SMUČARSKI SKOKI

Pol točke naj ostane rezerva za zimo

Timi Zajc za las ob stopničke na veliki nagradi FIS v Courchevelu. Ruski skakalec Jevgenij Klimov do prve zmage med (okrnjeno) elito.
Fotografija: Ema Klinec je v Courchevelu navdušila z drugim mestom. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Ema Klinec je v Courchevelu navdušila z drugim mestom. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Ni veliko manjkalo, pa bi se 24 ur po Emi Klinec, ki je morala na petkovi tekmi smučarskih skakalk za veliko nagrado FIS v Courchevelu premoč priznati zgolj japonski zvezdnici Sari Takanaši, na tem francoskem prizorišču na zmagovalni oder zavihtel tudi Timi Zajc. Slovenski up iz Hramš pri Dobrni se je namreč izkazal s 4. mestom, ki je bilo toliko bolj nehvaležno, ker je s skokoma, dolgima 125 in 128,5 metra, le za pol točke zaostal za tretjeuvrščenim Čehom Romanom Koudelko (125,5 m in 130 m).

»To polovičko točke bi lahko izvlekel pri pristanku. A tudi skok tehnično še ni bil pravi, kar mi daje motivacijo, da bom pozimi še boljši,« je poudaril Zajc, ki je najboljšo dosedanjo uvrstitev med svetovno elito nakazal že s kvalifikacijsko zmago. Na tekmi je imel nato v obeh serijah peto oceno. »V kvalifikacijah sem prikazal kar dober nastop, vendar zaradi tega nisem bil pod pritiskom. Čeprav mi je čisto malo zmanjkalo do stopničk, sem vseeno vesel. Zelo sem zadovoljen, da sem vseskozi zraven najboljših,« je še izjavil 18-letni skakalec iz SSK Ljubno BTC, ki se je v skupni razvrstitvi poletne različice svetovnega pokala povzpel na 7. mesto.

V finalu tudi Lanišek

Zadovoljen je bil kajpak tudi glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj. »Resda ga je od stopničk ločilo le pol točke, a naj bo to rezerva za prihodnje preizkušnje, še posebno zimske,« je omenil 42-letni Kranjčan in pohvalil Anžeta Laniška (123,5 m in 118,5 m), ki je pristal na 12. mestu. Domnu Prevcu se je po dobrem skoku v kvalifikacijah, v katerih je bil peti, nastop v uvodni seriji (112,5 m) ponesrečil, tako da se je moral sprijazniti s 37. mestom. Brez točk sta ostala tudi Tomaž Naglič (104 m/45.) in Rok Justin (108 m/47.), Ernest Prišlič pa se ni uvrstil na tekmo.

V skupnem vodstvu ostaja Poljak Kamil Stoch, ki ga v Courchevelu ni bilo; kot tudi ne drugouvrščenega, njegovega rojaka Piotra Zyle, in drugih asov iz udarne poljske ekipe. Okrnjeno konkurenco je izkoristil Rus Jevgenij Klimov (132 m in 129 m), ki je prvič okusil slast zmage med svetovno elito. »To je moja prva zmaga, zato jo bom za vselej ohranil v spominu. Moj glavni cilj je, da bi tudi pozimi skakal na takšni ravni,« ni skrival navdušenja 24-letni Rus, ki se mu je najbolj – na 5,6 točke – približal Avstrijec Daniel Huber (128,5 m in 133,5 m), čigar slovitejši reprezentančni kolega Stefan Kraft (123,5 m in 70 m/28.) se je sicer v finalu akrobatsko rešil pred padcem.

Vse stavila na eno karto

Že v petek je na največji francoski skakalnici z 2. mestom navdušila Ema Klinec (120,5 m in 131,5 m), za vnovično zmagovalko Saro Takanaši (120 m in 131,5 m) je zaostala za 14,2 točke. »Bila sem presenečena, ker mi je šlo že na treningu zelo dobro od nog. V prvi seriji nisem skočila najbolje, v drugi pa sem nato vse stavila na eno karto, kar je delovalo. Ta uspeh je odlična spodbuda za preostanek poletja,« je bila dobro razpoložena Klinčeva, ki si v Courchevelu zdaj s Takanašijevo deli rekord na veliki napravi. Nove točke so si priskakale tudi Urša Bogataj (111 m in 117,5 m/13.), Nika Križnar (107,5 m in 120 m/14.) in Jerneja Brecl (96 m in 108,5 m/24.). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije