NOGOMET

Večni derbi v Stožicah Olimpiji

V Stožicah je bilo 2 : 0 za domače.
Fotografija: Derbi se je končal v prid Olimpije. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Derbi se je končal v prid Olimpije. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Nogometaši Olimpije so v 15. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Maribor z 2:0 (1:0).

Čeprav je bil Maribor, pri katerem so manjkali Jan Mlakar, Nemanja Mitrović in Martin Milec, pred derbijem v lepi seriji petih zmag, pa se je ta v Ljubljani prekinila. Olimpija, ki je pogrešala Mirala Samardžića (kapetan je bil Timi Max Elšnik), je bila predvsem v prvem polčasu boljša, v drugem pa izkoristila, kar se ji je ponudilo. Zeleno-beli so se tako vodilnemu Mariboru, ta na vrhu vztraja pet krogov, spet približali le na točko zaostanka. Prvi derbi sezone se je v Mariboru sicer končal z 1:1.

Derbi je v prvem polčasu ponudil kar dinamično in razburljivo predstavo, v kateri so bili konkretnejši domači, ki so prek razigranega Đorđeja Ivanovića tudi zadeli v 22. minuti. Takrat je Mihail Caimacov, zanj je bila to četrta asistenca sezone, poslal žogo v globino za hrbet mariborske obrambe, Ivanović pa je nato preigral še Ažbeta Juga in močno z desne strani zadel za 1:0.

Ivanović, za katerega je bil to osmi gol sezone, bi lahko zadel že v 19. minuti, ko je sprožil od daleč, Jug pa je s konicami prstov žogo preusmeril v prečko. Napadalec Olimpije je bil nevaren še dvakrat, enkrat ga je ustavil Jug, drugič pa je bil nenatančen, tako kot pred njim tudi Mario Kvesić v osmi in 41. minuti. Že v prvi minuti pa je Jug posredoval tudi po poskusu Luke Marina.
Na drugi strani so imeli Mariborčani manj pravih priložnosti, še najlepšo pa je zapravil Jasmin Mešanović v 15. minuti, ko je prišel pred vratarja Žigo Freliha, ta pa je toliko posredoval, da je žoga zletela mimo vrat. Isti igralec je sicer v 30. sprožil še en nenatančen strel.

V drugi polčas so šli odločneje Mariborčani, čeprav je najprej spet poskusil Ivanović, a nenatančno, v 51. minuti pa je imel Rok Kronaveter lepo priložnost za izenačenje, a je z roba kazenskega prostora cilj zgrešil le za malenkost. Štajerci so pritiskali proti vratom domačih, imeli še nekaj premalo natančnih strelov, v 63. minuti pa je poskus Aljoše Matka ustavil Frelih.

V 67. minuti pa so proti toku igre Ljubljančani podvojili prednost. Jan Andrejašič je prodrl po desni strani, podal v sredino, kjer je Ivanović streljal z glavo, Jug je žogo odbil, a le pred noge Andresa Vombergarja, ki je zadel za 2:0. Nekaj minut zatem so gosti neuspešno zahtevali najstrožjo kazen zaradi domnevnega prekrška nad Matkom, zatem pa so neuspešno iskali vrzeli v ljubljanski obrambi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije