LIGA PRVAKOV

Velika predstava za prav vse

Danes ob 21. uri v Lizboni spektakel Bayerna in Barcelone. Favoriti za uvrstitev v polfinale lige prvakov so Bavarci.
Fotografija: Robert Lewandowski je s poljsko reprezentanco lani gostoval v Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Robert Lewandowski je s poljsko reprezentanco lani gostoval v Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar

Le eno lepotno napako ima današnja predstava velikanov evropske nogometne scene v rdečih klubskih barvah Bayerna in modro-rdečih Barcelone: na stadionu luči v Lizboni ne bo gledalcev. A takšna je usoda sklepnega dela sezone tudi v ligi prvakov, kjer se je ne glede na prazne tribune v portugalski metropoli vnel izjemen boj na igrišču. Že uvodna tekma Atalante in PSG štiridnevnega četrtfinala je ponudila tisto prepoznavno mikavnost nogometa na velikem odru, pred novim izjemnim poglavjem so zdaj Bavarci in Katalonci. Oboji prihajajo iz bogatih regij svoje države, s številnimi navijači po vsem svetu, z izjemnim trženjem in s paleto velemojstrov nogometne žoge v dolgih desetletjih.

V Sloveniji je bil Bayern predvsem priljubljen v drugi polovici sedemdesetih, ko je pri največjem nemškem klubu izjemno poglavje pisal Brane Oblak, za to moštvo so tam pogosto stiskali pesti tudi naši zdomci. Barcelona je izjemna marketinška zgodba zadnjega obdobja z argentinskim čarovnikom Leom Messijem. To je klub, katerega majice in šolske torbe nosijo otroci tudi pri nas, dekleta in žene se zlahka pridružijo v športnih lokalih moški srenji, če na velikih zaslonih s soigralci kraljuje omenjeni Argentinec. Pri vsem skupaj gre za izjemno pretakanje denarja, na zelenici pa kajpak za kopico privlačnih dvobojev: za uvod drevi že v vratih. Je boljši Manuel Neuer ali Marc-André ter Stegen? O tem se nogometna Nemčija prepira že dolgo, kot nekoč, ko je volila med Jensom Lehmannom in Oliverjem Kahnom, selektor Jogi Löw na poti h končni odločitvi nikdar nima lahke naloge. Obenem ni nikakršnega dvoma o tem, koliko pomenita za svoje moštvo. Neuer je povrhu še kapetan, pravzaprav je ob Dunajčanu Davidu Alabi ter domačinu Thomasu Müllerju še edini ostal iz tiste zadnje sanjske naveze velikih asov Allianz Arene s Philiippom Lahmom, Bastianom Schweinsteigerjem, Franckom Ribéryjem (ravno pred dvema dnevoma je minilo 13 let od njegovega prvega nastopa za Bayern) in Arjenom Robbnom. Nemec v katalonskih vratah ter Stegen prihaja iz Porenja, nogometne šole Borussie iz Mönchengladbacha, zares je zablestel pod žarometi Camp Noua in ob zahtevnih privržencih Barcelone.

Zlata žoga: Lewandowski ali Messi?

Slednji so razočarani nad dosedanjo sezono, njihovo ljubljeno moštvo je na koncu v boju za španski naslov krepko zaostalo za večnim tekmecem Realom iz Madrida, še bolj od slabe bere točk pa je navijače bolela neprepoznavna igra, ki je bolj kot atrakcijo ponujala – dolgočasje. Zato zdaj ne preseneča, da prepričljivemu Bayernu, vnovič doma prvaku in pokalnem zmagovalcu, stavnice ponujajo več možnosti, tudi v Španiji zelo spoštovani Bernd Schuster, nekdanji nemški reprezentant, ki je na pisani klubski poti igral tako za Barcelono kot za Real in Atletico Madrid (za slednjega leta 1992 tudi proti Mariboru), je jasno dejal, da je v tem dvoboju favorit Bayern. In tega mu, sodeč po odzivih, v Barceloni niso zamerili. Drugače pa je v primeru Karla-Heinza Rummeniggeja, prvega Bayernovega moštva, prav tako legendarnega reprezentanta. Pred dnevi je stresel jezo, ker letos ne bo podelitve zlate žoge, po njegovem mnenju bi si jo tokrat zaslužil Poljak Robert Lewandowski, odlični napadalec münchenskega moštva in sploh prvi as bundeslige. Kaj pa Messi – je pri priči zavpila nogometna Barcelona, v včerajšnjem Mundu Deportivu, športnem dnevniku iz katalonske metropole, pa je bilo nato prebrati zelo spoštljive Rummeniggejeve besede o argentinskem čarodeju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije