KOLESARSTVO

Slovenski Romeo lovi rožnato Julijo

Slovensko kolesarstvo s Primožem Rogličem dobilo drugo razsežnost. Proti Zasavcu bosta dirkala tudi rojaka Kristijan Koren in Grega Bole.
Fotografija: Jan Polanc je edini Slovenec z dvema zmagama na Giru. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Jan Polanc je edini Slovenec z dvema zmagama na Giru. FOTO: Leon Vidic

BOLOGNA – Pet etapnih zmag – Luka Mezgec (2014), Jan Polanc (2015, 2017), Primož Roglič (2016), Matej Mohorič (2018) – in končno 9. mesto Tadeja Valjavca (2004) govori o tem, da slovenski kolesarji doslej na dirki po Italiji niso bili od muh. A z Rogličem so dobili drugo razsežnost. Zdi se, da se je Primož povsem vživel v vlogo letošnjega favorita. Svojo moč bo moral potrjevati iz dneva v dan tri tedne, ki ga bodo po startnem kronometru v Bologni peljali najprej proti jugu Italije, nato pa nazaj na sever, do Alp in Dolomitov ter naposled v Verono. V mesto Romea in Julije, kjer je upati, da se bo slovenska kolesarska romanca 2. junija končala srečneje kot pot najslavnejših zaljubljencev v literarni zgodovini.
Roglič bi torej v scenariju moral prevzeti glavno vlogo, preostali Slovenci bodo imeli bolj stranske, a tudi pomembne vloge. Kot zadnji je vpoklic v igralsko zasedbo prejel selektor Andrej Hauptman, ki bo prvo polovico dirke pomagal voditi ekipo UAE Emirates. »Prisotnost na Giru bom izkoristil tudi za reprezentančno delo. Bolj bom v stiku z najboljšimi Slovenci, za kar sem po navadi prikrajšan,« je zadovoljen selektor, ki bo od blizu spremljal tudi našega prvega zvezdnika. »Primož nas iz leta v leto preseneča. Lani je šel na Tour kot pomočnik, letos na Giro kot vodja ekipe. Bomo videli, kako bo v novi vlogi preživel veliko dirko,« je dejal Hauptman.

Barve ekipe iz ZAE bo branil tudi Jan Polanc, edini Slovenec z dvema etapnima zmagama na Giru. Prvo je slavil leta 2015 v Abetoneju, drugo predlani na Etni. »Letos je veliko zahtevnih etap, ni smiselno iskati najtežje, če želiš, da ti pobeg uspe. Kadar si v pobegu, ne misliš na utrujenost, samo poganjaš na vso moč. O utrujenosti se sprašuješ po etapi, ko ne veš, kako boš preživel naslednji dan,« je trpljenje lovcev na etapne zmage orisal 27-letni Gorenjec, ki se je proslavil predvsem s prestižno zmago na Etni. »Ta je bila gotovo lepša, prva pa je vendarle prva,« sta Polancu pri srcu oba uspeha na Giru. »Roglič ima velike možnosti, da osvoji Giro, tako dober še ni bil. Zadal si je jasen cilj. Če mu uspe, bi bilo to super za slovensko in svetovno kolesarstvo, da ima majhna nacija kolesarja, ki zmaguje na največjih dirkah,« Polanc ni prezrl izjemnega napredka nekdanjega smučarskega skakalca.

Naša najizkušenejša kolesarja v karavani Kristijan Koren in Grega Bole bosta tudi krojila boj za končno zmago. Delala bosta za enega nevarnejših Rogličevih tekmecev Vincenza Nibalija. »Svojih rezultatov nimam v glavi, pri ekipnih nalogah niti atom moči ne sme iti v drugo smer. Vseskozi bomo pomagali Nibaliju,« je povedal Koren. »Prvič imamo Slovenca, ki zmaguje serijsko. A Nibali ni bil še nikoli tako dober pred startom. Ni še na vrhuncu, tam želi biti v zadnjem tednu dirke, do katerega ga moramo pripeljati tako, da bo porabil čim manj moči. Primožu privoščim izjemne rezultate, čeprav bom moral na Giru dirkati proti njemu,« je dejal Koren, eden najbolj izkušenih v ekipi Bahrain-Merida. Ne gre dvomiti, da bodo v njej vsi delali za 34-letnega Nibalija. Temu je pritrdil tudi Bole: »Težko rečem, ali bomo dobil priložnost zase, tu sem zaradi Vincenza.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije