FORMULA 1

Vettel bi rad dokazal, da je najboljši

V Montrealu jutri zvečer sedma letošnja dirka v formuli 1. Mark Webber se ne bi čudil, če bi Nemec končal kariero.
Fotografija: Sebastian Vettel je od letošnje sezone pričakoval bistveno več. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel je od letošnje sezone pričakoval bistveno več. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ferrarijevemu moštvu, ki v formuli 1 vselej in povsod meri na vrh, že pošteno teče voda v grlo. Z jutrišnjo veliko nagrado Kanade (s startom ob 20.10 po srednjeevropskem času), sedmo letošnjo dirko za SP, se bo iztekla uvodna tretjina sezone 2019, v kateri rdeči še niso okusili slasti zmage!

Mercedesova premoč je očitna. V konstruktorski razvrstitvi ima že 118 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Ferrarijem in tako bolj ali manj zanesljivo drvi že k šesti zaporedni ekipni lovoriki. Tudi novi vozniški naslov svetovnega prvaka bo težko speljati nemškemu moštvu, na vrhu seštevka namreč kraljujeta dirkača srebrnih puščic Lewis Hamilton (137 točk) in Valtteri Bottas (120), medtem ko Ferrarijev adut Sebastian Vettel (82) za vodilnim Hamiltonom na tretjem mestu zaostaja že za več kot dve zmagi, za 55 točk! Formulo 1 bi lahko preimenovali kar v formulo Mercedes.



Ker Vettel, ki je bil v preteklosti vajen osvajanja prvih mest, že tako dolgo čaka na zmago (nazadnje jo je slavil konec avgusta lani v Spa-Francorchampsu) ter še dlje na svoj peti naslov svetovnega prvaka po šampionskih letih 2010, 2011, 2012 in 2013, so se že pojavila namigovanja, da ga počasi mineva volja do dirkanja. Njegov nekdanji ekipni kolega Mark Webber je, denimo, pred dnevi izjavil, da pogreša Nemčevo agresivnost in lakoto. »Sebastian se je po mojem znašel na razpotju, zato se ne bi čudil, če bi po koncu letošnje sezone sklenil kariero,« je razmišljal 42-letni Avstralec, ki je pri Red Bullu bil hude bitke z Vettlom.

Lahko ga tudi vržejo iz ekipe

Toda nemški zvezdnik je njegova namigovanja nemudoma zanikal, čeprav ni bil najbolj prepričljiv. »Ne vem, od kod so prišle govorice, da se spogledujem s koncem športne poti, saj nisem (še) z ničimer namignil na kaj takega. Je pa res, da je mogoče prav vse. Lahko se zgodi, da bom dirkalno čelado obesil na klin, lahko se teoretično celo zgodi, da me bodo vodilni pri Ferrariju vrgli iz ekipe, čeprav ne verjamem, da bi lahko to res doživel, saj imam občutek, da so v moštvu zadovoljni z menoj. In tudi jaz sem srečen pri Ferrariju, pri katerem se vsi na vse pretege trudimo, da bi se čim prej izboljšali in obrnili krivuljo navzgor. Zdaj pa naj si vsak sam ustvari mnenje o tem, koliko sem še lačen uspehov,« se je razgovoril Vettel, ki sicer brani zmago v Montrealu. Ker je lansko dirko na stezi Gillesa Villeneuva dobil precej prepričljivo pred Bottasom in Maxom Verstappnom (Red Bull), verjame, da lahko na umetnem otoku Notre-Dame ponovi uspeh izpred enega leta. »Samemu sebi bi rad dokazal, da sem najboljši dirkač na svetu. To bi mi pomenilo največ,« je še pred veliko nagrado Kanade poudaril štirikratni svetovni prvak, trdno odločen, da se vrne tja, kjer je že bil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije