NOGOMET

Prva liga močno nazaduje ali 2. liga noro napreduje?

Dogajanje v nogometnem Pokalu Slovenije daje misliti. Nafta premagala Rudar, Koper resno stisnil Aluminij.
Fotografija: Kapetan Nafte Vedran Vinko je s soigralci spravil na kolena tekmece iz prvoligaša Rudarja iz Velenja. FOTO: Nzs.si
Odpri galerijo
Kapetan Nafte Vedran Vinko je s soigralci spravil na kolena tekmece iz prvoligaša Rudarja iz Velenja. FOTO: Nzs.si

LJUBLJANA – Zagovorniki razvoja kakovosti in vsesplošnega napredka slovenske klubske nogometne scene si manejo roke tudi po zadnjih tekmah. V prvih dvobojih četrtfinala Pokala Slovenije sta namreč drugoligaša Koper in Nafta nastavila ogledalo prvoligašema Aluminiju in še posebno velenjskemu Rudarju. A interpretacije razpletov teh tekem so lahko povsem drugačne. Je prva liga tako močno nazadovala ali drugoligaši delajo neverjeten kakovostni preskok?

Koprčani mislijo resno

Kidričani, hit prvoligaškega prvenstva, ki ta čas držijo tretje mesto na lestvici Prve lige Telekom Slovenije, so resda odpravili Koprčane z 1:0, a daleč od tega, da bi bili prepričljivi. In da ne bo pomote, trener rdečih Slobodan Grubor je na igrišče v domači šumi poslal tako rekoč vse najboljše razpoložljive može. Manjkala sta le mlada reprezentanta Dejan Petrovič in Aljaž Ploj, ki sta imela tekmo z izbrano vrsto v torek. Kanarčki z Bonifike, ki jih vodi Miran Srebrnič, so prišli odločeni, da ne izgubijo, ne glede na to pa sta na klopi za rezervne igralce tekmo začela Dare Vršič, največja letošnja okrepitev Primorcev, in brezkompromisni branilec Luka Badžim. Spomnimo, Vršič je zrežiral presenečenje v osmini finala, ko je z dvema mojstrskima goloma potopil svoj bivši klub Maribor. A povratnik na Obalo je po tisti tekmi izgubil naboj, na igrišču ga ni prepoznati, zato ga je Srebrnič posedel. No, kljub temu so Koprčani prikazali taktično zrelost v obrambi in ponovili vajo iz neučinkovitosti v napadu. Zmagovalca je z edinim zadetkom odločil Mihael Klepač v 73. minuti, pred povratnim dvobojem v torek, 29. t. m., pa bo strateg Kopra Srebrnič morda zaprosil tudi višje sile v neizmerni želji po golgeterju. V luško mesto je nazadnje prispel 31-letni Dejan Djermanović, ki ima za sabo večletno odisejado po Srbiji, BiH, Kazahstanu, Poljski, Estoniji in celo Omanu. Prve igralne minute je že dobil, v ambicioznem drugoligašu pričakujejo, da jih bo z goli popeljal med elito, morda že kar tudi v polfinale pokalnega tekmovanja. Realno je prednost na strani Aluminija, a tako je bilo tudi v primeru Maribora ...

Knapi v začaranem krogu

Ko izgublja velenjski Rudar, že niti ni več pretirano presenečenje, četudi so knapi tokrat položili orožje pred šestouvrščeno ekipo druge lige Nafto, ki jo vodi slovaški strokovnjak Marian Sluka. V Lendavi sta za zmago z 2:1 zadela Alen Ploj (49.) in Stjepan Oštrek (65.), gol upanja za Velenjčane je dosegel Elvedin Džinić v 72. minuti. Povratni dvoboj bo v sredo, 30. t. m.. V Šaleški dolini bodo gostitelji pod taktirko trenerja Nikole Jaroša športno šli po napredovanje, v vsakem primeru pa je njihova osnovna obveznost boj za obstanek v prvoligaški karavani. Tam so prikovani na dno lestvice, pet točk za kranjskim Triglavom.
Preostali štirje klubi bodo prvi četrtfinalni tekmi v PS odigrali prihodnji teden: Celje - Radomlje (v torek, 22. t. m., ob 17. uri), Domžale - Mura (v četrtek, 24. t. m., ob 17. uri).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije