MOTO GP

S poškodovanim gležnjem do novega mejnika

Tim Gajser s sedmo zaporedno zmago neustavljiv v razredu MXGP. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodstvo povečal na 173 točk.
Fotografija: Tim Gajser utrjuje svoj primat v svetovnem prvenstvu. FOTO: Hrc
Odpri galerijo
Tim Gajser utrjuje svoj primat v svetovnem prvenstvu. FOTO: Hrc

Semarang • Marsikateremu navijaču haloškega motokrosista Tima Gajserja je zastal dih, ko je 22-letni as padel na sobotnem treningu v Indoneziji in si poškodoval gleženj. A vodilni v svetovnem prvenstvu razreda MXGP je stisnil zobe, se prepustil magičnim rokam Hondinega fizioterapevta Filippa in si včeraj zagotovil sedmo zaporedno zmago. Z osmo letos je izboljšal osebni mejnik iz sanjske sezone 2016, v kateri je osvojil premierni naslov v eliti. Gajser je na otok Java prišel s svežo glavo, saj si je po zmagi v Palembangu na otoku Sumatra privoščil kratek oddih na Baliju, kljub odklopu od dirkanja pa je v fitnesu ohranjal telesno pripravo. Čeprav si je dodobra napolnil baterije, preden se je v vročini spet udaril s tekmeci, se dokazovanje na drugem indonezijskem prizorišču v tekmovalnem koledarju MXGP ni začelo prav spodbudno. »Na sobotnem treningu sem naredil napako, padel in si poškodoval gleženj. Moram se zahvaliti fizioterapevtu, trdo smo delali po sobotnih kvalifikacijah in zjutraj pred dirko, da smo gleženj spravili v red,« je Gajser opisal izziv, ki se mu je postavil na pot. S poškodovanim gležnjem je v kvalifikacijah iztržil tretje mesto, najboljši položaj si je izboril Francoz Romain Febvre na yamahi. »Izhodišče je bilo povsem zadovoljivo. Progo so polili in na nekaterih delih je zelo drsela. Nisem hotel preveč tvegati,« je komentiral, kako se je lotil kvalifikacij.

Zahvala fizioterapevtu

Ko je šlo zares, je v prvi vožnji včerajšnje dirke startal najbolje v konkurenci, si hitro priboril dovolj prednosti pred tekmeci in jo držal do zadnjega kroga. Nihče ga ni zmotil, vozil je svojo dirko. V drugo se je hitreje od Gajserja s starta pognal Švicar ​Jeremy Seewer na yamahi, a že v tretji minuti je vodstvo prevzel slovenski šampion in položaj na čelu karavane držal do konca. »Teren je bil brutalen! Na nekaterih delih je močno drselo, bilo je zares težko, a konec koncev sem užival v nastopu. Veseli me, da sem bil telesno 100-odstotno pripravljen,« je zadovoljno povedal in vnovič zaploskal fizioterapevtu za brezhibno opravljeno delo, zavedajoč se, da za vrhunski rezultat potrebuješ močno ekipo – kar Gajser tudi ima. Za prvega moža letošnjega prvenstva je bila to 18. zmaga kariere v elitnem razredu. Družbo sta mu na stopničkah delala še Arnaud Tonus na drugem mestu in Seewer na tretjem. Slednji je v skupnem seštevku prehitel bolniško odsotnega Antonija Cairolija, ki po operaciji rame letos ne bo več dirkal v konkurenci. Gajser je prednost pred najbližjim zasledovalcem v lovu za naslovom svetovnega prvaka povečal na 173 točk. Do konca sezone je še šest dirk, kar pomeni, da si bo – če bo nadaljeval v enakem ritmu – v Imoli 18. avgusta že zagotovil svoj drugi naslov svetovnega prvaka v MXGP. Preizkušnja na znanem dirkališču formule 1 je v zadnji tretjini prvenstva geografsko najbližja Sloveniji. Dobiti potrditev, da je lovorika njegova, pred domačimi navijači, ki se vselej zberejo v največjem številu prav na italijanskih prizoriščih, bi bila najlepša nagrada za izjemno sezono. A Gajser dobro ve, da korakov ni dobro prehitevati. Po prihodu iz Azije bo imel dovolj časa, da izpili načrt oziroma taktiko za zadnjo tretjino prvenstva. Nato pa se bo s konkurenco spet soočil zadnji konec tedna v Loketu na trdem terenu, ki mu je pisan na kožo. Odkar dirka v elitnem MXGP, je na tem češkem tekmovališču prav vsako sezono stal na stopničkah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije