SMUČANJE

Super Mikaela spet zasenčila vse

Ameriška smučarka junakinja vikenda v St. Moritzu. Najboljša slovenska uvrstitev je pripadla Ilki Štuhec.
Fotografija: Ameriška čudežna deklica Mikaela Shiffrin (na fotografiji) lovi rekord Tine Maze. FOTO: AP
Odpri galerijo
Ameriška čudežna deklica Mikaela Shiffrin (na fotografiji) lovi rekord Tine Maze. FOTO: AP

LJUBLJANA – V nasprotju z moškimi ženski del karavane alpskega smučanja vešče krmari med smučišči brez odpovedi tekem. Minuli vikend je bil povsem v znamenju Američanke Mikaele Shiffrin, ki je dvodnevje sklenila z dvema zmagama, skupaj že četrto in peto v tej sezoni, po devetih tekmah ima že 689 točk. S tem fantastičnim uvodom (Mikaela zmaguje tudi v superveleslalomu; letos že dvakrat!) je vnovič obudila upe, da se morda približa dosežku Tine Maze, ki je v rekordni sezoni 2012/13 zbrala v svetovnem pokalu kar 2414 točk! Shiffrinova je bila včeraj najhitrejša na prvi paralelni tekmi v sezoni, sledili sta ji Slovakinja Petra Vlhova in Švicarka Wendy Holdener. Do točk sta prišli tudi dve Slovenki – Maruša Ferk je bila 15., Meta Hrovat pa 25.

Preveč izgubila

Že v soboto se je drugi ženski superveleslalom sezone svetovnega pokala v St. Moritzu razpletel tako kot uvodni. Shiffrinova je po Lake Louisu dobila še prvo superveleslalomsko preizkušnjo sezone v Evropi. Ilka Štuhec je bila 14. in je vpisala četrto uvrstitev v prvo petnajsterico po vrnitvi v karavano. Druga je bila Švicarka Lara Gut Behrami, tretja pa Tina Weirather iz Liechtensteina. Štuhčeva je startala kot 13. Začela je relativno dobro, pri prvem vmesnem času je za zmagovalko zaostala za 17 stotink, nadaljevanje je bilo slabše. Prva očitna napaka je bil predolg skok, ki je sledil takoj po prvem merjenju časa. Ker je bil skok predolg, je morala zavirati, posledično je s sabo vzela manj hitrosti. Sledila sta dva manj natančna zavoja. Potem je zaostanek do cilja le še naraščal in se ustavil pri slabih dveh sekundah. Zmajevanje z glavo je bilo jasen znak, da Ilki nastop na terenu, kjer je lani postala svetovna smukaška prvakinja, ni uspel.

Imela višje cilje

Očitno je dolg premor pustil posledice. Za dokončno vrnitev v stanje, v kakršnem je bila pred poškodbo, bo potreben čas. Tudi zato, da si bo spet povsem (za)upala. »Vsekakor sem imela višje cilje. Storila sem preveč napak. Na ključnih točkah nisem bila dovolj natančna in sem izgubila dosti časa. Po eni strani je bilo preprosto, po drugi pa ne, saj ko si naredil napako, se je to zelo poznalo na času. To je še ena šola, gremo naprej,« je povedala Mariborčanka. »Lahko rečem, da še manjka nekaj tekmovalnega pristopa, sproščenosti in zaupanja vase. Tega se je težko navaditi na treningih, s tekmami bo tudi to prišlo, potem bo steklo in vse skupaj bo dosti bolj dirkaško,« je dodal trener Gregor Koštomaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije