ALPSKO SMUČANJE

V smučarski drami se je najbolje odklopiti

Veleslalomska tekma za 55. Zlato lisico dala dve zmagovalki. Najboljša Slovenka Meta Hrovat prismučala na 8. mesto.
Fotografija: Meta Hrovat kljub bolečinam v gležnju dosega vidne uvrstitve. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Meta Hrovat kljub bolečinam v gležnju dosega vidne uvrstitve. FOTO: Tomi Lombar

MARIBOR – Prireditelji Zlate lisice, že 55. po vrsti, so v deževnem vremenu pod streho spravili polovico letošnje prireditve, veleslalom alpskih smučark za svetovni pokal. Razplet je bil dramatičen, prvo mesto sta si delili Američanka Mikaela Shiffrin, to je bila njena tretja veleslalomska zmaga v tej sezoni, in Slovakinja Petra Vlhova, ki se je veselila druge zmage v veleslalomu v zimi 2018/19. Tretje mesto je osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel (+0,93). Najboljša Slovenka je bila Meta Hrovat, tekmo je končala na osmem mestu (+2,30). Mlada Kranjskogorka se je kljub poškodbi gležnja, ki jo še muči, izkazala že na zadnji veleslalomski preizkušnji pred Mariborom, to je bilo na Kronplatzu, ko je bila sedma. Domača ljubljenka občinstva Ilka Štuhec je zasedla 20. mesto (+3,75). »Mariborska proga je zame prepoložna. Po prvi progi sem bila zadovoljna že s tem, da sem sploh prvič presmučala ciljno črto. Z nastopoma nisem zadovoljna, z rezultatom pač. Ne čutim tekmovalnega pritiska, z leti se učim. Bolje, da se odklopim in tekmujem, zato sem tudi tukaj. V slalomu želim smučati, kot znam. Zdaj mi je lažje, v Mariboru imam za seboj že en rezultat, lahko tekmujem sproščeno,« je navrgla 20-letna Gorenjka.

Opravila popravni izpit

Tudi Štuhčeva je, pred potjo na svetovno prvenstvo na Švedsko, na domačem smučarskem dvorišču izžarevala zadovoljstvo. Mariborčanka sicer ne tekmuje v veleslalomu, zadnji nastop pred Zlato lisico v tej disciplini je imela pred več kot 22 meseci v Aspnu. »Na prvi progi sem storila nekaj napak, na drugi sem opravila popravni izpit in smučala bolje, se vrgla na glavo. Sicer smo veleslalom vseskozi vadili, a sta hitri disciplini vseeno moja prioriteta. Tu na mariborski progi ni dolgih drsalnih delov, tokrat so bili nekateri deli bili boljši, drugi manj. Sem zadovoljna,« je navrgla Ilka Štuhec. Kljub ne prav idealnemu vremenu in dežju pa je Ilka pohvalila prireditelje za progo: »Bila je vrhunsko pripravljena, dosti enakomerna od starta do cilja. Ni bilo lukenj ali drugih težav, super, poklon organizatorjem.« Brez finala so ostale druge Slovenke, Neja Dvornik, 34. po prvi progi (+4,28), 38. Ana Bucik (+ 4,58), 44. Tina Robnik (+ 4,84) in Desiree Ajlec, zasedla je 57. mesto (+ 6,71).

Povratnica po poškodbi

Robnikova je odsmučala prvo tekmo v tej zimi, za njo je dolga rehabilitacija, zaradi katere je izpustila prvi del sezone. »Potem ko sem začela delati napake, sem samo še borila za preživetje. Nisem razočarana, za seboj pač nimam toliko treningov, da bi lahko pričakovala dober rezultat,« je dejala Robnikova. Omenimo še to, da je letos 40. obletnica prvih slovenskih ženskih točk v svetovnem pokalu. To je bilo prav v Mariboru leta 1979, do točk so prišle Anja Zavadlav, Metka Jerman in Bojana Dornig

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije