KOLESARSTVO

Roglič slavi v Zagorju, pogleduje proti Tokiu

Slovenija kljub izjemnim uspehom izgubila bitko za petega olimpijca. Luka Mezgec le poldrugi mesec po hudem padcu spet na dirki.
Fotografija: Primoža Rogliča danes čaka še en sprejem v Zagorju. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Primoža Rogliča danes čaka še en sprejem v Zagorju. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Druga polovica oktobra je tista, ko se v kolesarstvu najbolj prepletata stara in nova sezona. Danes (16.30) bodo na sprejemu v Zagorju počastili letošnje izjemne uspehe Primoža Rogliča, ki bo že prej z zanimanjem spremljal dogajanje v Parizu, kjer bodo na isti dan predstavili traso Toura 2020 in imenovali kolesarja leta 2019, za katerega je med nominiranci. Nedvomno je tudi med našimi glavnimi kandidati za nastop na OI 2020, za katere je Slovenija izgubila bitko s Španijo za petega olimpijca.

Izjemni rezultati Rogliča, svetovne številke ena, in Tadeja Pogačarja, ki se je na zadnji jakostni lestvici povzpel na 12. mesto, so Slovenijo že dvignili do 6. mesta v točkovanju držav v boju za olimpijsko kvoto. Ravno prvih šest prejme maksimalno kvoto petih kolesarjev za olimpijsko cestno dirko, Sloveniji pa se račun za malo ni izšel. Kljub dvema Rogličevima zmagama v zadnjih dveh tednih (po Emiliji, Tre Valli Varesine) je Slovenijo prehitela Španija z 2. mestoma Alejandra Valverdeja na dirkah Milano–Torino in po Lombardiji ter z dosežki drugih kolesarjev, ki jih je v profesionalni karavani precej več kot Slovencev.

Naša reprezentanca je zdrsnila na 7. mesto, ki prinaša štiri kolesarje na startu olimpijske dirke. Kot dokončna kvalifikacija za OI bo sicer štela lestvica čez teden dni, ko bo konec še zadnje dirke svetovne serije po Guanxiju na Kitajskem, kjer pa ne bo nobenega našega kolesarja. Nekaj točk lahko še osvojijo v nedeljo na japonskem pokalu.

Rogla razmišlja o Saitami

A zasuka ni pričakovati, Sloveniji se obetajo štirje kolesarji na zahtevni olimpijski preizkušnji 25. julija 2020, na kateri se bo karavana povzpela tudi na pobočja gore Fudži in bo morala v 234 kilometrih premagati kar 4865 višinskih metrov. Slovenija trenutno niti ne premore petih vrhunskih tekmovalcev za tak gorski profil. Ob Rogliču so v prvem krogu kandidatov še Pogačar, Jan Polanc in Matej Mohorič. Če bodo zdravi in v formi, bodo najbrž v izboru selektorja Andreja Hauptmana, ki bo moral iz četverice izbrati še dva za vožnjo na čas (bržkone Roglič in Pogačar).

Pred OI bi veljalo podrobneje spoznati trasi, saj so Japonci priredili generalko, a se letos ta načrt ni izšel. »Julija smo si hoteli ogledati proge v Tokiu, a so bili naši najboljši kolesarji zasedeni bodisi s Tourom bodisi s klubskimi pripravami. Zdaj je načrtovana pot na Japonsko marca v sklopu poti OKS, ko bodo kolesarji spet zasedeni s klubskimi obveznostmi. Progo si bo bržčas ogledal in jo posnel bodisi moški selektor Andrej Hauptman bodisi ženski Gorazd Penko,« je povedal direktor reprezentanc Martin Hvastija.

Roglič, ki ničesar ne prepušča naključju, bo morda zadeve prevzel v svoje roke. Razmišlja o nastopu na kriteriju Saitama 27. t. m., kamor prireditelji (agencija ASO, ki prireja tudi Tour de France) vsako leto na revialno dirko povabijo največje kolesarske zvezdnike. Če bo že v deželi vzhajajočega sonca, bo skočil še na ogled olimpijskih prog. Na Japonskem se bo sicer po hudem junijskem padcu na dirke vrnil štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome in le mesec in pol po padcu na Vuelti, pri katerem si je zlomil greben kolčne kosti, tudi Luka Mezgec

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije