EVROPSKA LIGA

Po petih mesecih spet akcija

Danes se bo nadaljevala evropska liga, v kateri je favorit Man. United. Finale 21. t. m. v Kölnu.
Fotografija: Če bodo nogometaši Manchester Uniteda poslušali trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerja, potem jim rezultatsko lahko dobro kaže. FOTO: Carl Recine/Reuters
Odpri galerijo
Če bodo nogometaši Manchester Uniteda poslušali trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerja, potem jim rezultatsko lahko dobro kaže. FOTO: Carl Recine/Reuters

Sto šestinštirideset dni je trajal premor zaradi pandemije koronavirusa v evropskih nogometnih tekmovanjih. Končal se bo danes, ko bodo odigrane štiri tekme evropske lige. Jutri bodo še štiri, petek pa prinaša še restart v elitni ligi prvakov. Evropska klubska sezona bo trajala rekordnih 14 mesecev in se bo končala 28. avgusta s finalom lige prvakov v Lizboni, teden prej bo vrhunec v Kölnu dočakala evropska liga, po moči drugo tekmovanje pod okriljem Uefe Aleksandra Čeferina.


Naslova v EL ligi ne brani Chelsea, ki še igra v ligi prvakov in je na pragu izpada proti Bayernu. Favorit pa je drugi angleški klub Manchester United, ki je z eno nogo že v četrtfinalu, potem ko je v Linzu pred slabimi petimi meseci zmagal kar s 5:0 in bo nocojšnja povratna tekma na Old Traffordu zgolj formalnost za rdeče vrage Oleja Gunnarja Solskjaerja. Ti bodo odigrali zadnjo domačo tekmo v sezoni, seveda brez gledalcev, saj bodo te od četrtfinala naprej potekale v Nemčiji, zmagovalce pa bo odločilo zgolj eno srečanje. United (na stavnicah je količnik za njegovo končno zmagoslavje 2,75) tokrat v EL ne lovi rešilne bilke za vrnitev v ligo prvakov, kot mu je to uspelo v sezoni 2016/17, saj je po uspešnem pokoronskem delu sezone zasedel tretje mesto v premier league.

Solskjaer še čaka trofejo

»V tej igri gre za slavo. Nismo še ničesar osvojili,« pred zadnjim izzivom v sezoni razmišlja 47-letni Norvežan Solskjaer, zmagovalec lige prvakov na zgodovinski tekmi med Manchester Unitedom in Bayernom leta 1999. Zanimivo, da so vsi nasledniki neprekosljivega sira Alexa Fergusona kljub razočaranju vsaj nekaj osvojili: David Moyes superpokal (community shield) leta 2013, Louis van Gaal pokal FA (2016) in Jose Mourinho evropsko ligo (2017). Solskjaer na prvo trofejo še čaka, optimizem mu lahko vliva strelska forma januarske okrepitve Bruna Fernandesa, ki se je dobro ujel s Paulom Pogbajem, vmes se je v prvo postavo izstrelil domači biser Mason Greenwood. United je na zadnjih 21 tekmah le enkrat izkusil grenkobo poraza, v pokalu FA s Chelseajem.

Evropska liga JPG FOTO: Infografika
Evropska liga JPG FOTO: Infografika

Če bo osvojil EL, bo to sijajen obet za novo sezono, v kateri naj bi v gledališču sanj čaral tudi Jadon Sancho. Za 20-kratne angleške prvake se zdi pot v polfinale odprta, saj se jim v četrtfinalu obeta dvoboj z zmagovalcem para København – Istanbul Bašakšehir. V rahli prednosti so Turki, ki so osvojili prvi naslov državnih prvakov, saj so doma zmagali z golom bosanskega reprezentanta Edina Višće, enega od šestih igralcev, ki si delijo prvo mesto na lestvici strelcev. Med njimi je edini tekmovanje končal naš Andraž Šporar, čigar Sporting je moral priznati premoč ravno mlademu klubu iz turške metropole, potem ko je Višća odločilni gol dosegel v 119. minuti. Drugi favorit je Inter Samirja Handanovića (5,50), ki si je prav tako zagotovil ligo prvakov skozi serie A, tretji pa Bayer Leverkusen (7,5), zmagovalec lige Uefa iz leta 1988, poleg Wolfsburga in Eintrachta (prvak 1980) eden od treh nemških klubov, ki bodo v domovini želeli priti do zgodovinskega uspeha. Nihče od njih pa ne bo igral na svojem stadionu, saj bodo tekme gostili objekti Schalkeja, Duisburga, Fortune in Kölna.

Sevilla za šesti naslov

Tradicija govori v prid Sevilli, ki je tekmovanje osvojila že petkrat, in to v samo desetih letih (2006, 2007, 2014, 2015, 2016). Po trikrat so bili prvaki Juventus, Inter, Liverpool in Atletico. Moštvo nekdanjega trenerja Real Madrida Julena Lopeteguija pa čaka težko delo, v Duisburgu bo moralo izločiti Romo, ki prav tako želi skozi zadnja vrata vstopiti med smetano, potem ko je bila v serie A peta.

Na škornju je precej zanimiv položaj. Če bi Roma osvojila evropsko ligo in Napoli ligo prvakov, bi brez slednje ostal četrti Lazio. A to je zelo malo verjetno. Že uspeh Rimljanov bi bil senzacija (kvota 17). Višje kotira celo angleški Wolverhampton, ki bo gostil Olympiakos, favorit iz ozadja bi lahko bil ukrajinski prvak Šahtar s kar enajstimi Brazilci. To tekmovanje je že osvojil leta 2009. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije