ROKOMET

Slovenke ne bodo šle le na suši

Rokometašice suvereno na SP na Japonskem. Moška reprezentanca danes v Cerkljah z Avstrijo.
Fotografija: Slovenke so se veselile uvrstitve na svetovno prvenstvo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Slovenke so se veselile uvrstitve na svetovno prvenstvo. FOTO: Tadej Regent

CELJE – To je dobro leto za slovenski rokomet. Člani moške reprezentance, ki so si že zagotovili nastop na evropskem prvenstvu, so si v Celju ogledali tekmo, na kateri so njihove rojakinje povsem nadigrale tekmice iz Severne Makedonije in se uvrstile na svetovno prvenstvo, ki bo decembra na Japonskem.

Slovenke so se v dvorani Golovec skupaj z navijači veselile zmage z 38:27 (20:14). Ker so pred tem v Skopju zmagale s 33:30, so bile skupno za kar 14 golov boljše od Severnih Makedonk. Odkar je na klopi selektor Uroš Bregar, so že nastopile na EP 2016, SP 2017 in EP 2018, mundial na Japonskem bo torej zanje četrto veliko tekmovanje zapored. Tam pa ne bodo le sodelovale, ampak lovile četrtfinalno vstopnico, ki bi jim prinesla olimpijske kvalifikacije. Premierni nastop na igrah pod petimi krogi bi bil uspeh, o kakršnem si v slovenskem taboru še pred kratkim nihče ni upal niti sanjati. »Če bi mi kdo pred štirimi leti dejal, da se bomo štirikrat prebili na veliko tekmovanje, mu ne bi verjel. Zdaj smo stalnica, kar me zelo veseli. Naš rokometni bazen je majhen, na voljo imamo skromno število igralk, a verjamem v rokometni rod, ki prihaja,« ni skrival navdušenja Bregar, čigar vrhunec je predviden za leto 2022, ko bo Slovenija skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro gostila EP (Stožice, Zlatorog). A morda pride že prej, če bodo Slovenke presegle same sebe in si v deželi vzhajajočega sonca utrle pot do Tokia 2020.

Kmalu tudi z Lizo Omoregie

V zadnjih štirih letih so si pridobile neprecenljive izkušnje, jedro reprezentance je uigrano, kapetanka Ana Gros je v najboljših rokometnih letih, Tjaša Stanko in Nina Zulić napredujeta s silovito hitrostjo, če se jim bo v kratkem pridružila še Elizabeth Omoregie – naturalizirana zvezdnica je bila na tekmi v Celju –, bo to zares spoštovanja vredna zasedba. »Stalno govorim, da ima ta reprezentanca nekaj več. Skozi vsako prvenstvo rastemo in rasle bomo še naprej. Ne vem, kje je naša meja, zagotovo pa ni tu. Na SP gremo po odmeven rezultat,« na Japonsko ne gre zgolj na suši Zulićeva, ob Poloni Barič edina od nosilk igre, ki ostaja pri Krimu Mercator. V njegovi pomlajeni ekipi bodo idealno priložnost, da naredijo velik korak naprej, dobile igralke, kot sta Hana Vučko in Nina Žabjek, ki si bosta čez noč oprtali veliko breme v ligi prvakinj. »Vem, da bomo mlajše igralke počasi morale prevzeti odgovornejše naloge. Vsak dan treniramo, da bi bile boljše. Tudi moje sanje so olimpijske igre, ampak za to bo treba preliti veliko znoja,« je na trdo delo pripravljena Žabjekova.

Potem ko so Slovenke že sklenile sezono 2018/19, je pred fanti še ena misija. Kvalifikacije za EP 2020 želijo končati brez poraza. V sredo jih čaka gostovanje v Latviji, v nedeljo bodo v Kopru igrali z Estonijo. Ža danes ob 17. uri pa bo reprezentanca prvič igrala v Cerkljah na Gorenjskem. Tekmec je zelo atraktiven: Avstrija, ena od treh gostiteljic eura, ki jo vodi legendarni slovenski rokometaš Aleš Pajovič

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije