BORILNI ŠPORTI

Svojo glavo bo dala na pladenj

V mešanih borilnih športih se bo preizkusila tudi mlada Neja Uranič. Ognjeni krst bo čez osem dni prestala na spektaklu WFC v Tivoliju.
Fotografija: Neja Uranič se kali pod vodstvom ljubljanskega mojstra mešanih borilnih športov Bojana Kosednarja. FOTO: WFC
Odpri galerijo
Neja Uranič se kali pod vodstvom ljubljanskega mojstra mešanih borilnih športov Bojana Kosednarja. FOTO: WFC

LJUBLJANA – Na spektaklu WFC 23, ki bo prihodnjo nedeljo v dvorani Tivoli, bodo gledalci prvič videli tudi ženski dvoboj v gladiatorskih mešanih borilnih športih (MMA). In v takšnem obračunu, v katerem lahko borec uporabi skorajda vse možne načine in telesna orožja, da onesposobi tekmeca, bo ognjeni profesionalni krst prestala tudi mlada Neja Uranič. Komaj 19-letna borka iz Stranj pri Kamniku se bo v ringu spopadla z Demonom, kakor se glasi vzdevek Samin Kamal Beik.

Čeprav je deset let starejša italijanska Iranka, ki je luč sveta ugledala v Teheranu in že dolgo živi v Firencah, kjer trenira pri klubu Dog Eat Dog, dosti izkušenejša, Neja pred njo nima strahospoštovanja. »Upam, da bo Samin, ki ima že pet nastopov v MMA (dve zmagi in tri poraze), dobro pripravljena, kajti jaz sem v super formi. Rada bi namreč, da bi uprizorili najboljšo borbo večera, ki si jo želim pred najbližjimi in prijatelji seveda končati na najlepši način – z zmago!« si je za prvi profesionalni obračun (v kategoriji do 54 kg) zaželela Uraničeva, ki mešane borilne športe trenira že tri leta. Vso osnovno šolo je igrala odbojko in se spogledovala s tem, da bi postala vojakinja. Ko so se začeli nanjo spravljati fantje, se je želela postaviti zase. In tako jo je pot pripeljala do borilnih veščin. Najprej je začela v Radomljah vaditi tajski boks pod vodstvom Dejana Madjarevića, ko se je preselila v glavno mesto, pa je iskala klub za mešane borilne športe. In ga našla v MMA Ljubljana, ki ga vodi sloviti Bojan Kosednar oziroma Želva, kakor ga pravzaprav vsi kličejo.

Marca v Južno Afriko

»Prav njemu dolgujem ogromno; tako srčnega človeka redko srečaš. Bojan, ki je dal v svojem življenju veliko skozi, me vsak dan nauči kaj novega. Jaz ga – kot tudi drugega trenerja Gregorja Pongraca – pridno poslušam, kar se mi obrestuje,« je pojasnila Neja, ki je že pred krstnim profesionalnim obračunom podpisala pogodbo za nastop v resničnostnem šovu najmočnejšega afriškega združenja EFC (Extreme Fighting Championship), a v njem na žalost ne bo sodelovala. Ker prireditelji niso bili prepričani, da bo pravočasno prejela vizum, so namreč tik pred zdajci namesto nje vpoklicali rezervno borko. Seveda Neja ni skrivala razočaranja, potem ko so ji to sporočili iz Johannesburga; toliko bolj, ker je za pot na Dunaj, za vizum in zdravniške preglede odštela nekaj težko prigaranega denarja. Organizatorji so jo nekoliko potolažili s tem, da so ji v zameno obljubili profesionalno borbo marca v Južni Afriki. »Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo,« je odpoved nastopa v resničnostnem šovu komentirala Uraničeva, hvaležna Zlatku Mahiću, glavnemu organizatorju spektaklov WFC, da jo je povabil na prireditev v Tivoliju. »To je odlična odskočna deska,« je poudarila neustrašna Stranjčanka, trdno odločena prispevati svoj delež k razbijanju predsodkov, ki v družbi veljajo o mešanih borilnih veščinah. »To ni nikakršno pretepanje, ampak šport kot vsak drug. Je pa res, da je treba imeti glavo na pravem mestu, na koncu koncev jo na neki način dajemo na pladenj …« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije