MOTO GP

Z noro potezo spet ukanil Marqueza

Andrea Dovizioso po letu 2017 znova najhitrejši na VN Avstrije. Že četrto zaporedno zmagoslavje Ducatija v Spielbergu.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Spielberg ostaja Ducatijeva trdnjava v razredu motoGP. Andrea Dovizioso je namreč italijanskemu proizvajalcu motorjev pridirkal še četrto zaporedno zmago na veliki nagradi Avstrije, potem ko je v zadnjem zavoju prehitel Hondinega šampiona Marca Marqueza. Mimogrede: identično je 33-letni motociklistični as iz Forlimpopolija na Red Bullovem ringu prvo mesto osvojil tudi predlani, ko je prav tako ob vstopu na ciljno ravnino švignil mimo mravljice iz Cervere.

»Na žalost ne morem zavirati tako pozno kot Marc, ker pa je šlo za zadnji ovinek in zmago, sem preprosto moral poskusiti. V preteklosti sem imel v takšnih trenutkih pogosto pomisleke, da bi naredil kaj norega, tokrat pa sem se počutil močnega, zato sem tvegal. Na mojo veliko srečo je tveganje obrodilo sadove,« je v cilju odleglo Doviziosu, ki je z Marquezom, pred katerim je imel na koncu pičle 0,213 sekunde naskoka, uprizoril pravo srhljivko.

Španski as, ki z veliko hitrostjo drvi četrtemu zaporednemu in skupno šestemu naslovu svetovnega prvaka v kraljevski kategoriji nasproti, je bil zadovoljen tudi z drugim mestom. Po izjemno razburljivi preizkušnji je priznal, da je zmago zapravil z izbiro nepravilnih gum. »Storili smo veliko napako, saj smo se odločili za tršo različico, v prednosti pa so bili tokrat tisti z mehkejšimi pnevmatikami. Kljub temu sem poskušal vse, da bi osvojil prvo mesto, toda Andrea je odpeljal neverjetno dirko,« je Marquez športno čestital Doviziosu za drugo letošnjo in skupno 14. zmago v motoGP.

Quartararo pazil na Rossija

Vodilnima v skupni razvrstitvi je družbo na odru za najboljše delal Francoz Fabio Quartararo (+ 6,117), ki je v svojo korist odločil Yamahin troboj za tretje mesto z italijanskim veteranom Valentinom Rossijem (+ 7,719) in Špancem Maverickom Viñalesom (+ 8,674). »Zelo sem vesel, da sem dosegel nove stopničke, za kaj več pa mi primanjkuje tudi izkušenj. Ko sem vodil, sem vozil tako, da ne bi preveč pregrel svoji gumi, v drugem delu pa sem predvsem pazil, da se mi Rossi ne bi preveč približal,« je razkril 20-letni Francoz.

V kategoriji moto2 je ciljno črto pred Marcovim mlajšim bratom Alexom Marquezom (Kalex) prvi prevozil Južnoafričan Brad Binder (KTM), v razredu moto3 pa se je zmage veselil Italijan Romano Fenati (Honda), v motoE pa je bil najhitrejši Francoz Mike Di Meglio (Energica). Naslednje dirke bo 25. avgusta gostil Silverstone. Miha Šimnovec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije