Štuhčeva na pravi poti, a za kam?

Na smuku v Garmischu s 6. mestom preblisk Ilke Štuhec. Žanu Kranjcu uspeh kariere na paralelnih tekmah.
Fotografija: Ilka Štuhec še lovi ravnotežje v izvedbenem delu svojega tekmovalnega smučanja. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ilka Štuhec še lovi ravnotežje v izvedbenem delu svojega tekmovalnega smučanja. FOTO: Matej Družnik

Menili smo, da so časi samopromocije v slovenskem alpskem smučanju s končanjem športne poti Tine Maze odšli rakom žvižgat, a še vedno žvižgajo na zimski obali, ne v morskih rakovih prostranstvih. Ilka Štuhec že vso sezono ponavlja, da je na pravi poti, da z ekipo dobro dela, rezultati tega ne kažejo, vnovična muka okrevanja po zadnji hudi poškodbi pa je tudi dejavnik, ki telesno in psihično otežuje vrhunski povratek. Štuhčeva je s šestim mestom na smuku za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu dosegla svoj najboljši dosežek zime, a pri tem tehnično in pri izbiri prave linije na zahtevni progi naredila kup napak. Te so pestile tudi druge tekmice, ker pa je pri izjavah športnicah po tekmah treba opazovati tudi njihov psihični sklop, je odziv Mariborčanke po prihodu v smukaški cilj razkril vse. Zavedala se je, da je naredila ogromno napak, in ponovno pričakovala uvrstitev tam nekje po 15. mestu, začasno četrto pa je ob začetnem začudenju, nato veselem zakriljenju z rokama in nejevernim nasmeškom sprejela kot tokratno srečnejšo plat usode. »Zadovoljna sem. Moja vožnja je bila povsem korektna, morda sem bila na nekaterih delih proge le malenkost preveč zadržana. Naposled sem tudi z rezultatom znova potrdila, da z ekipo dobro delamo. Vsekakor bo to pozitivno vplivalo na mojo samozavest,« je bila Štuhčeva dobre volje. Šesti ženski smuk sezone je sicer dobila Nemka Viktoria Rebensburg pred Italijanko Federico Brignone, tretja je bila deskarska legenda Ester Ledecka. Dan pozneje, v garmisch-partenkirchenskem superveleslalomu, pa Ilka Štuhec ni potrdila stalnosti zdajšnje rezultatske smernice. Pristala je na 20. mestu. »Seveda sem takoj po prihodu v cilj vedela, kaj je šlo narobe. Linija vožnje je bila sicer dobra, bila pa sem preveč zadržana, sploh nisem pošteno zasmučala, temveč le držala idealno linijo,« je menila edina slovenska predstavnica v hitrih disciplinah. Zmagala je Švicarka Corinne Suter, sledili sta ji Avstrijka Nicole Schmidhofer in rojakinja Wendy Holdener. Ženski del svetovnega pokala se bo konec tedna nadaljeval v Kranjski Gori. Ta bo gostila 56. Zlato lisico, ki je zaradi neugodne vremenske napovedi smučarski brlog namesto Štajerske odločila poiskati na Gorenjskem.

Napredek pri startu

Najboljši svetovni veleslalomist Žan Kranjec je na paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v Chamonixu osvojil peto mesto, s tem je vpisal uspeh kariere na paralelnih tekmah, saj se je prvič pomeril v četrtfinalu in bil nato uspešen v boju za peto mesto.
Zmagal je Švicar Loïc Meillard, v boju za zmago je premagal rojaka Thomasa Tumlerja. Tretje mesto je osvojil Nemec Alexander Schmid, ki je premagal Američana Tommyja Forda. »Z uvrstitvijo sem zadovoljen, pa tudi s samim smučanjem in pristopom. Na vsako posamično vožnjo se mi je uspelo maksimalno osredotočiti. Letos smo na treningih več poudarka namenili startu in v tej prvini sem storil velik korak naprej,« se je pohvalil Kranjec. Štefan Hadalin je bil na koncu 21. V slovenskem taboru pa so bili po sobotnem slalomu le delno zadovoljni z doseženim. Hadalin je bil 18., Žan Kranjec pa v slalomu še ni dovolj hiter, tokrat je bil 39. »Res je, vknjižil sem nekaj novih točk, a z rezultatom seveda nisem zadovoljen. Preveč je bilo napak, obe večji pred ciljem sta mi odnesli najmanj petnajsterico,« je povedal Hadalin. Na slalomu si je sicer zmago prismučal Francoz Clément Noël, drugo in tretje mesto sta po napakah favoritov presenetljivo zasedla Norvežan Timon Haugan in Avstrijec Adrian Pertl.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije