SMUČARSKI SKOKI

V pičlem tednu z roba slovenske ekipe poletel tik pod svetovni vrh

Domen Prevc le za malo zgrešil stopničke na prvi tekmi v Kuusamu. Odlični moštveni uspeh zaokrožila Timi Zajc (7.) in Anže Lanišek (10.).
Fotografija: Domen Prevc je v soboto za pičle 1,4 točke zgrešil uvrstitev na zmagovalni oder. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Domen Prevc je v soboto za pičle 1,4 točke zgrešil uvrstitev na zmagovalni oder. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Ni veliko manjkalo, pa bi se Domen Prevc že na prvi tekmi po vrnitvi med elito zavihtel na zmagovalni oder. Potem ko je 19-letni smučarski skakalec iz Dolenje vasi izpustil uvodni preizkušnji za svetovni pokal 2018/19 v Visli, ker še ni bil dovolj dobro pripravljen, je v pičlem tednu dni na treningu v Planici in Kranju naredil pravi mali čudež ter v Kuusamu odjadral vse do četrtega mesta.

Le za 1,5 metra zgrešil rekord

Z najdaljšim poletom dneva (146 m), le poldrugi meter krajšim od uradnega rekorda naprave Rukatunturi, ki si ga od lani lasti avstrijski zvezdnik Stefan Kraft (neuradni rekorder je sicer s 150 metri Finec Ville Larinto), je očitno presenetil še samega sebe, saj je pozabil doskočiti v telemark. Zaradi sonožnega pristanka je Domen prejel nižje ocene za slog (od 15,5 do 16,5), ki so ga na koncu skupaj z največjim odbitkom zavoljo najugodnejšega vzgornika (+ 1,81 m/s, - 21,2 točke) le za malo potisnile s stopničk. Od tretjeuvrščenega Poljaka Piotra Zyle (136 m; + 0,88 m/s) ga je namreč – pristojni so kmalu po uvodni seriji odpovedali finalno – ločilo le 1,4 točke, nekoliko več – 6,3 točke – pa je zaostal za Piotrovim slovitejšim rojakom Kamilom Stochom (140,5 m; + 1,20 m/s). Z brezhibnim naskokom bi lahko najmlajši od bratov Prevc izničil tudi prednost japonskega zmagovalca Rjojuja Kobajašija (138,5 m; + 0,54 m/s), ki je imel pred sobotnim slovenskim junakom 8,4 točke naskoka.

Treba je iti korak za korakom

»Malce mi je žal, ker nisem naredil telemarka, vendar je treba iti počasi – korak za korakom. S tem odličnim četrtim mestom moramo biti pač zadovoljni,« je poudaril mladi član kranjskega Triglava in v isti sapi pribil, da njegov skok kljub vsemu še ni bil povsem takšen, kot bi si želel. Tudi iz tega lahko sklepa, da ima še rezerve, zato se nadeja, da bo na tem nastopu in dosežku gradil naprej. Ob tem se je zahvalil vsem zaslužnim za odlično opremo s serviserjem Zoranom Kešarjem na čelu, poleg tega je razkril, da se na severu Evrope odlično počuti. »Skandinavija mi je zelo všeč, v tukajšnjem mrazu in snegu nadvse uživam, čeprav slednjega letos ni toliko kot običajno v tem času,« je še dejal Domen, čigar uspeh sta v soboto dopolnila sedmouvrščeni Timi Zajc (136 m; + 1,07 m/s) in Anže Lanišek (135,5 m; + 1,50 m/s), ki je zaokrožil najboljšo deseterico.

Zajc ohranja dobro formo

»Ob rezultatu me veseli tudi to, da ohranjam dobro formo, čeprav moj skok ni bil na najvišji ravni,« je omenil 18-letni najstnik iz Hramš pri Dobrni, medtem ko je štiri leta Domžalčan povedal, da je bilo zaradi dolgega dneva (edini skok za trening so izpeljali že zjutraj, tekma pa se je po več prekinitvah končala šele ob 19.30 po finskem času) pomembno ostati zbran in vso pozornost usmeriti v samo en nastop. Med Slovenci sta se med trideseterico uvrstila še Jernej Damjan (129,5 m/23. mesto) in komaj 17-letni Žak Mogel (130 m/24.), ki se je tako na svoji drugi tekmi za svetovni pokal veselil prvih (sedmih) točk med elito. Praznih rok pa sta ob zmagovalcu Visle, Rusu Jevgeniju Klimovu (31.), Norvežanu Danielu Andreju Tandeju (33.), Švicarju Simonu Ammannu (37.) in Avstrijcu Michaelu Hayböcku (55.) ostala tudi Bor Pavlovčič (124 m/33.) in Anže Semenič (94 m/60.). Razpleta druge tekme zaradi zgodnjega zaključka redakcije nismo ujeli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije