Tudi prvak je na slab dan ranljiv

Odprt boj za zmago na turnirju Magnus Carlsen Invitational.
Fotografija: Aniš Giri (na fotografiji) je presenetil prvaka Magnusa Carlsena. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aniš Giri (na fotografiji) je presenetil prvaka Magnusa Carlsena. FOTO: Reuters

Prvi del elitnega spletnega turnirja osmerice Magnus Carlsen Invitational se približuje koncu in šahisti se potegujejo za štiri mesta, ki vodijo v nadaljevanje. Do konca tedna bo tekmovanje doživelo vrhunec z izločilnimi boji v polfinalu in finalu, ki bodo določili zmagovalca prvega tovrstnega dogodka, v celoti izpeljanega prek svetovnega spleta. Turnir je že presegel pričakovanja svetovne šahovske javnosti, saj je poskrbel za intenzivno dogajanje tako na virtualnih šahovnicah kot na spremljajočih spletnih platformah in družbenih omrežjih.

Formula, ki je največ pripomogla k odmevnosti turnirja, je preprosta: zanimiva igralska zasedba in format tekmovanja, ki zahteva bojevit pristop. Igralci se najprej merijo vsak proti vsakemu v mini dvobojih štirih partij. Igralni čas znaša 15 minut za partijo z dodatkom 10 sekund za potezo. Zmagovalec mini dvoboja prejme tri točke, poraženec nič. V primeru neodločenega izida 2:2 tekmeca odigrata zlato partijo, ki prinese odločitev, saj ima igralec z belimi figurami več časa za razmišljanje (pet minut proti štirim), a mora v partiji nujno zmagati, saj v primeru remija (in seveda poraza) zmaga pripade igralcu s črnimi figurami.
Diagram
Diagram

Nepričakovan poraz z Girijem

Med udeleženci je večina največjih tekmecev svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki je ob standardnem šahu že večkrat dokazal vrhunskost tudi v pospešenem in hitropoteznem tempu ter zato na »svojem« turnirju spet velja za favorita. To je dokazal z bolj ali manj suverenimi zmagami v prvih štirih dvobojih. V teh ga je le Hikaru Nakamura, ameriški specialist za hitre oblike šaha in svetovni podprvak v hitropoteznem šahu, prisilil, da si je moral zmago priigrati v dodatni partiji. A smo nato v 5. krogu videli, da je tudi prvak na slab dan ranljiv. Po medli igri je doživel nepričakovan poraz proti Nizozemcu Anišu Giriju, ki do takrat še ni zmagal. Takšen razplet daje turnirju dodaten čar, saj se zdi, da bo boj za prvo mesto bolj odprt in nepredvidljiv, kot je kazalo. To je priložnost za druge, predvsem tiste, ki so ob prvaku pokazali največ. Med temi so Nakamura ter št. 2 in 3 s svetovne lestvice, Američan Fabiano Caruana in Kitajec Ding Liren.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije