SMUČARSKI SKOKI

Prevc: Ko ti ne gre, te začne požirati

V Lahtiju že tretji letošnji poskus vrnitve Petra Prevca v svetovni vrh. Na tekmah se bodo spomnili preminulega šampiona Mattija Nykänena.
Fotografija: Medtem ko se Špela Rogelj (levo) in Urša Bogataj dokazujeta na Ljubnem, Peter Prevc svojo sezono rešuje v Lahtiju. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Medtem ko se Špela Rogelj (levo) in Urša Bogataj dokazujeta na Ljubnem, Peter Prevc svojo sezono rešuje v Lahtiju. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Peter Prevc je v zares nezavidljivem položaju. Dlje ko v svojih smučarskih skokih išče lahkotnost in sproščenost, s katerima je navduševal še zlasti v šampionski zimi 2015/16, z večjimi pritiski se sooča. V lovu za normo za vrhunec letošnje sezone, bližnje svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Seefeldu in Innsbrucku (od 19. februarja do 3. marca), mu namreč že počasi zmanjkuje časa, česar se še kako dobro zaveda. »Za mizo se je težko kaj zmeniti, treba je na terenu pokazati svoje, konkurenca pa je huda,« je 26-letni Gorenjec razmišljal pred odhodom v Lahti, kjer bo danes na sporedu ekipna preizkušnja, jutri pa še posamična tekma. To bo že njegov tretji poskus vrnitve v svetovni vrh po lanski operaciji gležnja, ki po Petrovih besedah še ni stoodstoten; tako na novoletni turneji kot tudi v Predazzu mu je spodletelo. Še posebno razočaran je bil po neuspehu pred mesecem v Italiji, saj je na novinarski konferenci pred odhodom v dolino Fiemme izjavil, da je spet dobro pripravljen. Ker tega s 40. in 53. mestom ni potrdil, bi se, kot je dejal, najraje kam zakopal. »Ni prijetno, ko ti ne gre tako, kot si zamisliš. Takšne stvari te požirajo,« je priznal član kranjskega Triglava in v isti sapi pripomnil, da ga kljub vsemu malodušje še nikoli ni zajelo za več kot 20 minut. »Kot športnik moraš biti optimističen, verjeti, da bo naslednji poskus boljši. Če zjutraj ne gre, si rečem, bo pa popoldne ali naslednji dan bolje,« je razkril, kako se bodri v težkih trenutkih.

Spet je lačen tekem

Čeprav na veliko napravo Salpausselkä (HS-130), ta je ena od redkih, na katerih se še ni prebil med najboljšo trojico, nima najlepših spominov, se nadeja, da mu bo na tretjem prizorišču v tem koledarskem letu, na katerem bo nastopil, vendarle šlo. »Skakalnice v Lahtiju se res že dolgo nisem tako zelo veselil. Glede na to, da sem bil nazadnje toliko časa doma in da je minilo že tri četrt sezone, sem res lačen tekem,« je poudaril skakalec iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki optimizem za Lahti, kjer se bodo spomnili v noči na ponedeljek preminulega legendarnega Finca Mattija Nykänena, črpa iz zadnjih treningov v Planici in Kranju, kjer je v minulih treh tednih opravil nekaj več kot sto skokov. »Medtem smo obračanje v zraku, ki me je prizemljilo v Predazzu, odpravili. V zadnjem tednu in pol s tem niti enkrat nisem imel težav. Moji skoki so, če sodimo po posnetkih, tehnično videti zelo dobro, v zadnjih dneh sem poskušal vanje vnesti še več sproščenosti in lahkotnosti, da bi bolje izkoristil zrak,« je pojasnil najstarejši od bratov Prevc, ki je polete v Oberstdorfu težko spremljal zgolj po televiziji. Zmago Timija Zajca je pospremil z dvignjenimi rokami. »Verjel sem, da se lahko prebije med peterico, nisem pa pričakoval, da bo kar zmagal. A v Saporu je Timi pridobil samozavest. In kadar si v formi, lahko povsod, ne glede na to, kam te postavijo, skočiš daleč,« je še dejal Peter, ki bi mu veliko pomenilo, če bi se uvrstil v ekipo za svetovno prvenstvo, saj ne bi želel biti spet 14 dni doma. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije