KAJAK/KANU

Od depresije do zlatega triumfa

Benjamin Savšek v Pauju do naslova evropskega prvaka. Kajakašu Petru Kauzerju dosodili sto kazenskih sekund.
Fotografija: Benjamin Savšek je lahko spet poljubil zlato. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Benjamin Savšek je lahko spet poljubil zlato. FOTO: Nina Jelenc/KZS

PAU • Slovenski slalomisti na divjih vodah so odlično in žlahtno oddelali evropsko prvenstvo v Franciji. Benjamin Savšek je zahtevno progo prevozil brez napak in še drugič po Markkleebergu leta 2015 postal zlat na stari celini.
Drugouvrščenega Francoza Martina Thomasa je premagal za 79 stotink sekunde, bronastega Nemca Siderisa Tasiadisa pa že za več kot dve sekundi. Tacenčan je sicer v Pauju leta 2017 že osvojil naslov svetovnega prvaka. »S to progo sem se res spoprijateljil. Ustreza mi močan tok, ustrezajo mi divje vode, tudi to, da je proga zahtevna. Rad imam, da mi čoln drsi po vodi. Podobna je tacenski, morebiti sem tudi zaradi tega na njej tako dober,« je razloge za uspeh omenil Savšek. Navrgel je, da mu ta zmaga na EP pomeni več kot uspeh pred štirimi leti. »Razlog tiči v tem, da sem imel letos izredno težko pripravljalno obdobje. Lahko bi rekel celo depresivno. Zaradi poškodbe kolena sem bil povsem na tleh, dvomil sem, ali bom letos sploh lahko sedel v čoln in tekmoval. A sem s trdim delom premagal tudi to, zdaj pa sem si za nagrado priskrbel naslov evropskega prvaka. Nikoli se mi še ni zgodilo, da bi na enem prvenstvu osvojil zlato v ekipni vožnji in nato še posamično. Že zato je to prvenstvo nekaj posebnega, še bolj pa zaradi dejstva, kaj se mi je dogajalo v pripravljalnem obdobju,« se je težkih trenutkov spomnil 32-letni kanuist. Eva Terčelj je pri kajakašicah v finalu zasedla peto mesto, v sklepnih bojih kajakašev za odličja pa ni bilo Slovencev. Sodniki so v polfinalu Petru Kauzerju dosodili sto kazenskih sekund, saj dvojih vrat ni prevozil pravilno. Hrastničan je bil sicer hiter. Če bi bilo vse v redu, bi osvojil tretje mesto, tako pa je pristal na zadnjem, 30. »Nekdo se je pritožil, da je napačno prevozil 15. vratca, nato so sodniki ugotovili, da je napako storil na 16. in še na 18. vratcih. Vse je bilo zelo sumljivo,« je povedal trener Borut Javornik.

Srebrni po pritožbi

Savšek se je zlata veselil tudi v ekipni konkurenci, skupaj z Anžetom Berčičem in Lukom Božičem, evropski prvaki so bili že leta 2014 na Dunaju, je za 16 stotink sekunde premagal Francoze, tretji so bili Rusi. Slovenski kajakaši so dopolnili uspeh kanuistov, saj so osvojili drugo mesto. Na cilju je bilo sprva videti, da bodo ostali brez kolajne, a so jim po pritožbi vrnili dve kazenski sekundi, kar je bilo dovolj za srebro odličje. Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen so zaostali le za Čehi, ti so zmagali prepričljivo. Tretji so bili Nemci. Manj uspešne so bile kajakašice Eva Terčelj, Urška Kragelj in Ajda Novak, saj so po veliki napaki, izpustile so vratca in prejele 50 sekund pribitka, zasedle osmo mesto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije