NOGOMET

Uspešni, če so še iznajdljivi

Objavljeno 17. januar 2019 09.15 | Posodobljeno 17. januar 2019 09.15 | Piše: Gorazd Nejedly

Štirje trenerski mušketirji o slovenski nogometni ligi. Bogatinov navdušil kolege s strokovno predstavitvijo.

Za Mirana Srebrniča se je hoja po robu končala s padcem. FOTO: Leon Vidic
LJUBLJANA – Okrogla miza nogometnih trenerjev Oliverja Bogatinova, Anteja Šimundže, Dušana Kosića in Mirana Srebrniča minuli konec tedna v Portorožu je minila v ustvarjalnem in pozitivnem vzdušju. Res ni ponudila inovativnih zamisli, a je razkrila, s čim so in niso zadovoljni ustvarjalci, kakšna bi lahko bila prihodnost 1. SNL ...

Udeleženci niso obljubljali velikih dejanj in lepše prihodnosti, a so z realnim pogledom in iz različnih zornih kotov ocenili stanje.
»Glede na vložek je liga nadpovprečno kakovostna in je ena najmlajših. Je zahtevna in vsaka tekma je nepredvidljiva,« so bile uvodne misli četverčka slovenskih trenerjev, ki so odkrito razmišljali o pozitivnih značilnostih slovenske lige. Zaznamujejo jo neprijetne okoliščine, ki narekujejo delo v klubih. »Slaba infrastruktura in malo denarja v SNL od trenerja zahtevata veliko iznajdljivosti, znajti se mora v obdobjih, ko rezultatsko in razvojno ne gre po načrtih. Nenehno je na meji odstrela, saj mora upoštevati, da morata preživeti klub in on. Minili so časi, ko je lahko klub kupoval že izoblikovanega igralca,« je hojo po robu, ki se je v njegovem primeru končala z odstavitvijo po jesenskem delu prvenstva, opisal najbolj izkušeni med kolegi, Srebrnič.

Maratonci hitri kot sprinterji

Kakšno je vodilo, vzgoja ali tekmovanje, je povedal celjski izvajalec klubske strategije Kosić. »Naše lige ne kaže precenjevati, a tudi podcenjevati ne. Pomembno je, da ne deluješ pod hudim bremenom. Ko gledamo tekme in vidimo vrsto tehničnih napak, igralcem delamo krivico. Tudi vrhunska moštva lahko igrajo tekme z veliko napakami. Vsi si želimo iztržiti čim boljše rezultate in izbrusiti igralce, da bodo lahko igrali na višji ravni,« je povedal Ljubljančan. V duhu glavne teme dvodnevnega seminarja (o hitrosti nogometne igre) je poudaril nujnost igre na višjih obratih v vseh smereh in delih. Najmlajši med štirimi trenerskimi mušketirji, Bogatinov, je lani stopil na veliko sceno v velikem slogu in kolege navdušil s strokovno predstavitvijo različnih nogometnih hitrosti. Razveselil jih je z analizo, po kateri je mogoče slediti smernicam hitre igre tudi drugače kot le s hitrostjo v globino in čim manj dotiki. Na primer z veliko žoge v posesti, številnimi podajami ter maratonci, in ne le s sprinterji. Mladostna podoba lige bi lahko pomenila tudi slabšo kakovost. »Če bi imeli na voljo več denarja, bi lahko imeli še kakovostnejše mlade igralce. Ampak večja težava je, kako razvijati igralce. In kako merimo mladost, po letih ali izkušnjah? Dejstvo je, da eni dozorijo prej kot drugi,« je povedal Šimundža, Srebrnič pa ga je dopolnil. »Klubi morajo imeti odličen skavting, saj je treba pravočasno odkriti nadarjenega igralca in ga izbrusiti. Spremenilo se je tudi to, da se je prej kupovalo oblikovane tujce, zdaj pa še povsem neizdelane, ki jih je treba še izpiliti,« je postavil piko na i poučnemu portoroškemu srečanju slovenske nogometne stroke.
Deli s prijatelji