MOTOGP

Tudi v Brnu po notah bratov Marquez

Marc zmagal v razredu motoGP, Alex najhitrejši v moto2. Dovizioso ni mogel slediti ritmu španskega šampiona.
Fotografija: Marc Marquez je tudi v Brnu (po)kazal svoje mišice. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez je tudi v Brnu (po)kazal svoje mišice. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Zaradi velike premoči Marca Marqueza (Honda) so ljubitelji cestnohitrostnega motociklizma videli še eno popoldansko uspavanko. Branilec naslova svetovnega prvaka v razredu motoGP je namreč s tekmeci prepričljivo opravil tudi na veliki nagradi Češke, ki se je zaradi vlažne proge v Brnu začela s 40-minutno zamudo. A Marquezu tudi zahtevne razmere na začetku niso prišle do živega; 26-letni Španec je vodil od starta do cilja ter zanesljivo požel še šesto letošnjo zmago in skupno jubilejno 50. med elito v kraljevski kategoriji.

»Zaradi vlažne steze sem bil na začetku zares stoodstotno osredotočen na svoje dirkanje. Zavedal sem se, da si ne smem privoščiti nobene napake. Ker je bil Andrea Dovizioso (Ducati) sprva tik za menoj, sem pritiskal, pritiskal in pritiskal, da bi se oddaljil od njega. Ni bilo preprosto, vendar mi je uspelo,« je pot do novega podviga opisal Marquez, ki ima zdaj v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo že zajetnih 63 točk naskoka pred Doviziosom.

Po dveh mesecih spet na odru

Italijanski as, ki je v cilj pridrvel 2,452 sekunde za Marquezom, je bil včeraj zelo zadovoljen tudi z drugim mestom. »V uvodnih krogih sem se še dobro držal Marca, ko pa je začel ta pozneje zavirati, nisem mogel več slediti njegovemu ritmu,« je priznal Dovizioso, vesel, da se je po sušnih dveh mesecih in treh dirkah vrnil na zmagovalni oder.

Na slovesni razglasitvi najboljših je vodilnima v točkovanju družbo delal Avstralec Jack Miller (Ducati, + 3,497), ki je po ogorčenem dvoboju za tretje mesto za las strl odpor Španca Alexa Rinsa (Suzuki, + 4,858). »Potem ko sem opazil, da se je Alexu kolo večkrat (za)vrtelo v prazno, sem vedel, da si moram vzeti čas in ostati potrpežljiv. Ko se mi je ponudila priložnost, sem jo zagrabil z obema rokama,« je razkril 24-letni Avstralec, ki se je drugič letos po tretjem mestu v Austinu prebil med najboljšo trojico.

Italijanski veteran Valentino Rossi (Yamaha, + 9,083) je za petouvrščenim Britancem Calom Crutchlowom (Honda, + 6,007) ciljno črto prečkal kot šesti – pred francoskim odkritjem letošnje sezone Fabiem Quartararojem (Yamaha, + 12,092).
V razredu moto2 se je zmage veselil Marquezov mlajši brat Alex Marquez (Kalex), v kategoriji moto3 je bil najhitrejši še en Španec – Aron Canet (KTM).

Naslednja preizkušnja bo na sporedu že to nedeljo v Spielbergu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije