ODBOJKA

Po Gianiju želja nova italijanska iskrica

Odbojkarsko EP, tudi z gostiteljico Slovenijo, pred vrati Giulianijevi igralci stavijo na prednost domačega igrišča.
Fotografija: Slovenci si želijo v skupinskem delu ustaviti tudi prodor evropskih prvakov. Rusov. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Slovenci si želijo v skupinskem delu ustaviti tudi prodor evropskih prvakov. Rusov. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – V četrtek se bo s tekmami v skupini A v Montpellierju in tistimi skupine C v Ljubljani začelo 31. evropsko prvenstvo za najboljše moške odbojkarske reprezentančne vrste. EP bosta gostili še Belgija in Nizozemska, visoko pa bodo spet merili slovenski fantje, evropski podprvaki iz leta 2015. Slovenija je že gostila evropsko prvenstvo v udarnih ekipnih športih, v rokometu, košarki in tudi vaterpolu, a zdajšnje v odbojki bo nekaj posebnega. Prvič, seveda, ker gre za športno panogo, pri kateri ni neposrednega telesnega stika, drugič, to bo prvi eurovolley, ki ga bodo gostili v štirih državah, tretjič, nastopilo bo 24 izbranih vrst in ne več šestnajst, malce za jugoslovanski priokus pa še dejstvo, da bosta ognjeni krst na EP doživeli reprezentanci Črne gore in Severne Makedonije. Slovenija, tokrat pod vodstvom novega selektorja, Italijana Alberta Giulianija, bo nastopila na osmem zboru najboljših starocelinskih ekip. Jasno, največji uspeh ima še vedno iz leta 2015, EP je bilo v Italiji in Bolgariji, kjer so fantje legendarnega italijanskega igralca, zdaj tudi trenerja Andree Gianija, osvojili naslov evropskega podprvaka in so jim za vrat obesili srebrno odličje. No, zanimivo, Giani je kot selektor tudi leta 2017, torej na zadnjem EP, prejel srebrno medaljo, takrat jo je dobil v vlogi glavnega trenerja nemške reprezentančne vrste.

»Ne pravijo zastonj, da je treba izkoristiti prednost domačega igrišča. V Stožicah smo doma, in prav doma se človek po navadi počuti najbolje. Upam, da bo to ena od malenkosti za razliko v naš prid. Čutimo, da se temperatura pred začetkom evropskega prvenstva dviguje, iz dneva v dan smo v večjem pričakovanju začetka,« je že nestrpen sprejemalec Klemen Čebulj. Zaradi njegovega zdravstvenega stanja je bilo pred tekmovanjem nekaj srbi, a so zdravniški pregledi ovrgli sume o obnovitvi poškodbe trebušne prepone. »Da, komaj čakamo, da se začne!« je odločen tudi reprezentančni korektor Mitja Gasparini. »Stožice bodo do konca evropskega prvenstva naše, kar je tudi lahko jeziček na tehtnici pri pripravah za tekme,« je omenil srednji bloker Alen Pajenk. Njegov kolega v bloku Jan Kozamernik je dodal: »V Stožicah se počutimo kot doma, ves čas smo v isti slačilnici, ob istih urah na treningih. Zdaj potrebujemo to stalnost.«

Rusija v finskih rokah

Če omenimo favorite za osvojitev naslova evropskega prvaka, sta to v prvi vrsti Rusija, ki je tudi v skupini s Slovenijo, in Poljska. Ruski odbojkarji so zadnji starocelinski šampioni, osvojili so tudi oba naslova najboljšega od ustanovitve lige narodov. Letos je ruske odbojkarje v selektorski vlogi prevzel Finec Tuomas Sammelvuo, jih popeljal do druge zaporedne zmage v ligi narodov, pred dnevi pa je postal tudi klubski trener Zenita iz Sankt Peterburga. Sammelvuo je kot Giani igralska legenda, zanimivo pa je, da je Zenit angažiral trenerja, ki je kriv, da je klub iz nekdanjih Petrograda in Leningrada izpadel v polfinalu zadnjega državnega prvenstva. Finec je namreč kot trener kluba Kuzbas iz Kemerova sibirski ekipi prinesel sploh prvi naslov ruskega prvaka. Kot selektor je ruskega odbojkarskega medveda prek kvalifikacijskega turnirja popeljal do udeležbe na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije