FORMULA 1

Vettel ne mara več peskovnika

Lewis Hamilton odprtih rok sprejel Nemčevo darilo v Hockenheimu. Kljub slabemu izhodišču je verjel v svoje sanje in si jih tudi uresničil.
Fotografija: Lewis Hamilton je po podvigu na Hockenheimringu takole delal sebke. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je po podvigu na Hockenheimringu takole delal sebke. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Glede na to, da je nedeljska velika nagrada Nemčije – seveda z izdatno pomočjo dežnih kapelj – postregla z eno od najbolj razburljivih dirk v zadnjem obdobju, bi bila res velika škoda, če bi izpadla s koledarja formule 1. Več kot 70.000 gledalcev, kolikor se jih je predvčerajšnjim zbralo ob stezi v Hockenheimu, je bilo namreč priča pravi srhljivki, ki se je katastrofalno končala za domačega junaka Sebastiana Vettla. Nemški as, ki je svoje otroštvo preživel nedaleč stran od dirkališča (v Heppenheimu), je imel – potem ko se je s pomočjo ukaza vodilnih mož iz Ferrarijeve ekipe vendarle prebil mimo moštvenega sotekmovalca Kimija Räikkönena v vodstvo bolj ali manj vse pod nadzorom.

Toda račune sta mu nato prekrižali ploha in spolzka steza, na kateri je v 51. krogu, torej 16 krogov pred ciljem, za trenutek izgubil oblast nad svojim poskočnim vrancem, zdrsnil s proge in trčil v ogrado. S tem je najverjetneje že pokopal vse upe, da bi vsaj enkrat slast zmage okusil tudi na Hockenheimringu, saj je veliko vprašanje, ali bodo tam še kdaj gostili najhitrejši cirkus. Vodilni možje pri formuli 1 so namreč za prihodnjo sezono občutno dvignili ceno za izvedbo dirke in namesto trinajstih milijonov evrov po novem zahtevajo kar 21 milijonov, kolikor jih v Nemčiji niso več pripravljeni odšteti. Potem ko je Vettel spoznal, kakšno priložnost je zapravil, ni skrival svoje jeze. Še v bolidu je večkrat besno udaril po krmilu, ko je izstopil iz njega, pa brcal v pesek. »Ko sem bil še otrok, sem se rad igral v peskovniku, zdaj pa ne več,« se je nase jezil 31-letni Nemec, ker je malce prepozno zaviral in z napako, kakršnih doslej v karieri ni storil prav veliko, podaril zmago svojemu najhujšemu tekmecu Lewisu Hamiltonu.


ercedesov zvezdnik je Vettlovo darilo sprejel odprtih rok in poskrbel za pravi podvig, potem ko je uprizoril neverjeten lov in se s 14. startnega položaja prebil povsem na vrh – tudi mimo obeh Fincev, na koncu drugouvrščenega ekipnega kolega Valtterija Bottasa (+ 4,535) in tretjeuvrščenega Räikkönena (+ 6,732). »Čeprav moje izhodišče res ni bilo najboljše, sem imel vseeno dober občutek. Verjel sem v svoje sanje in si jih tudi uresničil,« je 33-letni Anglež kar žarel in skakal od navdušenja, potem ko je slavil že 66. zmago v formuli 1. Z njo si je znova pridirkal tudi vodstvo v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo, v kateri ima zdaj 17 točk naskoka pred Vettlom. Naslednja preizkušnja bo na sporedu že to nedeljo na Hungaroringu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije