ROKOMET

Vikingi sanjajo o veliki zmagi

Začenja se 26. svetovno prvenstvo za rokometaše. To bo minilo brez leta 2017 bronastih Slovencev.
Fotografija: Brazilec Jose Toledo je na pripravljalni tekmi z Nizozemsko občutil, da bo šlo na SP na tesno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Brazilec Jose Toledo je na pripravljalni tekmi z Nizozemsko občutil, da bo šlo na SP na tesno. FOTO: Reuters

KØBENHAVN – S tekmama med Nemčijo in Korejo v Berlinu ter Dansko in Čilom se bo danes v Københavnu začelo 26. svetovno prvenstvo za rokometaše. Zanimivo je, da bo to prvi mundial, ki ga bosta gostili dve državi prirediteljici, prvič pa bo na tekmovanju nastopilo tudi združeno korejsko moštvo, sestavljeno iz rokometašev Južne, šestnajst jih je, in Severne Koreje, od tam so štirje. No, dobitniki bronastega odličja z zadnjega SP ne bodo branili svoje žlahtne kovine, Slovenci so v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na tekmovanje namreč klonili proti Madžarski, neudeležba na dansko-nemškem SP je hud udarec za slovenski reprezentančni rokomet. A Slovenija ne bo brez svojih predstavnikov na zboru rokometno najboljšega na svetu, pravico bosta namreč delila sodnika Bojan Lah in David Sok. Naslov najboljšega na svetu brani francoska reprezentanca, ki je že rekordnih šestkrat osvojila svetovno krono. Tudi tokrat bodo galski petelini polni zvezd, a brez poškodovanega Nikole Karabatića (okreva po operaciji levega stopala), naskakovali čislani prestol.

Berlin ne bo mačji kašelj

»V skupinskem delu igrati z gostiteljico Nemčijo, in to še v Berlinu, ne bo mačji kašelj. Podpora navijačev in globoka strast do rokometa bosta vsekakor botrovali razburljivemu dogajanju,« je dejal francoski selektor Didier Dinart. Če je kje rokometna strast, potem je to na Danskem. Vikingi so zadnji olimpijski prvaki iz Ria de Janeira, svetovni naslov pa je pri treh srebrnih odličjih edini, ki ga še nimajo v svoji vitrini. »Naša skupina je takšna, da lahko v njej s primernimi izidi opravimo dober posel. No, Norveška je seveda ena od najboljših reprezentanc na svetu, a skupina je primerna za nas,« je ugotavljal danski selektor Nikolaj Jacobsen. »Prvotni cilj je vedno prebitje v polfinale, sanje pa seveda dvig dragocenega pokala za zmago na domačih tleh. A zavedamo se, da ima od osem do deset ekip podobne želje kot mi in tudi kakovost, da to doseže,« je še bilo slišati z danske strani.

Skupine rokometnega SP

Skupina A: Francija, Rusija, Nemčija, Srbija, Brazilija, Koreja; skupina B: Španija, Hrvaška, Makedonija, Islandija, Bahrajn, Japonska; skupina C: Danska, Norveška, Avstrija, Tunizija, Čile, Savdska Arabija; skupina D: Švedska, Madžarska, Katar, Argentina, Egipt, Angola.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije