SMUČARSKI SKOKI

Odličen in dober skok za oceno prav dobro

Petru Prevcu v Nižnem Tagilu dve osmi mesti, na vrhu Jukija Sato in Stefan Kraft. V Lillehammerju dve zmagi Maren Lundby, Ema Klinec obakrat tik pod odrom.
Fotografija: Japonski smučarski skakalec Jukija Sato je v soboto prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Včeraj je v Nižnem Tagilu pristal na 11. mestu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Japonski smučarski skakalec Jukija Sato je v soboto prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Včeraj je v Nižnem Tagilu pristal na 11. mestu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Petru Prevcu, skupnemu zmagovalcu svetovnega pokala v smučarskih skokih 2015/16, na uvodnih treh (posamičnih) preizkušnjah 41. sezone sreča ni bila pretirano naklonjena. V Visli odličnih nastopov s treninga ni prenesel na tekmo, v Ruki so ga po tem, ko je že prejemal čestitke za tretje mesto, diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa, v Nižnem Tagilu pa je predvčerajšnjim po uvodni seriji vodil, na koncu pa se je moral sprijazniti z osmim mestom.
»Ker sem v drugi seriji pokvaril svojo uvrstitev, ostaja grenak priokus. Toda po nastopih na treningu in v kvalifikacijah bi težko upal na preboj med deseterico, zato sem zadovoljen z doseženim,« je dejal 27-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini in pristavil, da je v uvodni seriji odlične razmere – med vsemi 50 skakalci je imel drugi najboljši veter (+ 1,13 m/s; - 11,2) – izkoristil z zelo dobrim skokom (133,5 m). Z njim si je zagotovil poldrugo točko naskoka pred Poljakom Piotrom Zylo (131 m) in 3,6 točke pred Avstrijcem Philippom Aschenwaldom (129 m).

Na žalost Peter v finalu ni ponovil odličnega nastopa iz prve serije. Potem ko je s 123 metri precej zaostal za zeleno črto, ki je označevala daljavo za prevzem vodstva, je bilo takoj jasno, da bo prekratek za stopničke. »V drugi seriji se mi je prikradla manjša napaka, za te pa v svetovnem vrhu ni prostora,« je svoj zdrs na osmo mesto pojasnil najstarejši od bratov Prevc in po (osnovno)šolsko ocenil svoj nastop: »Prvi skok je bil odličen, drugi dober, osmo mesto pa prav dobro.«
Skoraj toliko mest, kolikor jih je udarni član kranjskega Triglava izgubil, jih je Japonec Jukija Sato (126,5 m in 132 m), sedmi po prvem »polčasu«, v finalu pridobil in s Slatnarjevimi smučmi sploh prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Na koncu je za pičlo poldrugo točko preskočil drugouvrščenega Nemca Karla Geigerja (130 m in 130 m), na tretjem mestu pa je pristal Avstrijec Philipp Aschenwald (129 m in 129 m). Prevca, ki je priznal, da je bil pred drugim poskusom živčen, je od najnižje stopničke ločilo 8,8 točke.

Med Slovenci je v finalu nastopil le še Anže Lanišek (123,5 m in 123 m), ki je z 12. mesta nazadoval na štirinajsto, preostali trije naši reprezentanti – Domen Prevc (115 m/37.), Tilen Bartol (113,5 m/38.) in Rok Justin (106 m/47.) – pa so bili kar precej oddaljeni od najboljše trideseterice.

Na drugi tekmi do točk tudi Zajc

V Nižnem Tagilu je bilo Petru Prevcu očitno usojeno osmo mesto. To uvrstitev si je namreč priskakal tudi včeraj, ko je v prvi seriji doskočil pri 127,5, v drugi pa pri 131,5 metra. Najboljšo deseterico je zaokrožil Timi Zajc (121 m in 126,5 m), Anže Lanišek (114 m in 116 m) pa je z 28. mestom osvojil tri točke.

Domen Prevc (228 m/40.) in Tilen Bartol (110 m/43.) sta – tako kot Rok Justin in Anže Semenič, ki sta obstala v kvalifikacijah – ostala praznih rok. Zmage, 17. v svetovnem pokalu, se je veselil Avstrijec Stefan Kraft (140 m in 134,5 m), drugi je bil Švicar Killian Peier (138 m in 137 m), tretji pa Japonec Rjoju Kobajaši (133,5 m in 113 m), ki je bil po prvi seriji še na vrhu semaforja rezultatov. Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Klingenthalu.

V Lillehammerju kraljevala Lundbyjeva

Če so bile v Nižnem Tagilu razlike pri vrhu zelo majhne, pa je na obeh ženskih tekmah za svetovni pokal v Lillehammerju domača šampionka Maren Lundby zmagala z velikansko prednostjo. V soboto je 25-letna Norvežanka s skokoma, dolgima 138 in 135 metrov, kar za 24,4 točke ugnala najbližjo zasledovalko, Avstrijko Evo Pinkelnig (129 m in 132 m), včeraj pa se je Lundbyjevi (138,5 m in 121 m) najbolj – na 15,3 točke – približala Evina rojakinja Chiara Hölzl (131 m in 119 m), dan prej kot tretja prav tako na odru za najboljše.

Ni veliko manjkalo, pa bi že na prvi preizkušnji med elito po januarski operaciji kolena na zmagovalni oder skočila Ema Klinec (129 m in 132 m), ki jo je na nehvaležnem četrtem mestu od Hölzlove ločilo le 4,7 točke. Še bližje stopničkam je bila 21-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko včeraj, ko je s 124,5- in 123-metrskim poskusom kot četrta za tretjeuvrščeno Japonko Saro Takanaši (133,5 m in 126,5 m) zaostala za le 2,6 točke.

»Zadovoljna sem z ravnjo skakanja, za stopničke pa bo treba narediti dva super skoka. Na obeh tekmah so se mi v nastope prikradle rahle napake,« je razložila Klinčeva. Nika Križnar je 11. mestu dodala sedmo, tik za njo je včeraj pristala Urša Bogataj, ki je sobotno tekmo končala na 16. mestu, po enkrat pa so med Slovenkami minuli konec tedna točke osvojile Maja Vtič (29. in 36.), Špela Rogelj (34. in 22.) in Jerneja Brecl (35. in 28.). Naslednja preizkušnja za svetovni pokal bo v soboto v Klingenthalu, kjer bo Vtičevo v naši ekipi zamenjala Katra Komar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije