FORMULA 1

Krstno zmago posvetil preminulemu prijatelju

Ferrarijev dirkač Charles Leclerc na VN Belgije prvič zmagal v formuli 1. V Spa-Francorchampsu v soboto smrtna nesreča Anthoina Huberta.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Velika nagrada Belgije, 13. letošnja dirka v formuli 1, se je včeraj začela z minuto molka. Organizatorji in dirkači so se tako poklonili mlademu Francozu Anthoinu Hubertu, ki se je dan prej smrtno ponesrečil na preizkušnji formule 2 v Spa-Francorchampsu. Med žalujočimi v prvi vrsti sta bila tudi mati in brat, ki sta držala čelado preminulega dirkača. Med mnogimi sta jima sožalje izrekla tudi Anthoinova tekmeca s slovitima priimkoma, rojak Giuliano Alesi in Nemec Mick Schumacher, v roke so jima – preden so se usedli v svoje bolide – segli tudi zvezdniki formule 1, ki so imeli na rokavih svojih kombinezonov črne trakove.

V senci tragične sobotne nesreče je nato na znameniti belgijski stezi minila tudi dirka v kraljevskem avtomobilističnem razredu, na kateri je najbolje potegnil najhitrejši v kvalifikacijah Charles Leclerc, medtem ko je njegov Ferrarijev ekipni kolega Sebastian Vettel izgubil uvodni dvoboj z Lewisom Hamiltonom. A ne za dolgo; nemški as je na dolgi ravnini po znamenitem dvojnem zavoju Eau Rouge znova švignil mimo angleškega šampiona. Že v uvodnem krogu je na progo zapeljal tudi varnostni avtomobil, ki ga je z nespametno potezo priklical Max Verstappen (Red Bull). Mladi Nizozemec je šel namreč v prvem zavoju z glavo skozi zid, potem ko je želel nadomestiti izgubljeno po slabšem startu, pri tem pa je trčil v alfo romea Kimija Räikkönena in tako poškodoval svojega rdečega bika, da je kmalu zatem končal v zaščitni ogradi.

Z letečim startom se je dirka spet začela znova v petem krogu, po katerem se je bolj ali manj vse odvijalo po Leclercovem okusu. Nadarjeni Monačan, ki bo 16. oktobra dopolnil 22 let, je opravil z vsemi čermi na veliki nagradi Belgije in dosegel krstno zmago v formuli 1. V cilju je imel 0,981 sekunde naskoka pred Hamiltonom, tretji pa je ciljno črto prevozil Finec Valtteri Bottas (Mercedes, + 12,585), medtem ko se je moral Vettel (+ 26,433) sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom.

Leclerca so po največjem uspehu doslej prevevali mešani občutki. »Seveda sem vesel, da sem končno dosegel svojo prvo zmago v formuli 1, z njo so se mi uresničile sanje, vendar pa se ne morem prav veseliti. V mislih sem pri nesrečnem prijatelju Anthoniu, zmago posvečam njemu,« je s cmokom v grlu povedal 21-letni Monačan. Naslednja dirka bo že v nedeljo v Monzi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije