Tadej Pogačar: slovenska kolesarska zvezda je rojena

Mladi as s Klanca pri Komendi v svojo korist odločil dirko po Valencii. Pri 21 letih dirka kot najbolj prekaljeni profesionalci.
Fotografija: Tadej Pogačar je na svoji prvi dirki v letu 2020 slavil tri zmage. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je na svoji prvi dirki v letu 2020 slavil tri zmage. FOTO: Tomi Lombar

Tadej Pogačar je prihodnost slovenskega in svetovnega kolesarstva na najvišji ravni. To je malodane soglasna ocena kolesarskih komentatorjev in strokovnjakov z vseh vetrov, ki jih je 21-letni Slovenec znova navdušil na dirki po Valencii. V sobotni kraljevski četrti etapi si je v velikem slogu prikolesaril rumeno majico in jo včeraj v zadnji peti etapi brez težav tudi ubranil.
Kolesarski svet tačas govori predvsem o mladcu s Klanca pri Komendi, ki v dresu ekipe UAE deluje kot najbolj prekaljen profesionalec, čeprav je na tej ravni začel šele svojo drugo sezono.

Pravo simultanko je uprizoril v četrti etapi, na najtežjem vzponu dirke na Sierro Bernio, na katerem je 2,5 km pred ciljem meni nič tebi nič pospešil in se otresel vseh tekmecev. Nizozemec Wout Poels (Bahrain McLaren), Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos), Irec Dan Martin (Israel Start up) in tedanji nosilec rumene majice, Avstralec Jack Haig (Mitchelton Scott), so se sicer pognali v lov za njim, vendar so se morali zadovoljiti z bojem za drugo mesto v etapi in skupni razvrstitvi, ki ga je s šestimi sekundami zaostanka za Pogačarjem osvojil Haig.

Pogačar je bil sicer najboljši na obeh ciljnih vzponih (v drugi in četrti etapi), pripadla mu je še končna zmaga, ki jo je v včerajšnji kratki ravninski etapi (le 97 km) branil tudi tako, da je pred sprinterskim zaključkom kolesaril tam, kjer je najbolj varno, na čelu karavane. Ko so pobudo prevzeli največji mojstri hitrosti, se je vendarle umaknil (zasedel je 22. mesto), zmago pa je v tesnem dvoboju z rojakom Dylanom Groenewegnom slavil Fabio Jakobsen.

Že med favoriti za Tour

Pogačar ima na svojem računu zdaj že 11 zmag med profesionalci, osem si jih je prikolesaril lani, med njimi skupne na dirkah po Algarveju in Kaliforniji ter kar tri etapne na Vuelti, ki jo je končal na tretjem mestu.

Letos je za njim šele prva dirka in je zmagal že trikrat, bil je popolni gospodar dirke po Valencii, ki sicer ne šteje v točkovanje svetovne serije, vendar se na njej ni zbrala nič slabša konkurenca, saj je bila to prva sezonska etapna preizkušnja na evropskih tleh. Tu so zadnja leta zmagovala sama preverjena imena, Nairo Quintana, Alejandro Valverde in Ion Izagirre, najvišja slovenska uvrstitev doslej pa je bilo drugo mesto Tadeja Valjavca leta 2007, ko je zmagal še danes aktivni Valverde.
Pogačarja, čeprav je do starta še skoraj pet mesecev, zdaj mnogi že uvrščajo v krog kandidatov za zmago na Touru, na katerem bo bržčas eden njegovih najnevarnejših tekmecev tudi Primož Roglič (Jumbo Visma).

»Ta zmaga mi pomeni zelo veliko po vsem trdem delu, ki smo ga opravili pozimi, neverjetno je dobiti že prvo dirko v sezoni. Dobro sem pripravljen, vendar še nisem na ravni z lanske Vuelte. Čaka me še veliko višinskih priprav, generalka pred Tourom pa bo kriterij Dauphine. Kajpak me pred tem čaka še kopica drugih dirk, po Združenih arabskih emiratih, Pariz–Nica, po Baskiji in ardenske klasike,« je svoje načrte kratko in jedrnato predstavil Pogačar.

O tem, koliko si lahko od njega letos in tudi v prihodnje obetamo, veliko povedo besede slovenskega selektorja Andreja Hauptmana, ki je tudi športni direktor pri ekipi UAE. Tokrat sicer svojega mladega slovenskega varovanca ni spremljal na dirki (bil je del ekipe UAE na dirki po Savdski Arabiji). »V Valencio je šel brez rezultatskih ciljev in pritiskov, edini načrt je bil, da ga v ekipi ne bomo zavirali, če mu bo šlo že tu dobro. Višje cilje bomo imeli na naslednji dirki svetovne serije po Združenih arabskih emiratih, saj je to za našo ekipo domača dirka,« je Hauptman povedal o naslednji Pogačarjevi preizkušnji, ki se bo začela 23. t. m.

Polanc kot pomočnik 14.

V Valencii so sicer dirkali štirje Slovenci, Pogačarjev moštveni kolega pri UAE Jan Polanc, ki je izvrstno delo opravil tudi kot rojakov pomočnik v gorskih etapah, je končal na 14. mestu. Matej Mohorič (Bahrain McLaren), ki se je izkazal s tretjim mestom v tretji etapi, je bil 24., Luka Mezgec (Mitchelton Scott), čigar najvišja etapna uvrstitev je bilo šesto mesto v tretji etapi, pa 77.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije