SMUČANJE

Štuhčeva četrta smukačica sezone

Dominik Paris in Mirjam Puchner dobila zadnja smuka sezone. Mala kristalna globusa sta šla Beatu Feuzu in Nicole Schmidhofer.
Fotografija: Pripadel jima je smukaški kristalni globus. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pripadel jima je smukaški kristalni globus. FOTO: Reuters

SOLDEU – Italijan Dominik Paris je zmagal na zadnjem smuku sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. Drugo mesto je pripadlo Norvežanu Kjetilu Jansrudu (+ 0,34), tretji je bil Avstrijec Otmar Striedinger (+ 0,41). Beat Feuz je bil šesti, kar je še zadostovalo, da je osvojil drugi zaporedni mali kristalni globus v smukaški razvrstitvi. Švicar je v Andoro prišel kot vodilni v seštevku kraljevske discipline. Njegov status bi teoretično lahko ogrozil le Italijan Paris, ki pa je zaostajal za prevelikih 80 točk. Razlika med njima je na koncu znašala le 20 točk, Feuz je sezono končal s 540 točkami, Paris s 520.

Feuz v iztekajoči se zimi svetovnega pokala le na uvodnem in finalnem smuku v Lake Louisu in Andori ni bil na zmagovalnem odru. Zanimivo, da najboljša smukača sezone, Feuz in Paris, nista bila na odru za zmagovalce na precej skrajšanem smuku na svetovnem prvenstvu v Åreju. Avstrijec Vincent Kriechmayr je v Andori dobil boj za tretje mesto v smukaškem seštevku z Italijanom Christofom Innerhoferjem, ki je na zadnjem smuku ostal brez točk.

Darilo za rojstni dan

Avstrijka Miriam Puchner je v Soldeuu slavila še drugič v svetovnem pokalu, prvič je zmagala leta 2016 v St. Moritzu. Smukaški globus je pripadel Avstrijki Nicole Schmidhofer, jutri bo slavila 30. rojstni dan, ki si je že pred zadnjim smukom sezone zagotovila dovolj prednosti. Puchnerjeva je za tri stotinke sekunde prehitela Nemko Viktorio Rebensburg, Švicarka Corinne Suter je bila tretja z zaostankom osmih stotink. Na zadnjem smuku se je odvil tudi avstrijski dvoboj za zmago v končni razvrstitvi kraljevske discipline. Nicole Schmidhofer je s skromnim 11. mestom ubranila prednost 90 točk pred rojakinjo Ramono Siebenhofer, ki bi le z zmago teoretično poskrbela za zasuk, a se je uvrstila za novopečeno lastnico smukaškega globusa na 19. mesto in ostala brez točk, ki jih na finalu sezone podelijo le najboljši petnajsterici. Schmidhoferjeva je osvojila svoj prvi mali kristalni globus za smukaški seštevek. In to v sezoni, v kateri si je prismučala premierni zmagi med elito, ko je dobila uvodna smuka sezone v Lake Louisu. Prva tri mesta v smukaškem seštevku so zasedle Avstrijke. Siebenhoferjeva je izgubila tudi boj za drugo mesto v razvrstitvi discipline. Nanj je skočila rojakinja Stephanie Venier, tokrat osma, in Siebenhoferjevo potisnila na tretje mesto. Poškodovana Ilka Štuhec je sezono končala kot četrta najboljša smukačica v svetovnem pokalu, takoj za avstrijskim triom na vrhu. Od Slovencev si v smuku nihče ni zagotovil nastopa na finalu v Andori. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije