NOGOMET

Vijolični ponosno na odmor, Mandarić s praznično čistko

Nogometaši Maribora in Olimpije so zmagovito končali jesenski del sezone. V zmajevem gnezdu iščejo novega trenerja in odslavljajo tudi ključne igralce.
Fotografija: Nogometaši Olimpije so za konec jesenskega dela brez večjih težav odpravili Goričane. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so za konec jesenskega dela brez večjih težav odpravili Goričane. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Nogometaši Maribora in Olimpije so v zadnjem jesenskem krogu državnega prvenstva upravičili vlogi favoritov. Vijolični so s 3:1 premagali Rudar v Velenju, zmaji pa z identičnim izidom Gorico prav tako v gosteh. Največja zimska rivala na zimski odmor odhajata ob razliki devetih točk na lestvici. Vodilni Mariborčani pa nimajo samo zajetne točkovne prednosti, njihov pogled v nadaljevanje sezone je še bolj optimističen tudi zato, ker je pri branilcih lovorike v glavnem mestu zelo turbulentno v pisarnah in slačilnici, zato se te dni obetajo številne kadrovske spremembe.

Barišić ni ubogal šefa

Zoran Barišić je po zmagi Olimpije nad Gorico izjavil, da ima rad Ljubljano, Slovenijo in fante, s katerimi je delal. FOTO: Tomi Lombar
Zoran Barišić je po zmagi Olimpije nad Gorico izjavil, da ima rad Ljubljano, Slovenijo in fante, s katerimi je delal. FOTO: Tomi Lombar
Avstrijski trener Zoran Barišić je v Novi Gorici še zadnjič vodil Olimpijo. Oseminštiridesetletni strokovnjak je zeleno-bele vodil na 12 prvenstvenih tekmah (7 zmag, 4 remiji in 1 poraz), v pokalnem tekmovanju pa ima dve zmagi in remi; z zmaji se je uvrstil v polfinale, ki bo na sporedu spomladi. Statistika ni tako zelo slaba, toda zaostanek za Mariborom je prevelik, odločilna pa je bila neposlušnost Barišića po razvpitem dogajanju okrog izplačila premij za lanski dvojni naslov, ko so igralci pred tekmo z Muro (2:2) v Stožicah zagrozili z bojkotom. Predsednik Milan Mandarić mu je ukazal, da za tekmo z Aluminijem iz prvega moštva vrže glavna predstavnika upornikov kapetana Branka Ilića in Roka Kronavetra (v Novi Gorici sta bila na tribuni in se vztrajno izogibala stiku z novinarji). Barišić ga takrat ni ubogal, doživel rezultatski fiasko (2:6) in njegova usoda je bila znana. Podobno je doletelo njegovega kolega Igorja Bišćana po prejšnji šampionski sezoni.

Po zmagi z Gorico je strateg Olimpije diplomatsko razlagal o svojem statusu in prihodnosti na klopi Ljubljančanov. "Seveda sem se pozdravil z vsemi igralci in drugimi v moštvu, saj gremo na dopust. Vsem sem želel prijeten odmor in še lepši božič," je dejal Barišić, ki je z zmaji gojil napadalen in všečen nogomet, zmanjkalo je le nekaj točk. Zdaj sledijo zadnji pregovori z Mandarićem okrog odpravnine, saj ima veljavno pogodbo do poletja 2021. "Videli bomo, kaj bo, sestala se bova še enkrat ali dvakrat, potem pa boste prvi obveščeni o vsem," se je izmikal še en trener Olimpije kratkega veka; že četrti v tej sezoni. Pa bi sam rad ostal v zmajevem gnezdu? "Rad imam Slovenijo, Ljubljano in še posebno moje fante, s katerimi sem delal. Če bo Olimpija nadaljevala v podobnem slogu, je na dobri poti," Barišiću ni uspelo ostati povsem nevtralen in je s tem že tudi sam napovedal odhod.
Objemanje igralcev in strokovnega vodstva ob prvem doseženem zadetku je predsedniku Mandariću sporočalo, da je slačilnica enotna, pa tudi, da ni prav na isti valovni dolžini z njim. Po Mandariću je zdaj ob Iliću in Kronavetru na seznamu transferjev zagotovo še vsaj vratar Aljaž Ivačič, Aris Zarifović ima dogovorjeno selitev v Azijo. Šef Olimpije je v družbi najtesnejših sodelavcev hitro zapustil stadion v Novi Gorici, za klepet s sedmo silo ni bil razpoložen, je pa namignil: "Videli ste energično, poletno, všečno Olimpijo. Takšna bo tudi spomladi." Sledi torej praznično imenovanje novega trenerja in prevetritev ekipe, v prvi vrsti obrambne linije. Spomladi bo vodja ekipe na igrišču kar prvi strelec Andres Vombergar, ki je bil na začetku celo odpisan (?!), v soboto pa je na severnem Primorskem zabil nova dva gola.

Milanič: Naj uživajo

Trener Maribora Darko Milanič je nadvse zadovoljen z jesenskim izkupičkom vijoličnih. FOTO: Mavric Pivk
Trener Maribora Darko Milanič je nadvse zadovoljen z jesenskim izkupičkom vijoličnih. FOTO: Mavric Pivk
Medtem v Ljudskem vrtu vlada prvinsko praznično ozračje, igralci so se po peti zaporedni zmagi raztepli na počitniške lokacije v toplih krajih. Vijolični so najučinkovitejša zasedba (55 golov), prejeli so najmanj zadetkov (16), zbrali zavidljivih 45 točk in z razlogom pričakujejo spomladanski pohod proti novemu naslovu prvaka. "Dosežek je odličen, tekmece smo pustili kar precej za seboj. Zelo mi je všeč, da smo zadržali to energijo, ki je bila opazna že na treningih. Zmagali smo tudi na tekmi, ki je imela zame še poseben pomen, ker je bila zadnja v letošnjem delu in je bilo treba ohraniti zbranost. Vmes v določenih trenutkih nismo bili najboljši, a še vedno bistveno boljši od nasprotnika,” je dejal trener Darko Milanič, ki je svojim varovancem namenil odmor do 7. januarja, ob slovesu pa jim je prek klubske spletne strani sporočil: "Prva zadeva: naj uživajo. Ob tem pa se morajo zavedati, da smo opravili odlično delo. Na doseženo je treba biti ponosen. Na počitnice gremo zadovoljni, z zavedanjem, da dobro delamo in da moramo tako tudi nadaljevati, ko se spet zberemo." Državno prvenstvo se bo nadaljevalo 23. februarja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije