TEK NA SMUČEH

Srebrna kolajna, ki poplača vse za nazaj

Anamarija Lampič in Katja Višnar svetovni podprvakinji v ekipnem sprintu. Za zlatima švedskima tekačicama na smučeh zaostali le za 0,37 sekunde.
Fotografija: Anamarija Lampič (levo) in Katja Višnar sta po osvojitvi srebrne kolajne kar vriskali od navdušenja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Anamarija Lampič (levo) in Katja Višnar sta po osvojitvi srebrne kolajne kar vriskali od navdušenja. FOTO: Reuters

SEEFELD – »We are the heroes of our time!« (Mi smo junaki našega časa) je v čast prvouvrščene rumeno-modre dvojice Stina Nilsson-Maja Dahlqvist včeraj opoldne iz zvočnikov na tekaškem stadionu v Seefeldu glasno odmevala uspešnica švedskega evrovizijskega zmagovalca Månsa Zelmerlöwa iz leta 2015. Veliki slovenski junakinji petega tekmovalnega dne pa sta bili Anamarija Lampič in Katja Višnar, ki sta v ekipnem sprintu v klasičnem slogu prekosili same sebe in zablesteli s srebrno kolajno. Če bi bila proga daljša še za kakšnih deset metrov, bi se nemara ovenčali celo z naslovom svetovnih prvakinj, saj je Lampičeva z izjemnim finišem pustila za seboj norveško šampionko Maiken Caspersen Falla in se močno približala švedski tekmici Dahlqvistovi, ki je v cilj rešila pičle 0,37 sekunde prednosti. Veselje naših deklet, ki sta slovenskemu teku na smučeh izbojevali šele tretjo odličje na nordijskih SP, je bilo, razumljivo, nepopisno. »Končno, imava jo!« je po prečkanju ciljne črte od navdušenja vriskala Lampičeva. »V kvalifikacijah se še nisem počutila najbolje, v prvi predaji finala pa sem nato tekla res z lahkoto. Ko mi je Katja še zadnjič predala kot četrta, sem si rekla: 'Nič, zdaj grem na polno, kolikor se le da, četudi me bodo noge tako pekle, da jih ne bom mogla premikati.' Vedela sem, da imava veliko priložnost za kolajno, zato sem jo morala izkoristiti. Borila sem se na vso moč, super, da se je izšlo,« je bila nasmejana 23-letna tekačica iz Valburge pri Smledniku, ki je kolajno posvetila celotni ekipi, družini, fantu in vsem, ki jo podpirajo, saj dobro vedo, koliko truda in časa je vložila v ta uspeh. Kot je poudarila, prav vsako sekundo. »Končno nam je uspelo, večkrat se nam je že za las izmuznilo. To srebro poplača vse za nazaj,« je še poudarila Lampičeva.

Potrdili, da sta izjemno močni

Višnarjeva je verjela, da se lahko prebijeta med najboljše tri. »Po posamičnem sprintu sem se povsem osredotočila na to tekmo, želela sem pokazati, da smo imeli v četrtek res smolo s smučmi, da je bila to napaka serviserjev in ne nas deklet. Vedela sem, da smo dobro pripravljene, a nikoli ne veš vnaprej, kaj se bo zgodilo. Zmeraj gre lahko kaj narobe, tokrat pa sva potrdili, da sva zares izjemno močni. Kolajno sva si prigarali sami in je nisva dobili na račun kakšne sreče. Smučke so bile tokrat izjemno hitre in ni veliko manjkalo, pa bi celo zmagali. Fenomenalno!« je bila odlično razpoložena tudi 34-letna Blejka, ki med zadnjim tekom reprezentančne kolegice ni bila pretirano živčna. »Moja naloga je bila, da predam čim bolj spredaj. Ko mi je to uspelo, sem verjela, da je vse mogoče, pravzaprav sem takrat sama pri sebi že vedela, da nekaj bo, kajti Ana je v finišu zelo močna,« je pojasnila Višnarjeva, ki je potrditev, da so slovenske smuči to pot dobro pripravljene, dobila med spremljanjem moškega ekipnega sprinta, v katerem sta Miha Šimenc in Janez Lampič s prebojem v veliki finale in osvojitvijo devetega mesta med 29 dvojicami izpolnila zastavljeni cilj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije