KOLESARSTVO

Rogla ostaja nizozemski, družbo bi mu delal Dumoulin

Primož Roglič dogovorjen za podaljšanje pogodbe pri ekipi Jumbo Visma. Zanjo naj bi kolesaril vse do leta 2023, podpisal naj bi jo v prihodnjih dneh.
Fotografija: Primož Roglič ostaja zvest dosedanjemu delodajalcu. FOTO: cyclingnews
Odpri galerijo
Primož Roglič ostaja zvest dosedanjemu delodajalcu. FOTO: cyclingnews

ALBI – Nizozemska ekipa Jumbo Visma v teh dneh blesti na dirki po Franciji, dobili so štiri etape v prvih desetih dneh, očitno pa sta jim dva velika dosežka uspela tudi pri sestavi ekipe za prihodnje sezone. Nizozemski časnik De Telegraaf, ki je po navadi zelo dobro obveščen, je poročal, da se je vodstvo dogovorilo s Primožem Rogličem in Dylanom Groenewegnom za podaljšanje pogodbe do leta 2023. Podpisala naj bi jo v prihodnjih dneh. Oba sta imela veljavno pogodbo še za prihodnjo sezono, bila sta vroče blago na kolesarski tržnici. Zdaj ju je vodstvo Jumbo Visme očitno prepričalo, da imata v njihovih vrstah najboljše razmere za nadaljevanje kariere in predvsem za uspeh na Touru, ki bo obema prioriteta v prihajajočih sezonah. Že prej so pogodbo podaljšali Mike Teunissen (2022), Wout van Aert, Steven Kruijswijk in Robert Gesink (vsi do 2021). Ob tem so še vedno glasne govorice o prestopu Toma Dumoulina k Jumbo Vismi. Menedžer Sunweba Iwan Spinkenbrink se je menda v tem tednu že dvakrat sestal z vodstvom Jumba, pogovarjajo se o višini odškodnine za Dumoulina, ki je nezadovoljen pri Sunwebu, a se še niso dogovorili. Dumoulina menda najbolj zanima prav prestop k Jumbu, čeprav se zanj poteguje tudi Ineos, nizozemska zasedba pa bi morala povečati proračun na dobrih 20 milijonov evrov, če bi hotela plačati vse zvezdnike. Že pred začetkom prestopnega roka, vsi prestopi bodo uradno objavljeni 1. avgusta, so z Nizozemske prišle govorice, da Jumbo dolgoročno kot edino strategijo za boj z Ineosom vidi pristop po vzoru Movistara, kjer že nekaj let poskušajo s tremi kapetani, a se jim še ni izšlo. Jumbo želi združiti Dumoulina, Rogliča in Kruijswijka in tako napasti prevlado Ineosa, ki ji niti na tem Touru ni videti konca, trenutno sta Geraint Thomas in Egan Bernal na drugem in tretjem mestu. Ne Sunweb ne Jumbo Visma govoric glede Dumoulinovega prestopa za zdaj ne komentirata.

Očitki o ketonih

Na prvi prosti dan dirke po Franciji so se pojavili tudi prvi očitki glede početja v Jumbu Vismi, kar glede na dominantne predstave iz prvega tedna niti ni presenetljivo. Tokrat so jih napadli kar pri De Telegraafu in objavili, da njihovi kolesarji že nekaj časa uživajo ketone. Gre za prehranske dodatke, ki naj bi pomagali pri regeneraciji na etapnih dirkah. Ketoni trenutno niso na seznamu prepovedanih poživil, zato pri Jumbu niso naredili nič prepovedanega, njihovo uporabo je potrdil celo menedžer Jumba Richard Plugge. Zdravnik Sunweba Anko Boelens pravi, da v njihovi ekipi ketonov ne uporabljajo, saj je premalo znanega o njihovih učinkih: »Najprej potrebujemo resne znanstvene študije, ki bodo pokazale, kakšne dolgoročne učinke imajo ketoni na zdravje športnikov, šele nato se bomo odločili glede njihove uporabe.« Zadnja študija znanstvenikov z univerze v Leuvnu v Belgiji kaže, da naj bi se športnikom regeneracija z uporabo ketonov povečala za kar 15 odstotkov, če gre verjeti poročilom De Telegraafa, pa naj bi jih uporabljalo vsaj šest ekip iz profesionalnega pelotona. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije