Slovenijo dvignila na noge: Anamarija premagala svetovno konkurenco

O zmagovalki je odločal fotofiniš.
Fotografija: Anamarija Lampič je stopila na najvišjo stopničko. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je stopila na najvišjo stopničko. FOTO: Roman Šipić

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je zmagala na tekmi za svetovni pokal v Lenzerheideju v sprintu v prosti tehniki na 1,5 kilometra.

Na drugi tekmi novoletne turneje je Norvežanko Maiken Caspersen Falla ugnala po fotofinišu za tri stotinke sekunde, tretja je bila Rusinja Natalija Neprjajeva (+0,47). Lampičeva je bila v finalnem nastopu, petem doslej in drugem po Planici v sezoni, precej časa na tretjem mestu. V zaključku je najprej prehitela Neprjajevo, potem pa na ciljni črti za pol dolžine stopala še Fallovo. Na naslednjih mestih so bile v cilju Američanki Jessica Diggins (+1,03) in Sadie Maubet Bjornsen (+4,78) ter Norvežanka Tiril Udnes Weng (+5,25).

Med tekači je zmagal vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo.

V četrtfinalu sta končala Katja Višnar, ki je bila 15., in Miha Šimenc, ki je bil po padcu 27. Tekmovanje sta že po kvalifikacijah zaključili Vesna Fabjan, ki je bila 33. (+9,72) in je trideseterico zgrešila za šest desetink sekunde, ter Anita Klemenčič na 64. mestu (+22,21) med 73 nastopajočimi.

Dosegla 28. slovensko zmago

Lampičeva, lani je bila s Katjo Višnar srebrna na svetovnem prvenstvu na ekipi tekmi, je dosegla 28. slovensko zmago v svetovnem tekaškem pokalu, 24 jih ima najboljša Slovenka v zgodovini tega športa Petra Majdič. Štiriindvajsetletna Gorenjka je v svetovnem pokalu prvič slavila 3. februarja 2017 na generalki pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu, ko je zmagala v klasičnem sprintu, a tedaj v zelo okrnjeni konkurenci 36 tekačic. Tokrat pa so bile na startu vse najboljše sprinterke na svetu za prvo zmago na prestižni novoletni turneji Tour de Ski.

Novoletna turneja se bo po uvodnih tekmah nadaljevala v Dobbiacu na tekmah na razdaljah in v zasledovanju v torek in sredo, nato pa bo zaključek v Val di Fiemmeju. V petek bodo tekme v skupinskem startu klasično na 10 in 15 kilometrov, v soboto sprint, v nedeljo pa vzpon na Alpe Cermis.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije