KOŠARKA

Slovenska senzacija spet pisala zgodovino

Luka Dončić z izenačenim rekordom 35 točk popeljal Dallas do zmage v Clevelandu. Tam so ga pozdravili tudi številni slovenski izseljenci z državnimi tribarvnicami.
Fotografija: Luka Dončić in košarkar Clevelanda Larry Nance ml. sta trčila v boju za žogo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić in košarkar Clevelanda Larry Nance ml. sta trčila v boju za žogo. FOTO: Reuters

CLEVELAND – Luka Dončić je z izenačenim rekordom kariere, 35 točk, v košarkarski ligi NBA popeljal Dallas Mavericks do zmage v gosteh nad Cleveland Cavaliers. Za slavje z 111:98 je zbral še 11 skokov in šest podaj. Postal je šesti igralec po letu 2000, ki je več kot 1000 košev v ligi dosegel pred izpolnjenim dvajsetim letom. »Počutim se izvrstno. V drugem polčasu nisem bil najboljši, a zmagali smo in na koncu šteje le to,« je dejal Dončić, ki so ga v Clevelandu pozdravili številni slovenski izseljenci z državnimi tribarvnicami. Dončić, 20 let bo star 28. februarja, je že v prvi četrtini dosegel 18 točk in se pridružil LeBronu Jamesu, Kevinu Durantu, Carmelu Anthonyju, Devinu Bookerju in Dwightu Howardu, ki so prek tisoč točk zbrali pred 20. rojstnim dnevom. Slovenska senzacija lige je že ob polčasu prišla do meje 28 točk. Novinec v ligi je imel ob polčasu skoraj toliko točk kot vsi člani prve peterke gostiteljev skupaj (30), Mavericks pa v več kot šestih minutah zadnjega dela prvega polčasa niso zadeli iz igre. Dallasov trener Rick Carlisle je imel po nedavnih zamenjavah igralcev, ko je iz New Yorka prišel Kristaps Porzingis, tokrat na klopi le devet igralcev v tekmovalni opravi, med njimi je bil – kot že omenjeno – najbolj razpoložen prav Dončić, ki je v četrtek zaradi poškodovanega levega gležnja izpustil tekmo z Detroitom. V zaključku mu je v napadu najbolj pomagal Harrison Barnes, ki je 13 od svojih 17 točk zadel v zadnji četrtini, v kateri je minuto in 29 sekund pred koncem z drugim prostim metom, prvega je zgrešil, Dončić dosegel zadnjo točko svojega moštva (111:98). Naslednji dvoboj Dallas čaka v noči na četrtek, ko bo gostil Charlotte Hornets.

Tretjič novinec meseca

Dončića so sicer še tretjič zapored razglasili za novinca meseca v zahodni konferenci. To je bil že novembra in decembra. Luka je januarja v povprečju dosegal po 22,4 točke, 8,1 skoka in 6,4 podaje na tekmo. Skupno je trikrat zbral vsaj 30 točk, ob tem ima dva trojna dvojčka – postal je prvi najstnik v zgodovini NBA, ki mu je to uspelo. Nekdanji MVP evrolige je na petih zaporednih tekmah dosegel vsaj 25 točk in postal prvi s tem dosežkom po Stephenu Curryju leta 2010. Ob tem je imel na štirih zaporednih tekmah vsaj 25 točk, po pet skokov in podaj, s čimer je postal prvi vajenec s takšnim dosežkom po legendarnem Michaelu Jordanu v sezoni 1984/85. Dončić, ki se ne kot član začetne peterke ne kot rezervist letos kljub več kot štirim milijonom glasov navijačev ni prebil na spektakel All-Star, bo nastopil na tekmi vzhajajočih zvezd za ekipo sveta. Dvoboj bo 15. t. m. v Charlottu. O njegovem novem soigralcu, 23-letnem Latvijcu Porzingisu, pa še to, da zaradi okrevanja po poškodbi kolena najverjetneje do konca sezone ne bo mogel igrati za ekipo Dallasa. »Menimo, da je Kristaps podoben tip igralca kot Dirk Nowitzki. To je v dvojcu z Dončićem podobna kombinacija, kot sta bila Dirk in Steve Nash, le da sta Porzingis in Luka višja,« pravi Carlisle. Latvijec bo po sezoni postal prosti igralec, pri tem, ali želi s podpisano pogodbo dolgoročno igrati za Mavericks, pa je za zdaj še v dvomih. Porzingis, visok je kar 221 centimetrov, je imel sicer v prejšnji sezoni do poškodbe povprečje 22,7 točke in 6,6 skoka na tekmo.

Nowitzki in Wade na tekmi zvezd

Nowitzki in branilec Miami Heat Dwyane Wade bosta 13. igralca v ekipah LeBrona Jamesa in Giannisa Antetokounmpa na tekmi zvezd 17. t. m. v Charlottu, je odločil komisar lige Adam Silver. »Dirk in Dwyane utelešata najboljše v NBA - izjemne sposobnosti in profesionalizem, prav tako pa tudi predanost krepitvi skupnosti in rasti igre po svetu,« je dejal Silver. Nowitzki, doslej 13-kratni udeleženec tekme zvezd, je sedmi po številu doseženih točk v zgodovini NBA (31.275) in prvi med igralci, ki niso iz ZDA. Leta 2007 je bil prvi Evropejec z nazivom najkoristnejšega igralca (MVP). Leta 2011 je bil MVP finala, ko je Dallas popeljal do lovorike proti Miamiju, za katerega sta takrat igrala James in Wade. V tej sezoni je 40-letni Nemec postal prvi, ki je v NBA kar 21 sezon igral za isti klub. Njegovih 1491 tekem ga uvršča na četrto mesto v zgodovini. Nowitzki ima karierno povprečje 21 točk, 7,6 skoka in 2,4 podaje na tekmo. Tri leta mlajši Wade, MVP tekme zvezd leta 2010, igra zadnjo sezono v NBA, je osvojil naslove prvaka NBA z Miamijem v letih 2006, 2012 in 2013 ter olimpijsko zlato z ZDA na OI 2008. V 16-letni karieri ima povprečje 22,2 točke, 5,5 podaje in 4,7 skoka na tekmo. Le James, legenda Jordan in Wade so v karieri zbrali najmanj 20.000 točk, 5000 podaj, 4000 skokov, 1500 ukradenih žog, 800 blokad in 500 trojk. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije