NORDIJSKA KOMBINACIJA

Tako dobrega trenerja, kot je Janus, še ni imel

Norveškega čudežnega dečka Jarla Magnusa Riiberja v otroštvu treniral Slovenec. Od naših kombinatorcev na finalu velike nagrade v Planici do točk le Vrhovnik in Jelen.
Fotografija: Vid Vrhovnik je zadovoljen z napredkom, ki ga je prikazal v letošnjem poletju, čeprav ima še precej rezerv. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Vid Vrhovnik je zadovoljen z napredkom, ki ga je prikazal v letošnjem poletju, čeprav ima še precej rezerv. FOTO: Miha Šimnovec

PLANICA – Z izjemo najboljših Japoncev in Fincev so se minuli konec tedna v dolini pod Poncami za točke na finalu velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS) dvakrat pomerili pravzaprav vsi, ki kaj veljajo v nordijski kombinaciji. Z Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem je, denimo, obe tekmi dobil skupni zmagovalec svetovnega pokala v prejšnji zimi in svetovni prvak iz Seefelda 2019.

V tej močni konkurenci sta si v soboto točke priskakala in pritekla dva Slovenca, višje pa je posegel Vid Vrhovnik, ki je zasedel 24. mesto in bil na koncu uvrščen dve mesti pred Rokom Jelenom. »Tekma mi je uspela polovično dobro. Skok ni bil najboljši, saj sem naredil napako, ki se mi je prikradla že v provizorični seriji, tek pa je bil v redu, tako da sem zadovoljen z doseženim,« je povedal Vrhovnik, ki je v letošnjem poletju prikazal določen napredek, kar navsezadnje dokazuje tudi zelo dobro osmo mesto na uvodni postaji velike nagrade v Oberwiesenthalu.

Goran ima poseben pristop

Zasluge za ta dosežek je pripisal tudi novemu glavnemu trenerju Goranu Janusu. »Z njim sem zelo, zelo, zelo zadovoljen. Nič ne bi želel reči proti drugim trenerjem, toda Goran je najboljši, kar sem jih imel doslej. Ima prav poseben pristop, z njim se je res preprosto pogovarjati o občutkih, napakah … Za nameček razume, da vsak dan ne moreš biti super, seveda pa delamo na tem, da bi se čim bolj približali popolnosti,« se je ob omembi Janusa razgovoril 20-letni kombinatorec iz Škal v Velenju in še pribil, da so z njegovim prihodom vsi postali še bolj zagnani. »Ne čudim se, da so bili skakalci pod njegovim vodstvom tako zelo uspešni.«

Kot je še dejal, si bodo po tekmah v Planici privoščili kakšen teden oddiha z lažjimi treningi, nato pa bodo spet zavihali rokave in šli s polno paro naprej – do zime. In kaj pričakuje od nje? »Želim si predvsem, da bi mi dobro uspel prehod v člansko konkurenco in da bi se redno boril za uvrstitve med najboljšo dvajseterico, petnajsterico,« si je zaželel mladinski svetovni prvak iz Kanderstega 2018, ki ima, kot je ocenil, največ rezerv v skokih, po katerih se večinoma suče med 20. in 30. mestom. »To so uvrstitve, pri katerih se, ko gre za točke, lomijo tekme. Ne dvomim niti, da se bom z leti izboljš(ev)al tudi v teku,« je še dejal Vrhovnik, ki je včeraj z 31. mestom ostal praznih rok. Edini slovenski dobitnik točk(e) je bil v drugo obetavni Rok Jelen (30.), Gašper Brecl je po sobotnem 44. mestu včeraj zasedel 38., Ožbej Jelen, ki so ga na prvi tekmi diskvalificirali, pa je drugo končal na 48. mestu. Janus po koncu ni skrival, da je od varovancev pričakoval več – zlasti na skakalnici. »Če po skokih nisi med deseterico, težko računaš na vidnejšo uvrstitev,« je pojasnil 49-letni Ljubljančan.

Za nagrado v vetrovnik

Najboljši trije – Riiberju sta v soboto družbo na zmagovalnem odru delala Avstrijca Franz-Josef Rehrl in Bernhard Gruber, včeraj pa Francoz Antoine Gerard in rojak Jens Lurås Oftebro – so si za nagrado prislužili tudi letenje v vetrovniku nordijskega centra v Planici. »Sprva je bilo malce strašljivo, ko pa sem se navadil, sem začel uživati,« je priznal 21-letni Norvežan, ki velja za čudežnega dečka nordijske kombinacije.

Krstno zmago je slavil že pri 18 letih na Holmenkollnu, v prejšnji sezoni pa jih je nanizal ducat in prepričljivo osvojil veliki kristalni globus. »V prihajajoči zimi ga bom poskušal ubraniti!« je napovedal Riiber, ki je imel v otroštvu slovenskega trenerja – Ludvika Zajca. »Bil je moj mentor,« je zaupal mladi Skandinavec in svoj pogled usmeril proti planiški letalnici. »Že od otroštva sanjam, da bi enkrat poletel na njej. Morda se mi bo ta želja uresničila prihodnje leto, saj v tistem terminu, ko bo tu svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, nimamo več tekem v nordijski kombinaciji,« je še dejal Riiber. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije