DRUGO MESTO

Stare Ilkine rakete so resnično letele

Ilka Štuhec je na uvodnem smuku v Cortini pribrzela do drugega mesta. Na alpski kombinaciji v Wengnu je Martin Čater zasedel 12. mesto.
Fotografija: Ilka Štuhec je imela na nogah stare dobre rakete. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je imela na nogah stare dobre rakete. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Ilka Štuhec tudi leta 2019 nadaljuje niz uvrstitev na oder za zmagovalke, na smuku za svetovni pokal v Italiji je osvojila drugo mesto. Na seznamu zmagovalk smukov v Cortini d'Ampezzo pa je novo ime, to je 27-letna Ramona Siebenhofer. Štuhčeva je za Avstrijko na vrhu zaostala štiri desetinke, tretja je bila Avstrijka Stephanie Venier, ta je bila šest stotink počasnejša od Slovenke. Prireditelji so sicer zaradi novozapadlega snega in težav s skokom v zgornjem delu smuk skrajšali in start prestavili na tistega kot za superveleslalom. Štuhčeva je v Cortino prišla z izjemno popotnico dveh zmag, potem ko je bila v Val Gardeni 18. in 19. decembra najboljša tako v smuku kot superveleslalomu. Osemindvajsetletni Mariborčanki enomesečni premor od zadnje zmage ni škodil in jo je še bolj podžgal, da je uprizorila popoln napad tudi v Cortini. S startno številko 3 je za 48 stotink sekunde prevzela vodstvo, a za prvo smukaško zmago v Cortini ji je nekoliko zmanjkalo. Najhitrejša startna številka je bila 17, ki jo je nosila Siebenhoferjeva, ki je v Cortini prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Avstrijka pa ni presenetljiva zmagovalka tokratnega smuka, v tej sezoni je bila na smukih že tretja, decembra v Val Gardeni. Ima še tretje mesto iz Lake Louisa leta 2015. Štuhčevo nova preizkušnja čaka že danes, ko bo na progi Olympia delle Tofane na vrsti še en smuk. Hitri vikend v Dolomitih se bo končal jutri s superveleslalomom, na katerem bo Mariborčanka napadala novo superveleslalomsko zmago v Cortini, tam je slavila že pred dvema letoma. »Nisem povsem zadovoljna, še so bile napake. Serviser Aleš Sopotnik se je odločil za stare smuči, stare rakete so res letele, bilo je lepo. V srednjem delu morebiti nisem bila v najboljši liniji, še več sem morala delati. Upam, da mi bo v soboto celotna vožnja uspela, kot sem si zamislila,« je povedala Ilka Štuhec, prvič druga na smukih za svetovni pokal. S tretjimi zaporednimi stopničkami je prišla do 16. uvrstitve med najboljše tri med smučarsko elito. Američanka Lindsey Vonn je po poškodbi tekmovalno vrnitev v Cortini, kjer je doslej zbrala ducat zmag in 20 uvrstitev na stopničke, končala na za njo skromnem 15. mestu.

Presenetljivi Schwarz

V Wengnu pa se je s kombinacijo začel vikend moških v svetovnem pokalu. Danes bo na sporedu smuk, jutri pa še slalom. Presenetljivi zmagovalec alpske kombinacije je postal Avstrijec Marco Schwarz, slalomski specialist, vodil je po prvi polovici kombinacije, zelo dobro odsmučal smuk in na koncu slavil pred Francozoma Victorjem Muffat-Jeandetom (+0,42) in Alexisom Pinturaultom (+1,12). Od Slovencev je bil na koncu na 12. mestu najboljši Martin Čater (+2,72), osemnajsti je bil Štefan Hadalin (+3,46), ta je bil po slalomu najboljši slovenski smučar na desetem mestu, 29. mesto pa je zasedel povratnik po poškodbi Klemen Kosi (+5,31). Tilen Debelak je bil po slalomu 34., Boštjan Kline in Mitja Hrobat pa sta bila v slalomu diskvalificirana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije