NEVERJETNI ROGLA

Roglič prvi Slovenec, ki bo nosil rožnato majico

Danes je zmagal že na svoji osmi etapi letos.
Fotografija: Primož Roglič znova praznuje. FOTO: Luk Benies, AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič znova praznuje. FOTO: Luk Benies, AFP

BOLOGNA – Primož Roglič je zmagovalec prve etape 102. dirke po Italiji in prvi nosilec rožnate majice vodilnega. Član ekipe Jumbo-Visma je prepričljivo zmagal na osemkilometrskem kronometru v Bologni.

Roglič je prikolesaril do svoje druge etapne zmage na Giru, do prve je prišel leta 2016 prav tako v kronometru, in četrte na večtedenskih dirkah, dvakrat je bil najboljši še na dirki po Franciji. Zabeležil je osmo letošnjo zmago, 18. na ravni svetovne serije ter 30. profesionalno. V zgodovino se je zapisal kot prvi Slovenec, ki bo nosil rožnato majico.

Roglič je na koncu zmagal z 19 sekundami prednosti pred Britancem Simonom Yatesom in 23 sekundami pred Italijanom Vincenzem Nibalijem, 28 sekund sta zaostala Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nizozemec Tom Dumoulin.

»Super, vesel sem. Čakal sem tri ure, ampak občutek je zelo, zelo lep, sploh ker sem osvojil še rožnato majico. Danes ni bilo prave taktike. Celotno progo sem šel na vso moč. Naredili smo dobro delo,« je bila prva izjava Rogliča pred podelitvijo na zmagovalnem odru. Zmago je spet proslavil z značilnim telemarkom še iz časov smučarskih skokov. Ni se pozabil zahvaliti niti številnim slovenskim ljubiteljem kolesarstva, ki so prišli v Bologno.

Uvod v prvo tritedensko dirko sezone je bil osemkilometrski kronometer, ki se je po šestih kilometrih ravnine zaključil z 2,1 kilometra dolgim vzponom do bazilike San Luca. Dobra dva kilometra vožnje navkreber sta imela povprečni naklon 9,7 odstotka, najstrmejši del je imel celo 16 odstotkov.

Zaradi slabe vremenske napovedi so se mnogi najboljši v petek odločili za start povsem na začetku startne liste, tako je denimo kot prvi začel Dumoulin, tretji je s startne rampe zapeljal Rus Ilnur Zakarin, peti Lopez, deveti Nibali, dvanajsti Roglič, tik za njim pa Španec Mikel Landa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije