ALPSKO SMUČANJE

Treningi super, na tekmah slika drugačna

Ilka Štuhec na superveleslalomu v St. Moritzu brez točk na 32. mestu. Na paralelnem slalomu Slovenke z Meto Hrovat do uvrstitve sezone.
Fotografija: Ilka Štuhec (levo) je v soboto doživela novo razočaranje, Meta Hrovat (desno) pa je včeraj le za las zgrešila stopničke. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ilka Štuhec (levo) je v soboto doživela novo razočaranje, Meta Hrovat (desno) pa je včeraj le za las zgrešila stopničke. FOTO: Tadej Regent

Četudi so bile uvodne tekme hitrih disciplin v novi sezoni, ki jih je gostil Lake Louise, za Ilko Štuhec prve po februarski poškodbi, z rezultati ni bila zadovoljna. Mesta, kot so 17., 21. in 20., pač niso na njeni ravni. A ob selitvi v Evropo je naredila še korak nazaj. Na superveleslalomu v St. Moritzu, kjer je v sezoni 2016/17 osvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v smuku, je namreč ostala celo brez točk, na 32. mestu. V hitrih disciplinah se ji je to nazadnje pripetilo januarja 2014, ko je bila v smuku v Zauchenseeju 41.

Po težavnih razmerah v Lake Louise, ki Štuhčevi ob vnovični vrnitvi v smučarsko karavano seveda niso bile pogodu, so bile te v Švici veliko boljše, ne pa tudi njen rezultat in smučanje, v katerega se je spet prikradlo precej napak, občutki pač še niso pravi. Mariborčanka je odprla tekmo, prva, ki je zaostala za njo, je bila s startno številko 14 domačinka Joana Hählen. Štuhčeva je z zaostankom 2,28 sekunde za zmagovalko Italijanko Sofio Goggia drsela po lestvici in na koncu pristala na 32. mestu.
»Startala sem dobro, nato pa sem v zavojih začela zamujati in vse skupaj se je rahlo podrlo. Po skoku pred ciljem se mi je zgodila še ena večja napaka, posledično je bil tudi zaostanek velik,« je ocenila Štuhčeva in dodala: »Morda sem se malce uštela pri presoji, kako bo videti vse skupaj. V superveleslalomu je lahko startna številka 1 včasih super, včasih pa ne tako zelo. Ne veš namreč točno, kaj pričakovati, na nekaterih delih že, a veliko se dogaja in včasih te nekaj preprosto preseneti.«
Štajerka je nazadnje v superveleslalomu zunaj trideseterice ostala leta 2013, ko je bila v Garmisch-Partenkirchnu 31., a je boj za peščico točk tako ali tako ne zanima, še vedno seveda pogleduje proti najvišjim mestom. A bo treba očitno še malce počakati, potrebna bo potrpežljivost. Bržčas bo toliko težje, ker treningi dajejo spodbudo, na tekmah pa je nato slika drugačna.
»Res je vse skupaj še toliko bolj čudno, ker mi je šlo na treningih super, je pa seveda tekma nekaj povsem drugega. Manjka mi še malo kilometrine in verjamem, da se mi lahko tudi na tekmi spet sestavi celoten mozaik in lahko smučam, tako kot znam, torej hitro in uspešno. Res si želim dokazati, da mi gre, a za zdaj se to še ni obrnilo v pravo smer. Treba je čim bolj pozitivno gledati naprej in verjeti v to, da nisem pozabila smučati,« je še dejala Štuhčeva in priznala, da ni več najbolj mirna v srcu, se pa trudi. Novo priložnost bo imela že konec tedna, ko bosta v Val d'Iseru smuk (sobota) in kombinacija (nedelja).

Spet dvojna italijanska zmaga

Tako kot Štuhčeva je v St. Moritzu brez točk ostala olimpijska superveleslalomska prvakinja, Čehinja Ester Ledecka, veselili pa so se v italijanskem taboru. Spet. Dva tedna po dvojni zmagi v veleslalomu v Killingtonu (Marta Bassino in Federica Brignone) sta namreč na najvišjih dveh stopničkah zmagovalnega odra stali Sofia Goggia in Federica Brignone. Goggieva, sicer olimpijska prvakinja v smuku, je v cilj spektakularno prismučala zgolj z eno palico, reprezentančno kolegico pa ugnala za stotinko sekunde. »To je noro. Šla sem na vse, tvegala, a sem si želela takšen rezultat po Lake Louise,« je potrebovala obliž na odstop v prvem superveleslalomu sezone Goggia. Tretja je bila Mikaela Shiffrin, ki je tako v osmem nastopu sezone še šestič končala na odru za zmagovalke in seveda premočno vodi v skupnem seštevku, zato se je tudi lažje odločila izpustiti včerajšnji paralelni slalom, da bi se bolje pripravila za jutrišnji veleslalom v Courchevelu, posebej je v njenem koledarju podčrtan tudi Val d’Isere.

Meta tik za stopničkami

Ni sicer veliko manjkalo in paralelni slalom bi prinesel prve stopničke slovenski ženski reprezentanci v tej sezoni. Meta Hrovat je namreč zasedla četrto mesto, potem ko je v izločilnih bojih nanizala tri zmage (nad Švicarko Eleno Stoffel, Švedinjo Estelle Alphand in Norvežanko Nino Løseth Haver) in doživela dva poraza (v polfinalu proti poznejši zmagovalki Petri Vlhovi in v boju za tretje mesto proti Avstrijki Franziski Gritsch).

Moški so se merili v klasičnem slalomu v Val d'Iseru (kjer je zaradi vremenskih nevšečnosti odpadel veleslalom), Slovenci pa niso mogli biti zadovoljni. Štefan Hadalin je bil namreč 22., Žan Kranjec pa je odstopil. Zmagal je domačin Alexis Pinturault

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije