KOLESARSTVO

Za polomljenega Mezgeca iščejo posebno letalo

Slovenski sprinter tudi v bolniški postelji navija za rojake. Prepričan je, da bosta Roglič in Pogačar na vrhu Vuelte.
Fotografija: Luka Mezgec se je takole veselil letošnje zmage na dirki po Sloveniji v Celju, v Oviedu je pristal v bolnišnici. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Luka Mezgec se je takole veselil letošnje zmage na dirki po Sloveniji v Celju, v Oviedu je pristal v bolnišnici. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Če je bila 13. etapa dirke po Španiji z dvojno zmago Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ena najsrečnejših v zgodovini slovenskega kolesarstva, je v 14. udarila nesreča. V zadnjem kilometru je prišlo do množičnega padca, Roglič se mu je za las izognil, Pogačar jo je odnesel z odrgninami, najhuje pa jo je skupil Luka Mezgec, ki je obležal na cesti in je zdaj v bolnišnici v Oviedu. Zanj je letošnja sezona končana.

»Za nekaj časa bom moral pozabiti na kolesarstvo, se rehabilitirati in nadaljevati prihodnje leto,« je Mezgec povedal iz bolniške postelje. »Zlomil sem si greben kolčne kosti, tudi rama je bila izpahnjena, kazalo je na zlom ključnice, a je ramenski sklep le vnet, nič ni zlomljeno. Zaradi poškodbe medenice moram naslednje tri tedne preživeti v vodoravnem položaju, zato ne morem odpotovati z navadnim letalom. Prek zavarovalnice mi iščejo posebno letalo, da me bo prihodnji teden prepeljalo domov,« je dejal 31-letni Kranjčan, ki se mu padec pri okoli 60 km/h sprva ni zdel tako hud.

»Ne vem natanko, kdo ga je zakrivil, nisem si še ogledal posnetka. Na moji levi strani je nekdo padel, val je šel proti desni in me zajel. Odpel sem že čevelj s pedala, mislil, da sem rešen, a je na desni strani zmanjkalo prostora in poletel sem. Ko sem padel, sem mislil, da sem prejel le močen udarec v mišico desne noge, da se bom pobral in nadaljeval do cilja. A me je noga tako bolela, da je nisem mogel premakniti. Tudi ko so me naložili v reševalno vozilo, sem mislil, da gre le za močno podplutbo, izkazalo se je drugače, še vedno ne morem premikati noge. Telesne posledice niso prehude, ni hujših bolečin, bolj mi je žal tega, da je šla v nič izjemna forma. Ne pomnim, kdaj sem imel nazadnje tako močne noge,« je nadaljeval Mezgec, ki je bil v 14. etapi med kandidati za zmago, s katero bi še on prispeval k slovenski kolesarski evforiji.

Slovenske zastave v Španiji

»Vzdušje je neverjetno. Dva kilometra pred ciljem strmega ciljnega vzpona v 13. etapi mi je navijač s slovensko zastavo sporočil, da sta bila Tadej in Primož prvi in drugi. Zaradi njunih uspehov sem bil tudi jaz bolj motiviran za sprinte. Zdaj ne bo nič od tega, pripravljaš se, odrekaš, nato pa se takole konča,« Mezgec deli usodo prenekaterega poklicnega kolesarja, ki je okusil trdoto asfalta. »Slišal sem, da sta imela tudi Roglič in Pogačar težave. Upam, da to ne bo vplivalo na njuno nadaljevanje dirke, naslednje gorske etape so zelo zahtevne, a menim, da imata vse pod nadzorom. Primož na tej dirki nima prave konkurence, če se mu ne bo zgodilo kaj nepričakovanega, bo zmagal. Tadej lahko napreduje tudi na drugo mesto, če ne bo imel slabega dneva, Alejandro Valverde ga je imel še vedno na tritedenskih dirkah,« je še dejal Mezgec, ki je letos slavil tri zmage, eno na dirki po Sloveniji in dve po Poljski. Z avstralsko ekipo Mitchelton Scott ima pogodbo še za naslednje leto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije