KOLESARSTVO

Roglič meri na skupno zmago na Giru

Kolesarska sezona se začenja z dirko v Avstraliji. Visoke cilje ima letos tudi Matej Mohorič.
Fotografija: Primož Roglič bo letos lovil poljube predvsem italijanskih lepotic. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Primož Roglič bo letos lovil poljube predvsem italijanskih lepotic. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Kolesarska sezona se tradicionalno začenja z dirko v Avstraliji, precej bolj zanimiva za slovenske navijače pa bo pomlad, ko bosta poskušala visoke cilje doseči Primož Roglič in Matej Mohorič. Polemike o tem, ali nastopiti na Giru ali Touru, še nikoli niso bile tako glasne. Prireditelji Gira so pripravili uravnoteženo traso s skupno skoraj 60 kilometri vožnje na čas in zanimivimi gorskimi etapami v zadnjem tednu. Trasa je požela odobravanje velikega dela favoritov, precej bolj mlačen je bil odziv na Tour. Direktor dirke Christian Prudhomme ga je označil za najvišji Tour v zgodovini, trikrat se bodo etape končale nad 2000 metri, skupno kolesarje čaka kar 30 vzponov in le en posamični kronometer, dolg 27 kilometrov.

V dilemi se je znašel tudi Roglič. Z lanskim četrtim mestom na francoski pentlji je navdušil svetovno kolesarsko javnost, brez slabega dne na zadnjem kronometru bi v Parizu stal celo na zmagovalnem odru. S še enim letom izkušenj za pasom je večina strokovnjakov pričakovala, da se bo spustil v odkrit boj za rumeno majico, a mu je pri odločitvi pomagala tudi ekipa. Nizozemci, letos se bodo imenovali Jumbo Visma, so v kapetansko vlogo za Tour še enkrat postavili Stevena Kruijswijka, na francoske ceste bodo poslali tudi odličnega sprinterja Dylana Groenewegna in jasno je bilo, da na Rogliča na Touru resno ne računajo.

V boj za rožnato majico

Tako je najboljši slovenski kolesar sprejel odločitev, ki je zelo razveselila njegove navijače. Napadal bo skupno zmago na Giru, prvič ga javnost že pred dirko uvršča med najresnejše kandidate vsaj za stopničke, trasa mu je pisana na kožo, dirka pa se bo v zadnjem tednu odločala v slovenski bližini in Rogliča bo zagotovo čakala odlična podpora navijačev. Prvič bo v ekipi vse podrejeno njemu, preostalih sedem tekmovalcev Jumba bo na Giro prišlo le za Rogliča in zelo zanimivo bo spremljati, kako se bo Zasavec spoprijel z dodatnim pritiskom, ki ga takšna vloga prinaša. Primož ne bo prečrtal niti Toura, v ekipi ga čaka mesto prostega strelca, lahko si bo sam izbral, kdaj bo napadal etapne zmage, v skupnem seštevku pa nanj Nizozemci ne računajo. Takšen je bil vsaj na papirju načrt že lani, pa vemo, kako se je razpletlo ... Sezono bo Roglič začel konec februarja na dirki UAE Tour na Bližnjem vzhodu. Po sezoni preboja, v kateri je začel izpolnjevati ogromen potencial, je pred Mohoričem zelo pomembna pomlad. Lahko se bo osredotočil na enodnevne klasike, ki so bile doslej med Slovenci nekoliko bolj v ozadju, z Matejem pa slovensko kolesarstvo dobiva tekmovalca, ki bi lahko krojil sam vrh. Prva priložnost bo na klasiki Milano–​Sanremo, nato pa ga čaka mesec dežja, mraza in belgijskih tlakovcev, kjer bo predvsem nabiral izkušnje. V drugem delu sezone si najprej želi mesta v ekipi za Tour, zadnji vrhunec pa bo svetovno prvenstvo v Yorkshiru.

Zanimivo bo tudi na slovenskih cestah. Sezona se bo začela z VN slovenske Istre, vrhunec pa bo na dirki po Sloveniji. Prireditelji so po lanski zelo uspešni izvedbi stopili še korak naprej. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je slovensko pentljo iz dirke prve kategorije spremenila v dirko ekstra kategorije (2-HC), kar pomeni, da bo za zmago na voljo precej več točk, dirka pa bo še pridobila veljavo tudi med tujci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije