SMUČARSKI SKOKI

Pomislil je že, da bi smuči postavil v kot

Jurij Tepeš konec tedna prvič v sezoni med svetovno elito. V Zakopanah bo skakal neobremenjen, želi si na letalnico.
Fotografija: Jurij Tepeš se je po decembrskem državnem prvenstvu v Planici znašel na razpotju. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Jurij Tepeš se je po decembrskem državnem prvenstvu v Planici znašel na razpotju. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Po tekmah najboljših smučarskih skakalcev minuli konec tedna v Predazzu sta se v udarnem slovenskem moštvu zgodili dve spremembi; namesto Jerneja Damjana in Petra Prevca sta se Tilnu Bartolu, Anžetu Lanišku, Anžetu Semeniču in Timiju Zajcu na poti v Zakopane pridružila Domen Prevc in Jurij Tepeš, ki se bo tako prvič po lanski Planici spet potegoval za točke svetovnega pokala. O tem, da bo potoval na Poljsko, je izvedel že v nedeljo, veselo novico pa mu je po pogovoru s selektorjem Gorazdom Bertoncljem posredoval Igor Medved, trener naše reprezentance B.

Ni pričakoval takšnih težav

Tepeš je to sezono odprl v celinskem pokalu, v katerem je od ničle v Lillehammerju (44. in 62.) prek osmih točk v Kuusamu (38. in 23.) svoje nastope stopnjeval do dveh zanesljivih uvrstitev v finale Bischofshofna (19. in 18.). A s prikazanim na obeh sobotnih tekmah na Solnograškem ni bil zadovoljen. »Niti približno nisem skakal tako kot še na treningu v Planici, kjer pa sem resda v vseh teh letih opravil toliko več skokov in mi je zato tam lažje,« je omenil 29-letni Stanežičan in pripomnil, da mu sicer v celinskem pokalu, če odmisli redke izjeme (na primer zmago v Kuusamu 2017), nikoli ni šlo pretirano po željah. Po sorazmerno dobrem poletju, v katerem se je avgusta lani med drugim izkazal s petim mestom za veliko nagrado FIS v Hakubi (obakrat je tam zmagal Japonec Rjoju Kobajaši) in zatem prispeval vidni delež k drugemu mestu mešane slovenske ekipe v Čajkovskem, ni pričakoval, da bo imel pozimi toliko preglavic. »Jeseni se nato na skakalnici preprosto nisem več našel in nič ni bilo več tako, kot sem si zamislil. V Lillehammerju sem imel še smolo z vetrom, začel sem skakati preveč s silo, in potem je šlo vse le še navzdol,« je težave opisal Jurij, ki se je po državnem prvenstvu pred slabim mesecem v Planici, na katerem je pristal na 21. mestu, znašel na razpotju.

Od nečesa je treba živeti

»Zelo sem si razbijal glavo in že razmišljal, da bi končal sezono, morda celo kariero. Nisem več tako zelo mlad. V tej sezoni nisem zaslužil še niti centa, službe nimam, od nečesa pa je treba živeti,« je razložil, zakaj se je že spogledoval tudi s tem, da bi smuči postavil v kot. A po temeljitem razmisleku se je odločil, da se bo – ker je že toliko vložil v poletje – potrudil zimo izpeljati do konca (na pomoč mu je priskočil nekdanji klubski trener Primož Rychly), potem pa bo videl, kako in kaj. Za Zakopane, kjer bodo jutri (18.00) kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (16.00) – v soboto (16.15) bo na sporedu ekipna preizkušnja –, nima rezultatskih ciljev. »Ker že dolgo nisem tekmoval v svetovnem pokalu in nimam nobene primerjave z najboljšimi skakalci, niti s člani naše reprezentance A, ne vem, kaj sploh lahko pričakujem. Poskušal bom skakati neobremenjeno in si prizadeval izvleči čim več,« je napovedal izkušeni član Dolomitov, čigar velika želja je kajpak tudi nastop na letalnici. Prve tri letošnje tekme v poletih bodo sicer že čez dva tedna v Oberstdorfu. »Ne vem, kakšne načrte imajo trenerji, toda sam bi šel seveda z veseljem na velikanko. V prejšnji zimi prav veliko priložnosti za polete nisem dobil, pa sem nato v Planici dokazal, da znam še vedno kolikor toliko dobro leteti ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije