SLOVENIJA DRUGA V EVROPI

Srbija je evropski prvak, Slovenci pokazali veliko srce

Po dobljenem prvem nizu so bili naši odbojkarji neprepoznavni.
Fotografija: Slovenija je druga v Evropi. FOTO: OZS
Odpri galerijo
Slovenija je druga v Evropi. FOTO: OZS

PARIZ – Slovenska odbojkarska reprezentanca je v finalu evropskega prvenstva skušala doseči svoj največji uspeh, a se ni izšlo. Srbija je zmagala s 3 : 1 (–19, 16, 18, 20). Za Srbijo je to že tretji evropski naslov (2001, 2011), za naše drugo srebro (2015).

Uvod v tekmo je nakazal, da bi bil večer v dvorani Paris Bercy lahko slovenski. Zdravljica je zadonela bistveno glasneje od srbske himne Bože pravde, ki jo je uglasbil slovenski skladatelj Davorin Jenko. Slovenska grla so bila v podporo odbojkarjem glasnejša od srbskih. Na koncu pa je Jenkova skladba v osrednji pariški športni dvorani zadonela še enkrat.
Srbija – Slovenija. FOTO: OZS
Srbija – Slovenija. FOTO: OZS

Slovenci so v uvodu prvega niza onemogočili Aleksandra Atanasijevića in povedli s 4 : 2. Na 8. točki sta bili ekipi izenačeni. Kasneje je imela rahlo pobudo Slovenija, ki si je priigrala prvo večjo prednost (17 : 13), Srbiji pa ni pomagala niti minuta odmora. Mitja Gasparini in Jan Kozamernik sta z zabijanjem prednost povišala na 19 : 14, Gasparini pa je na koncu izkoristil tudi drugo žogo za 1 : 0 v nizih.

Po dobljenem prvem nizu naši nerazumljivo popustili

Ko je bilo domnevati, da ima Slovenija velikansko prednost ne samo zaradi vodstva v nizih, temveč tudi zato, ker je Srbija odigrala tako v četrtfinalu kot tudi v polfinalu dve tekmi na pet nizov in imela poleg tega še dan počitka manj, pa je sledil velik preobrat in Slovenija v naslednjih treh nizih pravzaprav sploh ni bila več konkurenčna. V drugem nizu je Srbija prikazala popolnoma drugačno odbojko. Po zaostanku s 3 : 6 so se Slovenci sicer še približali na točko, tri nove zaporedne točke Srbije pa so slovenskega selektorja Alberta Giulianija prisilile v minuto odmora. A razpoloženi Uroš Kovačević, Nemanja Petrić in Srečko Lisinac so s servisi in napadi še naprej uspešno razbijali slovensko obrambo. 
Slovenija je druga v Evropi. FOTO: OZS
Slovenija je druga v Evropi. FOTO: OZS

Pri vodstvu Srbije z 19 : 10 je bilo jasno, da bo izid v nizih izenačen. Uvod tretjega niza je minil v boju za vsako točko, pri zaostanku s 6 : 7 pa so sledile srbske minute in po štirih zaporednih točkah vodstvo za pet točk. Ko so Srbi povedli z 18 : 11, je bilo jasno, da je za naše niz nedosegljiv.


V četrtem nizu so naši povedli  s 3 : 1 in 4 : 2 in vnovič so se oglasili številni slovenski navijači. A Srbi, pri katerih je bil še vedno neustavljiv predvsem Kovačević, so izid preobrnili s štirimi zaporednimi točkami. Slovenija se je še približala na 10 : 11 in 11 : 12, nato pa je bilo konec veselja. Srbija je povedla z 19 : 13, nato pa vodila že s 23 : 15. Slovenija se je približala še na 23 : 20, več pa ni zmogla.

Razočarani, a ponosni na srebro 

»Seveda smo razočarani, a dejstvo je, da so Srbi danes igrali bolje od nas. Kaznovali so vse naše napake in tudi, ko smo imeli dober sprejem, so zaigrali dobro v bloku in nam pobegnili. Ko zaostajaš, je seveda težko. Vseeno smo zelo ponosni na srebro,« je za Kanal A takoj po tekmi dejal slovenski kapetan Tine Urnaut.



V dvorani Bercy so imeli Slovenci glasno podporo rojakov, ki so bili spet sedmi igralec naše ekipe. 

Optimizem pred tekmo

Slovenski odbojkarji so v en glas poudarili, da jih zanima samo zlato, toda srbski blok je bil tokrat previsok.


Slovenci so sicer na letošnjem prvenstvu izločili evropske prvake Ruse in svetovne Poljake. Včeraj so Poljaki v tekmi za bronasto odličje s 3 : 0 ugnali Francoze.



 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije