VIRTUALNO TEKMOVANJE

Tekvondoistov niti virus ne ustavi

V nedeljo izpeljali prvo slovensko virtualno tekmovanje v tehniki. Kot pravi športniki dajejo vse od sebe in skupaj premagujejo ovire.
Fotografija: Tomaž Zakrajšek je bil glavni pobudnik za izvedbo virtualnega tekmovanja v tehniki. FOTO: Peter Nose
Odpri galerijo
Tomaž Zakrajšek je bil glavni pobudnik za izvedbo virtualnega tekmovanja v tehniki. FOTO: Peter Nose

Zaradi pandemije novega koronavirusa je obstal domala ves šport. A najdejo se tudi izjeme. Tako so na pobudo članov kluba Kang s Tomažem Zakrajškom na čelu minulo nedeljo pod streho spravili prvo slovensko virtualno tekmovanje v tehniki, ki se ga je udeležilo 64 tekvondoistov iz devetih društev.

»Ko sem pred kratkim videl, da so takšno tekmo s pomočjo aplikacije whatsapp izvedli v Italiji, se mi je to zdela super zamisel. Rekel sem si, zakaj ne bi kaj podobnega izpeljali tudi pri nas. Ko sem to predlagal vodilnim na zvezi in drugim klubom, so me nemudoma podprli, rekoč da je to res dobra ideja,« je Zakrajšek razkril, kje je dobil zamisel za virtualno tekmovanje v tehniki.
Izvedli so ga prek Facebookovega messengerja, po celodnevnem spremljanju pa je tričlanska komisija, v kateri so bili Renata Mavrič, Dejan Horvat in Rok Mohar, ocenila nastopajoče v devetih različnih kategorijah. »Tekmovanje smo poskušali čim bolj približati sistemu, ki so ga tekvondoisti vajeni in ki običajno poteka v dvorani. Zato smo se držali pravil, ki veljajo za uradna tekmovanja. Udeleženci so pokazali zelo različne stopnje znanja, kar ni čudno, saj so tekmovali zelo izkušeni posamezniki in tudi takšni, ki so se tekmovanja v tehniki udeležili prvič,« je pojasnila Mavričeva.

V domove prinesli nekaj pozitivnega

Kot je pristavila, so prav vsi dokazali, da je mogoče tudi doma v stanovanju ali na vrtu narediti marsikaj. »Na ta način so dali vsem jasno vedeti, da tudi zdajšnje razmere ne morejo premagati našega tekmovalnega duha,« je poudarila Renata, medtem ko je Mohar, ki je bil vrsto let vodilni slovenski tekvondoist v tehniki, dodal, da je virtualno tekmovanje dobrodošla novost, ki združuje šport(nike). »Kljub razmeram, v katerih se je znašel ves svet, se naša pot ni ustavila. Pravi tekvondoisti kljub odpadlim skupinskim treningom najdejo način, kako vzdrževati telesno pripravljenost in kako napredovati,« je omenil Rok.
Podobno je razmišljal tudi Horvat. »Znova smo stopili skupaj. Vesel sem, da virus ni ustavil našega športa. Resda so razmere za vadbo bolj omejene, toda udeleženci so pokazali, da pridno trenirajo,« je Dejan pohvalil nastopajoče, nad vsemi pa je bil navdušen tudi Zlatan Ranđelović, predsednik olimpijskega združenja WT pri Taekwondo zvezi Slovenije. »Izjemno sem ponosen, da smo se v danih okoliščinah zbrali vsaj pred malimi zasloni. Tekmovalcem bi rad povedal, da so ne glede na dosežene točke v moralnem smislu vsi zmagovalci. Kot pravi športniki dajemo vse od sebe in skupaj premagujemo ovire,« je poudaril Ranđelović in posebno pohvalil prireditelje z Zakrajškom na čelu.

Po tekmovanju si je vidno oddahnil tudi Tomaž. »Če sem iskren, smo se malo bali, kako bo vse skupaj potekalo, toda na koncu se je – če sodim po odzivih – izšlo zelo dobro. Vsi so se držali časovnih okvirov in pravil,« je bil zadovoljen Zakrajšek, nekdanji vrhunski tekvondoist, ki je na evropskem prvenstvu olimpijskega združenja v Bonnu leta 2006 zablestel z bronasto kolajno v kategoriji do 84 kilogramov. V nedeljo je med člani osvojil drugo mesto za Petrom Brelihom, toda uvrstitve tokrat – kot je pribil – niso bile v ospredju. »Moj glavni namen je bil, da v teh dneh, polnih negativnih novic, v domove prinesemo nekaj pozitivnega ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije