. Fanta sta ta teden vadila v Kranjski Gori, nazadnje še v Trbižu z Italijani. Pred božičem sta trenirala na Sljemenu. »S Hrvati dobro sodelujemo. Pogosto vadimo s Filipom Zubčićem in Istokom Rodešem, v dobrih odnosih smo z njunima ekipama, tudi Zubčić je nato z nami vadil v Kranjski Gori,« je o medsosedski pomoči govoril Bergant, ki na Sljemenu pričakuje zanimiv finale, saj bodo nekateri startali podnevi brez dodatne osvetljave, drugi pa pod žarometi z boljšo vidljivostjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije