JUDO

Za nagrado je zajahala kamelo

Objavljeno 11. marec 2019 13.16 | Posodobljeno 11. marec 2019 00.01 | Piše: Miha Šimnovec

Andreja Leški ubranila lansko zmago na turnirju za veliko nagrado v Maroku. Na državnem prvenstvu v Lendavi se obeta hud boj za zlato s Tino Trstenjak.

Andreja Leški se je takole veselila sobotne zmage na turnirju za veliko nagrado v Marakešu. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
LJUBLJANA – Andreja Leški, 22-letna judoistka Bežigrada, nadaljuje niz zbiranja žlahtnih kovin med svetovno elito v kategoriji do 63 kilogramov. Potem ko si je pred mesecem dni na turnirju za grand slam v Parizu izbojevala tretje mesto in se je dva tedna pozneje z bronasto kolajno ovenčala tudi na tekmovanju enake ravni v Düsseldorfu, je predvčerajšnjim na veliki nagradi v Marakešu (z nagradnim skladom 100.000 ameriških dolarjev) prepričljivo ugnala vse tekmice in se povzpela na najvišjo stopnico zmagovalnega odra. Zmaga Koprčanke, ki je tako ponovila lanski podvig iz Maroka, je bila čista kot solza, saj je vse štiri tekmice premagala z iponom. Potem ko je bila v uvodnem krogu prosta, je Leškijeva v drugem že po pičlih tridesetih sekundah opravila z Gabonko Jessico Philomene Dialli (10:0). V četrtfinalu je zanesljivo opravila z Nizozemko Geke Ven den Berg (10:0), v polfinalu pa je bila po dobrih treh minutah podaljška, skupno torej po več kot sedmih minutah dvoboja, boljša od Britanke Lubjane Piovesana (10:0). V zaključnem dvoboju je našo borko na nasprotni strani blazin pričakala Avstralka Katharina Haecker, ki se je večino obračuna dostojno upirala, usodno napako pa storila pičli dve sekundi pred koncem, ko jo je Andreja vrgla na hrbet in s tem razblinila njene upe, da bi dosegla zgodovinsko prvo zmago za Avstralijo na turnirjih za veliko nagrado.
Marinič izgubil dvoboj za bron
V Marakešu, kjer je minuli konec tedna moči merilo 443 judoistov in judoistk iz 67 držav, se je zelo dobro boril tudi Enej Marinič (nad 100 kg), ki je svojo nadarjenost potrdil s petim mestom. V osmino finala sta se od Slovencev prebila tudi sedmouvrščena Kaja Kajzer (do 57 kg) in devetouvrščeni Matjaž Trbovc (do 60 kg), preostali naši tekmovalci - Anka Pogačnik (do 70 kg), David Štarkel (do 60 kg), Adrian Gomboc, Andraž Jereb (oba do 66 kg), David Kukovica in Narsej Lackovič (oba do 90 kg) - pa se domov vračajo brez uvrstitev.

Že 14. kolajna v svetovnem pokalu

Leškijevi so tretjič doslej na tekmovanjih za svetovni pokal zaigrali slovensko himno, skupno pa je to že njeno 14. odličje med elito (ob treh zlatih ima namreč še tri srebrna in osem bronastih). »Ker sem v Maroko pripotovala z enim samim ciljem, sem dala tudi v finalu vse od sebe in si prislužila zlato kolajno. Z njo sem osvojila dragocene točke v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, zato se domov vračam zadovoljna,« je sporočila Primorka, ki si je za nagrado v Marakešu privoščila jahanje kamele. Za predstave, ki jih je prikazala v Marakešu, jo je pohvalil tudi trener Rok Drakšič. »Vidi se, da Andreja dela po zastavljenem načrtu, zato lepo napreduje. Toda lahko povem, da ima še veliko rezerve,« je poudaril 32-letni Grižan in pribil, da Leškijevo v judoističnih krogih zelo hvalijo, ker zares meče svoje nasprotnice in ne zmaguje le po zaslugi kazni za tekmice. Judoistka Bežigrada si bo sicer naslednjič tekmovalni kimono oblekla že čez 12 dni na državnem prvenstvu v Lendavi, kjer je pričakovati njen hud boj za zlato lovoriko z olimpijsko prvakinjo ​Tino Trstenjak
Deli s prijatelji