LIGA PRVAKOV

Razigrani Iličić premalo za senzacijo

Kranjčan ni izvajal enajstmetrovke v Manchestru. Izvajalce najstrožje kazni pri Atalanti določa trener.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Dvoboj Manchester Cityja in Atalante v ligi prvakov je prinesel šest golov in navdušil vse – razen gostov, ki so odšli v Bergamo na petkrat preluknjanem ščitu (1:5). Tekma s tako kakovostnim moštvom, kot je zasedba trenerja Pepa Guardiole, vendarle ni le ena od številnih v ligi prvakov, kar priznava tudi Josip Iličić.

»Nikdar ni zaželeno izgubiti z izidom 1:5, a treba se je zavedati, kakšen tekmec nas je pričakal v Angliji. V prvem polčasu smo delovali zelo dobro, izpolnjevali svoj načrt in bili sorazmerno uspešni v igri z močno ekipo, ki jo krasijo številne odlike. Igralci ManCityja izkoristijo večino priigranih priložnosti, zato si v tekmi z njimi ne smeš privoščiti napake,« je učinek Atalante v Manchestru ocenil Iličić.

Italijani so bili v prvih 45 minutah postavljeni zelo visoko, lažna napadalca Iličić in Gomez sta igrala na tekmečevi polovici, pri čemer je bil le Jojo osredotočen zgolj na napad. Ni čudno, da je bil najnevarnejši med gosti in po tekmi ni zaman prejemal najvišjih ocen italijanskih novinarjev. »Storil je več napačnih potez, toda Atalanta je prišla do enajstmetrovke za vodstvo z 1:0 po zaslugi njegove čarovnije, ob tem je bil Iličić v drugem polčasu edini, ki je prisilil vratarja Edersona, da je razmišljal,« so ob Iličićevi oceni 6,5 zapisali v Gazzetti dello Sport.

Sporočilo za šefa

Angleži so odrezali komunikacijo med Iličićem in Gomezom, slednji je bil statičen, kot bi igral šah, ne pa igro, v kateri glavni akterji nanizajo po 10 km sprintov. Iličić je zato od Argentinca prejel le eno podajo (!), skupaj pa 20 žog v 73 minutah igre (De Roon 5, Castagne 4, Malinovskij 3, rezervista Pašalić in Muriel po 2, Gomez, Freuler, Toloi in vratar Gollini po 1). Kranjčan je oddal natančno 17 od 21 žog (81 %), največ jih je prejel 26-letni Ukrajinec Ruslanij Malinovskij (5), ob Iličiću najboljši med gosti.
»Morda bi lahko dlje zadržali vodstvo in iztržili več. A liga prvakov je za nas novo tekmovanje, moramo ohraniti pozitivno razmišljanje in se pripraviti za naslednje izzive,« je dejal Iličić, ki je sprožil polovico od 12 strelov Atalante. Zakaj ni izvedel strela z bele točke? »Izvajalce enajstmetrovk določa trener,« je razkril.

V Iličićevih besedah se skriva sporočilo za njegova šefa, trenerja Gianpiera Gasperinija in selektorja Matjaža Keka. Prvič, Atalanta je očitno previsoko napadla Guardiolo – ko so Italijanom pošle moči, je sledil strelski šov Sergia Agüera in Raheema Sterlinga. Drugič, izkazalo se je, da lahko Iličić realno ogrozi tudi najboljše na svetu, če je stoodstotno oproščen plačila davka na obrambne naloge. Bočni branilec Benjamin Mendy, poletni nakup Cityja za 60 milijonov evrov, je namreč zanesljivo izgubil dvoboj s Kranjčanom.

Italijani lahko kljub klavrnemu položaju (ManCity 9, Dinamo in Šahtar 4, Atalanta 0) še vedno gojijo upanje na pomlad v Evropi. Za to bi morali 6. novembra ugnati ManCity na San Siru, tri tedne pozneje na istem stadionu še Dinamo Zagreb in najbrž zmagati tudi 11. decembra v Harkovu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije