Z gledalci ali brez njih?

Liga prvakov in evropska liga se bosta končali s finalnim turnirjem najboljših osmih ekip.
Fotografija: Aleksander Čeferin na novinarski konferenci. FOTO: Handout Via Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin na novinarski konferenci. FOTO: Handout Via Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora določila, da bo sezono evropskih klubskih tekmovanj po pandemiji novega koronavirusa končala s finalnima turnirjema. Potrdila je obstoječi program evropskega prvenstva, ki je bil prestavljen na prihodnje leto, Ljubljani pa dodelila gostiteljstvo finala EP do 21 let prihodnje leto.


Dva zaključna turnirja

Obe evropski klubski tekmovanji, liga prvakov in evropska liga, bosta sezono končali s finalnimi turnirji najboljših osmih ekip. Za prvo bo ta potekal v Lizboni med 12. in 23. avgustom, turnir evropske lige pa bo v štirih mestih na zahodu Nemčije med 10. in 21. avgustom.

S tem je krovna celinska zveza pod vodstvom Slovenca Aleksandra Čeferina potrdila že več tednov trajajoča ugibanja o posebnem formatu zaključka obeh tekmovanj zaradi prekinitve, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa.
Zaključek lige prvakov bo na zaključnem turnirju. FOTO: Denis Balibouse Reuters
Zaključek lige prvakov bo na zaključnem turnirju. FOTO: Denis Balibouse Reuters

Obe klubski tekmovanji sta bili zaradi izbruha pandemije prekinjeni v začetku marca med osmino finala. Pred finalnima turnirjema bodo klubi morali odigrati še preostale tekme osmine finala, pri čemer je še možno, da se bodo tudi povratne tekme osmine finale lige prvakov odigrale na Portugalskem, o čemer bodo odločale zdravstvene razmere v posameznih državah.
Prav tako bo predvidoma do sredine julija sprejeta odločitev, ali bo na tekmah obeh finalnih turnirjev možen obisk gledalcev. »Stanje se zelo hitro spreminja. Če bi danes o tem odločali, bi rekli, da ne bo gledalcev. Nekaj časa bomo še počakali in potem sprejeli odločitev glede tega,« je o tem pojasnil Čeferin.
 

Finalni turnir ni stalna rešitev

Za izvedbo vseh tekmovanj bo krovna zveza izdala zdravstvene in varnostne smernice, ki bodo določale ravnanje vseh vpletenih in protokol za testiranje, je medtem sporočil namestnik generalnega sekretarja Uefe Giorgio Marchetti.

Prvotna gostitelja finalov obeh evropskih klubskih tekmovanj v letošnji sezoni, Istanbul za ligo prvakov in Gdansk za evropsko ligo, bosta finalni tekmi gostila prihodnje leto. Prav tako so bila za leto dni prestavljena vsa ostala že izbrana gostiteljska mesta finalov teh dveh tekmovanj.

Tudi v ligi prvakinj bo potekal finalni turnir, ki se bo odvijal v Španiji, v San Sebastianu in Bilbau konec avgusta, je še odločil izvršni odbor Uefe.

Nov format zaključnega dela evropskih klubskih tekmovanj pa ne bo model, ki bi ga krovna zveza uporabila v prihodnje, tudi če se izkaže za uspešnega, je na novinarsko vprašanje odgovoril Čeferin. 
 

Euro 2020 po prvotnem programu

Uefa je medtem danes tudi sporočila, da program na prihodnje leto prestavljenega evropskega nogometnega prvenstva ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo potekal v vseh 12 predvidenih gostiteljskih mestih. Euro 2020 bo po marčevski odločitvi Uefe, s katero je želela omogočiti zaključek državnih prvenstev v zgodnjem poletnem terminu, potekal med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto. Ob tem so se v zadnjem času zaradi pandemije novega koronavirusa pojavila ugibanja o možnosti, da bi se zmanjšalo število mest, ki bodo gostila turnir. A je krovna zveza z današnjo odločitvijo končala ugibanja. »Izvršni odbor Uefe se zahvaljuje zvezam gostiteljicam, mestom in vladam za nadaljnjo podporo,« je ob tem zapisala.

Poleg Bilbaa v Španiji bodo tekme evropskega prvenstva drugo leto gostili še v Londonu in Glasgowu (oba Velika Britanija), Münchnu (Nemčija), Rimu (Italija), Bakuju (Azerbajdžan), Sankt Peterburgu (Rusija), Budimpešti (Madžarska), Bukarešti (Romunija), Amsterdamu (Nizozemska), Dublinu (Irska) in Koebenhavnu (Danska).
 

Ljubljani gostiteljstvo finala EP do 21 let

Ob kopici drugih pomembnih odločitev za nadaljevanje sezone je izvršni odbor Uefe danes spremenil tudi potek evropskega prvenstva do 21 let prihodnje leto. Tekme tega bodo še vedno gostili tudi Maribor, Celje in Ljubljana, a bo slednja po novem tudi gostiteljica finala.
Prvenstvo bo v dveh delih. Skupinski del bo v reprezentančnem premoru med 24. in 31. marcem 2021, zaključni boji pa od 31. maja do 6. junija 2021. Dve skupini prvega dela bosta igrali na Madžarskem, ena v Sloveniji, medtem ko bo Uefa še sprejela odločitev glede četrte skupine.
Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora določila, da bo sezono evropskih klubskih tekmovanj po pandemiji novega koronavirusa končala s finalnima turnirjema.<br />
<br />
FOTO: Handout Via Reuters
Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora določila, da bo sezono evropskih klubskih tekmovanj po pandemiji novega koronavirusa končala s finalnima turnirjema.

FOTO: Handout Via Reuters

Je pa že jasno, da bo zaradi spremenjenega koledarja finale gostila Ljubljana, in sicer 6. junija 2021. Prvotno bi se turnir moral odviti med 9. in 26. junijem prihodnje leto s finalom na Madžarskem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije